Μητσοτάκης στο Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια: «Χτίζουμε ένα πλέγμα φροντίδας σε όλη την Ελλάδα»

Τη δημιουργία ενός πλέγματος φροντίδας για την άνοια σε ολόκληρη τη χώρα, με κεντρικό πόλο το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο στο Περιστέρι, έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση και υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του Κέντρου για την Άνοια και τις συναφείς γνωστικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το εγχείρημα «κάτι πραγματικά μοναδικό», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πρότυπο Κέντρο αυτού του είδους στη χώρα, το οποίο, αν και θα έχει την έδρα του στη δυτική Αθήνα, θα διαθέτει εθνική εμβέλεια.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι το Κέντρο να παρέχει γνώσεις, υπηρεσίες και καλές πρακτικές σε ανάλογες δομές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ παράλληλα θα προωθεί την έρευνα και την ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από την άνοια και τις συναφείς γνωστικές διαταραχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη καταπολέμησης του στίγματος που εξακολουθεί να συνοδεύει την άνοια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια νόσο η οποία εμφανίζει αυξητική τάση, σε άμεση συνάρτηση και με τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη.

«Η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι νοσούν ή κινδυνεύουν να νοσήσουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είναι εξίσου σημαντική, «αν όχι πιο σημαντική», για τους συγγενείς και τους φροντιστές των ασθενών, οι οποίοι, όπως είπε, βιώνουν συχνά «έναν παράλληλο Γολγοθά».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσίασε, μέσα στο 2027 η νέα μονάδα θα είναι σε θέση να παρέχει παρακολούθηση και εξατομικευμένη μέριμνα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, καθοδήγηση στους φροντιστές, καθώς και πιστοποιημένη εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης. Όπως σημείωσε, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, η ασθένεια δεν αντιστρέφεται, μπορεί όμως να επιβραδυνθεί με την κατάλληλη θεραπεία, τη νοητική και φυσική άσκηση και δραστηριότητες που βοηθούν τον ασθενή να παραμένει λειτουργικός για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας θα επιτρέψει στο μέλλον την ταχύτερη διάγνωση ανθρώπων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου χωρίς να το γνωρίζουν ή ενδέχεται να νοσήσουν αργότερα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε αυτή την έμφαση στην πρόληψη, διότι αλλαγές συμπεριφοράς σήμερα θα καθορίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής μας σε 10, σε 20, σε 30 χρόνια από τώρα», ανέφερε, συνδέοντας τη συγκεκριμένη πολιτική με μια ευρύτερη αλλαγή αντίληψης για τη δημόσια υγεία.

Όπως είπε, η υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως παρέμβαση όταν ο πολίτης έχει ήδη ασθενήσει και φτάσει σε ένα Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο, αλλά ως «στάση ζωής». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στις παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας, στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας νόσου, αλλά και να περιορίσει το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά για την άνοια, το Αλτσχάιμερ και τις υπόλοιπες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, επισήμανε ότι η πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση θα έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερα περιστατικά.

«Όσο προχωράμε σε έγκαιρη διάγνωση, τόσο περισσότερα περιστατικά θα κληθούμε να διαχειριστούμε και αυτό προφανώς αυξάνει και τις απαιτήσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στο Κέντρο του Περιστερίου, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης δημόσιων μονάδων για ασθενείς με άνοια στα Γιάννενα, στο Κιλκίς, στην Καστοριά, στη Λακωνία και στη Ροδόπη, καθώς και μιας δεύτερης μονάδας στην Αθήνα.

«Σκοπός μας είναι να χτίσουμε ένα πλέγμα φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό πόλο το Περιστέρι», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το Κέντρο θα στεγαστεί σε κτίριο που παραχωρεί η τοπική Μητρόπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι ένας στους δέκα Έλληνες βιώνει με κάποιον τρόπο την άνοια, είτε επειδή νοσεί ο ίδιος είτε επειδή βοηθά κάποιο κοντινό του πρόσωπο, ενώ προειδοποίησε ότι η τάση θα είναι αυξητική καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Έδωσε, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των οικογενειών και των φροντιστών. «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις τον άνθρωπό σου σταδιακά να χάνει βασικές νοητικές ικανότητες μπροστά στα μάτια σου», είπε, επισημαίνοντας ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και ενημέρωση στις οικογένειες που καλούνται να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τα κοινωφελή ιδρύματα, κάνοντας λόγο για μια «συμμαχία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για το κοινό καλό».

Τόνισε ότι, σε μια περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, η κοινωνία των πολιτών, τα ιδρύματα και οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν μπορούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην κοινή προσπάθεια. Αναφέρθηκε στις σημαντικές δωρεές που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο της Υγείας, καθώς και σε νέα παρέμβαση που θα αφορά το ΚΑΤ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευεργεσία είναι ταυτισμένη με την ιστορία του νεοελληνικού έθνους», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας με μια «νέα γενιά ευεργετών», που επιλέγει να διαθέσει μέρος της περιουσίας της για έργα κοινού οφέλους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα ιδρύματα, την πολιτεία, την τοπική Εκκλησία, τον δήμο, τις οργανώσεις ασθενών και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους αποδεικνύει στην πράξη πως η σύμπραξη διαφορετικών φορέων μπορεί να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, έθεσε ως ορόσημο το 2027 για τη λειτουργία του Κέντρου, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα αποτελέσει μια σημαντική στιγμή για τη δημόσια υγεία, τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και άλλες συναφείς διαταραχές, τις οικογένειές τους, αλλά και συνολικά για τη δυτική Αθήνα.

-: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Ryanair κατηγορεί τις Lufthansa και Air France-KLM ότι θέλουν να την “καθηλώσουν”

Για επιχείρηση των  Lufthansa και Air France-KLM  να την καθηλώσουν κάνει λόγο η Ryanair, με φόντο την έρευνα που αντιμετωπίζει υπό την κατηγορία ότι η ιδιοκτησιακή της δομή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, όπως μεταδίδει το POLITICO. Οι δύο παραδοσιακές αεροπορικές, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις εταιρείες χαμηλού κόστους, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών Δικτύου

ΗΠΑ: 4 νεκροί από τον τυφώνα Isaias – Αποδεσμεύονται στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

Σε τέσσερις νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός του του τυφώνα Isaias στις νοτιοανατολικέ ΗΠΑ με τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα να κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας να αποδεσμεύει 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού. Δύο από τους θανάτους προκλήθηκαν από πτώση δέντρων πάνω σε σπίτια, όπως έγινε

Μπέρναμ και Ζελένσκι συζήτησαν την σημασία της άσκησης πίεσης στην Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν σήμερα συνομιλία και συζήτησαν την σημασία της άσκησης πίεσης επί της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εντός των επομένων ημερών. "Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ενισχύει τις

Γερμανία: Δεν επαρκούν οι περικοπές που προτείνει η Ιρλανδία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Γερμανία και χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο απορρίπτουν την πρόταση της Ιρλανδίας για μείωση 8% του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες περικοπές δεν είναι αρκετές. Σήμερα, Σάββατο, η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρότεινε περικοπές περίπου 8% από τον συνολικό προϋπολογισμό του

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη μερική άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ντίζελ

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε σήμερα, Σάββατο, στη μερική άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ντίζελ με άμεση ισχύ, υλοποιώντας τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση ροών ρωσικών καυσίμων προς την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια αγορά

Σ. Αραβία: Πολλοί τραυματίες από την επίθεση κατά του αεροδρομίου του Ριάντ

Επίθεση κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων και την διακοπή της λειτουργίας του, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, η καταμέτρησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας χωρίς να διευκρινίζει την προέλευση της επίθεσης. Η λειτουργία του αεροδρομίου

Διαδηλώσεις για την Γάζα σε Λονδίνο και Βερολίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο και το Βερολίνο για να ζητήσουν το τέλος των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές κατήγγειλαν "την γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και

ΗΠΑ: Επικρίσεις για τη συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για το ρωσικό πετρέλαιο

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή (9/10) ότι συμφώνησε με τη Μόσχα τη διάθεση εκατομμυρίων τόνων ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην αμερικανική και τη διεθνή αγορά σηματοδότησε μια εμφανή στροφή από τις πρόσφατες προσπάθειες να πιεστεί η Μόσχα προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω της στοχοποίησης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Ο

Related Articles

Popular Categories