
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη (5/3) εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι δασμοί 25% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Καναδά και το Μεξικό θα χαλαρώσουν και ότι οι γερμανικοί δημοσιονομικοί κανόνες θα μεταρρυθμιστούν ώστε να επιτρέψουν υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές.
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,91 υψηλότερα στις 556,10 μονάδες, ύστερα από την μεγάλη πτώση των παγκόσμιων μετοχών την Τρίτη (4/3) λόγω των ανησυχιών για τους δασμούς. Ο δείκτης Stoxx autos, ο οποίος κατέγραψε πτώση σχεδόν 6% στην προηγούμενη συνεδρίαση, ανέκαμψε κατά 3,7%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα τρόφιμα και ποτά ήταν μεταξύ των τομέων που βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος.
Στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 3,55% και διαμορφώθηκε στις 23.119,50 μονάδες, ο βρετανικός FTSE έκλεισε με οριακά αρνητικό πρόσημο της τάξης των 0,06% στις 8.753,83 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,56% κλείνοντας στις 8.173,75 μονάδες.
Στους κορυφαίους κερδισμένους συμπεριλαμβάνονταν η κατασκευαστική εταιρεία Hochtief, με άνοδο 14%, η κατασκευάστρια εταιρεία Kion Group, με άνοδο 18,1%, ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της χώρας Deutsche Bank, με άνοδο 10,8%, και η Siemens Energy, με άνοδο 8,8%. Οι περιφερειακές αμυντικές μετοχές συνέχισαν επίσης το πρόσφατο ράλι τους, με τον δείκτη Stoxx Aerospace and Defense να σημειώνει άνοδο 2,7%.
Την Τρίτη (4/3), η συντηρητική συμμαχία της Γερμανίας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – οι δύο ομάδες που αναμένεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα – συμφώνησαν να προσπαθήσουν να μεταρρυθμίσουν το συνταγματικό σύστημα, προκειμένου να επιτρέψουν αμυντικές δαπάνες άνω του 1% του ΑΕΠ. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θεωρείται αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δήλωσε ότι θα επιδιώξουν επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου υποδομών με χρηματοδότηση από πιστώσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (529 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε βάθος δεκαετίας.
Οι τροποποιήσεις ή οι εξαιρέσεις στο σύστημα χρέους έχουν θεωρηθεί κρίσιμες. Αποτελούν έναν τρόπο για να επιτραπεί η δημοσιονομική χαλάρωση για την τόνωση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της Γερμανίας και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο ρυθμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το βήμα αυτό παραμένει πολιτικά αμφιλεγόμενο.
Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που θεωρούνται ως σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, ήταν υψηλότερη κατά 24 μονάδες στο 2,723% μετά την είδηση. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων σημείωσε άλμα 15 μονάδων.
Ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, ανέφερε σε σημείωμά του την Τρίτη (4/3): «Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται ότι η Γερμανία θα έχει δημοσιονομικά ελλείμματα που θα ξεπερνούν άνετα το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, αντί να διατηρήσει το έλλειμμα γύρω στο 2,5%, όπως είχαμε υποθέσει προηγουμένως».
Ακόμα, είπε ότι η γερμανική ανακοίνωση έδειξε ότι ο Μερτς είναι «έτοιμος να δράσει αποφασιστικά» για την οικονομία, αλλά ότι ο πρόσθετος δανεισμός που θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων δαπανών θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των Bund.
Στα περιφερειακά χρηματιστήρια, ο ιταλικός MIB κινείται πτωτικά κατά 1,21% στις 38.655,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX έκλεισε θετικά κατά 1,47% στις 13.223,00 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε κέρδη 0,49% κλείνοντας στις 6.733,34 μονάδες.
Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του αργά την Τρίτη κατά 0,84% ακόμη έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, προτού υποχωρήσει από τα υψηλά αυτά επίπεδα για να διαπραγματευτεί με άνοδο 0,77% έναντι του δολαρίου.