Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει περιοριστικό έως ότου υπάρξουν σαφή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν.
Ο Μπάρκιν εκτιμά πως υπάρχουν “ανοδικοί κίνδυνοι” για τον πληθωρισμό, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της οικονομίας, των στοιχείων μισθοδοσίας αλλά και άλλων πιέσεων στις τιμές.
“Τοποθετώ τον εαυτό μου στο στρατόπεδο που θέλει να παραμείνει περιοριστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με την άλλη σχολή, η οποία θα έλεγε “τελειώσαμε, οπότε γιατί να μην κατεβάσουμε τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο””.
Αν και ο Μπάρκιν δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed φέτος, τα σχόλιά του αντανακλούν τη συζήτηση στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
Ο ίδιος βλέπει γενικά θετικές οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος, με τις καταναλωτικές δαπάνες να παραμένουν πιθανώς ισχυρές και τις επιχειρήσεις γενικά αισιόδοξες καθώς θεωρούν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ μια φιλοεπιχειρηματική φορολογική και ρυθμιστική πολιτική.
Η αυξημένη ευαισθησία των καταναλωτών στις τιμές, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και αυτός να μειωθεί προς τον στόχο της Fed, δήλωσε ο Μπάρκιν.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος των εμπορικών και μεταναστευτικών πολιτικών του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς, ενώ η συνολική δύναμη της οικονομίας ενέχει επίσης κινδύνους για τον πληθωρισμό.
“Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής θα έχει σημασία. Αλλά, με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, αναμένω περισσότερα ανοδικά παρά καθοδικά στοιχεία όσον αφορά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Μπάρκιν, με δυνητικά “μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέτωπο του πληθωρισμού”, εάν, για παράδειγμα, ενισχυθούν οι προσλήψεις.
Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό
Η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,25% στη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα, τη δεύτερη διαδοχική μείωση και την τρίτη συνολικά από τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν στο 2,8% τον Νοέμβριο και έχει “κολλήσει” στο εύρος του 2,6%-2,8% από τον Μάιο.
Η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές έθεσε περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την πορεία των τιμών, με τις απειλές για υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές και αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση να ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, την οποία μπορεί να προσπαθήσουν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 0,50% φέτος, και οι επενδυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο τρέχον εύρος του 4,25%-4,50% κατά τη συνεδρίασή της στις 28-29 Ιανουαρίου.
Η περίπτωση περαιτέρω μείωσης, δήλωσε ο Μπάρκιν, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρξουν σημάδια που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στον στόχο του 2%. “Το δεύτερο [σενάριο] θα ήταν μια σημαντική αποδυνάμωση στην πλευρά της ζήτησης”, σημείωσε.