22.2 C
Athens
September 25, 2024
Image default
WORLD

Μ. Μπόουμαν (Fed): Οι πληθωριστικές πιέσεις υποδεικνύουν πιο “μετρημένες” κινήσεις

Η διοικήτρια της Fed Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια με “μετρημένο” ρυθμό, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται και ότι η αγορά εργασίας δεν έχει δείξει ουσιαστική επιβράδυνση. 

“Σε σχέση με τους κινδύνους για να επιτύχουμε στη διπλή εντολή μας, συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στο κομμάτι της σταθερότητας των τιμών, ειδικά όσο η αγορά εργασίας παραμένει κοντά στις εκτιμήσεις της πλήρους απασχόλησης”, σχολίασε. 

Τα σχόλια της αντανακλούν τη διαφωνία της σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι πρόσφατα χαρακτήρισαν ισορροπημένους ή με έμφαση στην απασχόληση τους κινδύνους που αφορούν στην επίτευξη των στόχων της διπλής εντολής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας – ήτοι την απασχόληση και τον πληθωρισμό. 

Η Μπάουμαν επίσης διαφώνησε με την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας πως προτιμούσε μια μικρότερη μείωση – κάτι που την καθιστά την πρώτη διοικήτρια της Fed που διαφωνεί από το 2005. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της άποψης της, τονίζοντας πως η προτίμησή της για μια πιο “μετρημένη” προσέγγιση, καθώς η κεντρική τράπεζα αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια, αντανακλά αρκετές παραμέτρους.

“Κατά την άποψή μου, η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων με μια κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης θα είχε ενισχύσει καλύτερα τη δυναμική της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα αναγνώριζε την πρόοδο προς τους στόχους μας”, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η μεγαλύτερη μείωση σχεδιάστηκε για να διατηρήσει τη δύναμη της αγοράς εργασίας, χαρακτηρίζοντάς την ως επαναπροσαρμογή ώστε να διασφαλιστεί ότι η κεντρική τράπεζα “δεν θα μείνει πίσω”.

Η Μπάουμαν δήλωσε επίσης ότι οι βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού παραμένουν “δυσάρεστα πάνω” από τον στόχο του 2%, γεγονός που συνιστά προσοχή καθώς η Fed προχωρά στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ο “πυρήνας” του πληθωρισμού αναφέρεται στον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών χωρίς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, τον οποίο οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν έναν καλό οδηγό για τις συνολικές τάσεις του πληθωρισμού και ο οποίος, όπως εκτίμησε η Μπάουμαν, εξακολουθούσε να κυμαίνεται γύρω στο 2,6% μέχρι τον Αύγουστο.

Αν και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω περικοπές εάν τα στοιχεία δείξουν αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, τόνισε ότι η αύξηση των μισθών και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας από τους διαθέσιμους εργαζόμενους, υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει συνολικά ισχυρή.

Είπε ότι ανησυχεί ότι οι γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν επίσης να απελευθερώσουν “μια σημαντική ποσότητα συσσωρευμένης ζήτησης και μετρητών στο περιθώριο”, τροφοδοτώντας ενδεχομένως και πάλι τον πληθωρισμό, ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί επίσης να μην είναι τόσο περιοριστική όσο πιστεύουν ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed.

Related posts

Μακρόν: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει με λάθος αποφάσεις

banks

Ιταλία: Τέσσερις Ιταλοί εγκατέλειψαν τη Γάζα και βρίσκονται στην Αίγυπτο

banks

Αεροδρόμιο Αμβούργου: Ο πατέρας συνεχίζει να κρατά όμηρο την 4χρονη κόρη του – Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

banks

Καναδάς: Σφοδρή χιονοθύελλα στο Βανκούβερ – Ματαιώθηκαν 50 πτήσεις

banks

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας σε υψηλό 11 μηνών

banks

Ιρανός πρόεδρος: Εξωφρενική και ακατανόητη η”αδράνεια των Ηνωμένων Εθνών έναντι του Ισραήλ

banks