27.2 C
Athens
September 24, 2024
Image default
ECONOMY

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτήτων

Ανοίγει ο δρόμος για όλους όσους θέλουν να μεταβιβάσουν ή να πωλήσουν ένα ακίνητο αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία λόγω λαθών στις επιφάνειες που έχουν  δηλωθεί στα συμβόλαια και σε άλλα δημόσια έγγραφα.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση δίνει λύση σε χιλιάδες ακίνητα που είναι στην αναμονή προς μεταβίβαση ή πώληση.

Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών στο παλαιό συμβόλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα εμποδίζεται η μεταβίβαση στην περίπτωση που η επιφάνεια του ακινήτου διαφέρει μεταξύ του συμβολαίου και των μετρήσεων του πολιτικού μηχανικού για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ο πολιτικός μηχανικός θα μπορεί να προχωρήσει στη διόρθωση του συμβολαίου.

Στην περίπτωση που η απόκλιση μεταξύ της επιφάνειας που αναγράφεται στο συμβόλαιο και της επιφάνειας που μετρήθηκε είναι κάτω του 2%, τότε η μεταβίβαση θα προχωρά άμεσα χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στα συμβόλαια. Όταν η απόκλιση είναι μεγαλύτερη του 2% δίνεται η δυνατότητα για μονομερή διόρθωση, ώστε να εκδοθεί άμεσα η ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου, αρκεί η αλλαγή αυτή να μην δημιουργεί προβλήματα σε όμορες ιδιοκτησίες.

Οι προϋποθέσεις για ακίνητα σε οικόπεδα

Επιπλέον παρέχεται λύση και για ακίνητα που βρίσκονται σε οικόπεδα, με τη δυνατότητα μονομερών διορθώσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση όμως που η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος για να προχωρήσει η μονομερής διόρθωση.

Με βάση τη ρύθμιση:

1.    Αποκλίσεις έως 2%: Δίνεται η δυνατότητα στους κυρίους ιδιοκτησιών με σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, αν η απόκλιση δεν υπερβαίνει το 2%, να προβούν σε μεταβιβάσεις χωρίς να προηγηθεί τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

2.    Αποκλίσεις μεγαλύτερες από 2%: Για οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες δίνεται η ευχέρεια της μονομερούς συμβολαιογραφικής τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ως προς: α) την πραγματική επιφάνεια, χωρίς όριο απόκλισης, αλλά με ταύτιση με την επιφάνεια που αναφέρεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα  της ιδιοκτησίας, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού προβούν στις διορθώσεις αυτές, μπορούν με το ίδιο ή επόμενο συμβόλαιο να προβούν σε μεταβίβαση, παροχή κ.λπ. των ακινήτων τους. Βασικές προϋποθέσεις είναι η πραγματική κατάσταση να έχει δημιουργηθεί από την κατασκευή της οικοδομής και να αποτυπώνεται στην ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας, να μην θίγονται τα υφιστάμενα ποσοστά συνιδιοκτησίας της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και τα ποσοστά κατανομής κοινοχρήστων δαπανών όπως και να έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος μετά τη μεταβολή.

3.     Οικόπεδα με κτίσματα όπου δεν υπάρχει σύσταση: Δίνεται η ευχέρεια της μονομερούς διόρθωσης συμβολαίων που αφορούν ακίνητα που δεν υπάγονται στη νομοθεσία περί οριζόντιας ιδιοκτησίας ως προς: α) την πραγματική επιφάνεια, με δυνατότητα απόκλισης έως + /- 5% εντός σχεδίου και έως +/-10% εκτός σχεδίου, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων. Πρόκειται στην ουσία για οικόπεδα με κτίσματα για τα οποία δεν υπάρχει οριζόντια ή κάθετη σύσταση.

Related posts

ΕΤΑΔ: Νέα διευθύνουσα σύμβουλος και μη εκτελεστικά μέλη

banks

Αυξημένες πληρότητες σε δρομολόγια των ΚΤΕΛ και σε πτήσεις εξωτερικού

banks

«Αποκαλυπτήρια» του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης & προϋπολογισμού 2021

banks

ΙΟΒΕ: Τι έδωσε ώθηση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

banks

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις: Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα οφέλη από την υπαγωγή

banks

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε πλήρη εξέλιξη η «επιστροφή» των πινακίδων – Η διαδικασία

banks