Την έναρξη ενός νέου κύκλου διαμάχης ανάμεσα στη DCI Advisors και στον Μίλτο Καμπουρίδη (DCP) σηματοδοτεί η ποινική δίωξη που κατέθεσαν ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο Μιχάλης Τσιρίκος και άλλοι συνεργάτες της DCP κατά των διευθυνόντων συμβούλων της DCI Advisors, Nicolai Huls και Nick Paris, καθώς και κατά άλλων στελεχών της εισηγμένης.
Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους αγωγή της DCI κατά της DCP για ξέπλυμα χρήματος και απιστία κατά της εισηγμένης. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η DCI ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν είναι ψευδείς και εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένη ότι πρόκειται για αβάσιμη ενέργεια και προσπάθεια της DCP να αποσπάσει την προσοχή από τη λύση της σύμβασης τον Μάρτιο του 2023. Υποστηρίζεται δε ότι η DCI έχει εντοπίσει περισσότερες έκνομες ενέργειες από τότε.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι κατηγορίες κατά της DCI περιλαμβάνουν δύο πλημμελήματα, ενώ οι κατηγορίες κατά του ομίλου (σ.σ.: Dolphin Capital Investors Limited, δηλ. της DCI και της DCP πριν από τη λύση της σχετικής σύμβασης) περιλαμβάνουν πέντε σοβαρά κακουργήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η DCP, ο Μ. Καμπουρίδης και ο Μ. Τσιρίκος κατέθεσαν ανταγωγή κατά της DCI Advisors, αιτούμενοι αποζημίωση ύψους 12 εκατ. ευρώ για ζημιές που υπέστησαν ως αποτέλεσμα «της δυσφημιστικής και ψευδούς αγωγής στην Ελλάδα στις 19 Απριλίου 2024». Από την πλευρά της η DCI διεκδικεί αποζημίωση ύψους 57 εκατ. ευρώ.
Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, του Μ. Καμπουρίδη και της DCI Advisors Ltd, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, όταν η τότε Dolphin Capital Investors Limited με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την απομάκρυνση του επιχειρηματία από τη θέση του διευθυντή της εισηγμένης και τη λύση της σύμβασης των δύο εταιρειών, λόγω παραβίασης όρων από την πλευρά της DCP.
Η πώληση του Kilada Hills
Στο επίκεντρο των μη ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του 2023 που δημοσίευσε χθες η DCI βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και η πώληση του Kilada Hills, του μεγάλου project που δημιουργείται στο Πόρτο Χέλι και αντιστοιχεί σε μια επένδυση η οποία στην πλήρη ανάπτυξή της θα προσεγγίσει τα 420 εκατ. ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται, εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσληψης νέου στελέχους, ως επικεφαλής των επενδύσεων που «τρέχει» η DCI, με γνώση της ελληνικής αγοράς και έδρα στις ΗΠΑ, έπειτα από πρόταση που κατέθεσε ένας από τους μεγαλομετόχους της εισηγμένης.
Σε ό,τι αφορά το project καθαυτό, όπως επισημαίνεται, τη διετία 2023-2024 έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος (σ.σ. τον Απρίλιο ο Μίλτος Καμπουρίδης είχε αμφισβητήσει την πρόοδο του έργου).
H DCI υποστηρίζει ότι το 95% της έκτασης του γηπέδου γκολφ έχει ήδη περάσει από αρχαιολογικό έλεγχο, ελαχιστοποιώντας τις ανησυχίες για αρχαιολογικά ευρήματα. Σχετικά με το γήπεδο γκολφ, το 2022 είχαν διαμορφωθεί δύο οπές και το 2023 ολοκληρώθηκαν 4 ακόμη, με τον συνολικό αριθμό τους να ανεβαίνει στις 6. Αντίστοιχα, οι εκσκαφές για τo golf clubhouse και τη λέσχη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες ενισχύσεις για τα θεμέλια.
Όπως αναφέρεται, τον Δεκέμβριο του 2023 η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για το έργο, ενώ αναμένονται επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται, την ίδια στιγμή, οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την εύρεση του hotel operator που θα αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του 5άστερου ξενοδοχείου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του project.
Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες για το έργο, και μέχρι να είναι διαθέσιμη και άλλη χρηματοδότηση, υπάρχει επενδυτής (family office) που αναμένεται να διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για μετοχικό μερίδιο έως 3% επί του project.
Επισημαίνεται δε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε το 2023 επιβεβαιώθηκε από την υψηλή αποτίμηση του έργου, η οποία αποδίδεται στην πρόοδο των εργασιών του γηπέδου γκολφ 18 οπών και του countryclub. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η DCI έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε περικοπή 50% της αποτίμησης του ξενοδοχείου και των επώνυμων βιλών, όταν η χρηματοδότηση «για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπτυξης είναι 100% εγγυημένη».
Υπενθυμίζεται ότι η DCI έχει υπογράψει μνημόνιο με πιθανό αγοραστή για το μερίδιό της στο Kilada Hills, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει μέσα σε διάστημα 90 ημερών στην ολοκλήρωση του σχετικού due diligence, έτσι ώστε εν συνεχεία να υποβάλει προσφορά για την απόκτηση του project της Πελοποννήσου. «Στο μεταξύ οι προετοιμασίες για την επίσημη διαδικασία πώλησης συνεχίζονται σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον υποψήφιο αγοραστή», επισημαίνεται.
Αναφορά γίνεται και στο εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις άλλες τρεις αναπτύξεις της DCI στην Ελλάδα, το Lavander Bay στη Μαγνησία, το Plaka Bay στην Κρήτη και το Scorpio Bay στη Βοιωτία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωρά στην αδειοδότηση εκτάσεων για το Plaka Bay στην Κρήτη, ενώ έχει ξεκινήσει και η ίδια διαδικασία για το Scorpio Bay.
Τέλος, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες, η εταιρεία εμπλέκεται επί του παρόντος σε δικαστικές διαφορές στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όλες σχετίζονται με τον πρώην διευθυντή Επενδύσεων ή τον εταίρο της DCP, την εταιρεία Zoniro.