8.9 C
Athens
January 29, 2023
Image default
WORLD

Νέος Γερμανός Υπ. ΄Αμυνας: Αρχηγός ενός γυμνού στρατεύματος;

Ο νέος Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους (SPD) αναλαμβάνει ένα γερμανικό ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr) που στερείται όπλων – και εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία. Μεταξύ των στρατιωτικών έχει δημιουργηθεί μεγάλη ακατανόητη κατάσταση, την οποία ο υπουργός Άμυνας πρέπει να απαλύνει. Στην αρχή κάνει ένα πρώτο μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πασκάλ Κόμπερ  εργάστηκε ως στρατιωτικός πάστορας για τέσσερα χρόνια. Ο θεολόγος ήταν ο πάστορας των στρατιωτών, πήγαινε μαζί τους σε αποστολές στην Αφρική. Οι στρατιωτικοί ιερείς βρίσκονται έξω από τη στρατιωτική ιεραρχία, γεγονός που διευκολύνει τις ανοιχτές συζητήσεις και ανοίγει προοπτικές.

Σήμερα, ο Κόμπερ εκπροσωπεί το FDP στην Μπούντεσταγκ. Ο βουλευτής βοήθησε στη διαπραγμάτευση του κυβερνητικού συνασπισμού και γνώρισε τον Μπόρις Πιστόριους (SPD) κατά τις συνομιλίες αυτές. Όταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας προήχθη σε ομοσπονδιακό υπουργό Άμυνας την Πέμπτη, ο Κόμπερ επικάλυψε τις εμπειρίες του με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Bundeswehr. “Όσον αφορά τον τύπο, ο Πιστόριους είναι κάποιος”, διαπιστώνει ο πολιτικός του FDP, “με τον οποίο οι στρατιώτες μπορούν να ταυτιστούν”. Ο Πιστόριους έχει “αυτόν τον ευθύ, άμεσο τρόπο να μιλάει. Νομίζω ότι αυτό θα αρέσει στους στρατιώτες”. Ο Πιστόριους έχει “όλες τις πιθανότητες να κερδίσει τις καρδιές τους”.

Είναι αυτό σημαντικό, θα ρωτήσετε, σε καιρό πολέμου στην Ευρώπη. Ναι, είναι. Ο υπουργός Άμυνας, ως κάτοχος της διοικητικής εξουσίας και της εξουσίας διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, πρέπει όχι μόνο να ηγείται μιας διοίκησης αλλά και να είναι σε θέση να ηγείται στρατιωτικά. Διατάζει και δικαιούται υπακοή. Αυτή η ευθύνη, η οποία τελικά αφορά τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών, προϋποθέτει εξουσία και εμπιστοσύνη.

Πρόσφατα, αυτό δεν ίσχυε πλέον. Αυτό μπορεί να διαβαστεί σε ένα προσχέδιο του “Κρίσιμου απολογισμού για μια Bundeswehr του μέλλοντος”, το οποίο είχε προετοιμάσει η προκάτοχος του Πιστόριους, Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD). Διαπιστώνει “σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης, ακόμη και προς τη στρατιωτική ηγεσία και την πολιτική κατεύθυνση”. Ένας λόγος είναι ότι “τα υπάρχοντα ελλείμματα της Bundeswehr” αναλύονται μόνο, αλλά “δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς”. Η στροφή που διακήρυξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) δεν έχει επίσης “γίνει ακόμη αισθητή από τα στρατεύματα”.

Στην τελική έκδοση του απολογισμού των αρχών Ιανουαρίου, δεν υπάρχει πλέον αυτή η περιγραφή της κατάστασης του Δεκεμβρίου, η οποία ήταν ανησυχητική για τους υπουργούς και τους κορυφαίους στρατηγούς. Διαγράφηκε, όπως τόσες πολλές πολιτικά δυσάρεστες περιγραφές προβλημάτων εξαφανίζονται στις αλυσίδες αναφοράς των ενόπλων δυνάμεων από κάτω προς τα πάνω.

Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική, ο Πιστόριους φαίνεται να το γνωρίζει αυτό

Αφού προσφέρθηκε στον Πιστόριους η νέα θέση εργασίας τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδας, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Είχε συγκεντρώσει πακέτα φακέλων, κάθισε δύο φορές με τον Γενικό Επιθεωρητή Έμπερχαρντ Τσορν. Συναντήθηκε με τη Μαρία-Άγκνες Στρακ-Τσίμπερμαν (FDP), πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, και την Επίτροπο Άμυνας Έυα Χεγκλ (SPD). Και βρήκε χρόνο για τον συνταγματάρχη Αντρέ Βίστνερ, ο οποίος, ως πρόεδρος της Ένωσης Bundeswehr, έχει το αυτί του στον παλμό των στρατευμάτων.

Κάποιος πρέπει να του ψιθύρισε ότι το θέμα της εμπιστοσύνης είναι σημαντικό. “Θα αναλάβω αυτό το έργο με όλες μου τις δυνάμεις”, γράφει ο Πιστόριους στην πρώτη του ημερήσια διαταγή προς τους στρατιώτες και τους πολιτικούς υπαλλήλους. “Και εγώ θα δεσμευτώ εξίσου ανεπιφύλακτα σε εσάς, τους ανθρώπους της Bundeswehr, και θα βάζω τον εαυτό μου μπροστά σας όποτε είναι απαραίτητο και θα σας καθοδηγώ – γιατί πιστεύω σε εσάς και σας εμπιστεύομαι!”

Αλλά αυτή είναι μόνο μια βασική προϋπόθεση. Ο άλλος είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των στρατιωτών. Αυτό δεν θα πετύχει μόνο με λόγια. Ο Πιστόριους θα κριθεί από τις αποφάσεις του. Αυτό ισχύει από εδώ και στο εξής, έτσι και για την πρώτη του αποστολή, τη συμμετοχή του στη διάσκεψη των κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στο Ραμστάιν αυτή την Παρασκευή.

Κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει στους στρατιωτικούς ότι ο εφοδιασμός των Ουκρανών, οι οποίοι πολεμούν εναντίον ενός αντιπάλου που υπερτερεί σε πόρους, με οπλικά συστήματα από τη Δύση αποτελεί ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης και μελλοντικής τάξης ασφαλείας στην Ευρώπη. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι για το σκοπό αυτό απαιτούνται άρματα μάχης όπως το Leopard 2, οχήματα μάχης πεζικού, οβιδοβόλα και εκτοξευτές πυραύλων. Και ότι το γερμανικό μερίδιο σε αυτό, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του πολέμου, έπρεπε επίσης να προέρχεται από τα αποθέματα της Bundeswehr.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, ωστόσο, είναι γιατί τα παραδιδόμενα οπλικά συστήματα δεν έχουν επαναδιαταχθεί μέχρι σήμερα. Ότι τα υπάρχοντα αποθέματα στη βιομηχανία σκουριάζουν και δεν επισκευάζονται, ότι οι παραγωγικές δυνατότητες δεν αυξάνονται. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει αρκεστεί στη διαχείριση της έλλειψης αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό που χρειάζεται, από την άλλη πλευρά, είναι ένα είδος “πολεμικής οικονομίας”, όπως το έθεσε προκλητικά ο επικεφαλής της ένωσης της Bundeswehr, Βίστνερ, και ο διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.

Μόνο με την αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου αμυντικού υλικού μπορούν να επιτευχθούν οι δύο επί του παρόντος αντικρουόμενοι στόχοι της καγκελαρίου για την αλλαγή του αιώνα – η στήριξη της Ουκρανίας και η μετατροπή της Bundeswehr σε έναν στρατό ικανό για την εθνική άμυνα και την άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Πιστόριους κάνει τώρα ένα πρώτο μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρωί της Παρασκευής έδωσε εντολή να ελεγχθεί η διαθεσιμότητα και ο αριθμός των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Bundeswehr και στη βιομηχανία. “Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε στο Ραμστάιν. Η πολιτική απόφαση για την παράδοση θα ληφθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Τώρα είναι ντροπιαστικό για τη γερμανική κυβέρνηση να μην έχει στη διάθεσή της μια τέτοια επισκόπηση εδώ και πολύ καιρό, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του και την Καγκελαρία, ο Πιστόριους προχωρά τώρα συστηματικά: πρώτα μια δεσμευτική αποσαφήνιση των αριθμών και των μοντέλων, στη συνέχεια μια σύγκριση των γερμανικών αποθεμάτων Leopard για συμβατότητα με τα συστήματα των κρατών-εταίρων, προκειμένου να εντοπιστούν τα οχήματα που βρίσκονται σε συγκρίσιμο επίπεδο οπλισμού. Θα πρέπει να ακολουθήσει η προετοιμασία των συστημάτων, ακόμη και πριν από τη λήψη πολιτικής απόφασης.

Τώρα, ο ίδιος ο έλεγχος δεν θα φέρει καμία πρωτοποριακή είδηση, η ένωση Bundeswehr το έχει ήδη κάνει. Έξι τάγματα αρμάτων μάχης της Bundeswehr θα πρέπει τότε να διαθέτουν συνολικά 264 Leopard 2, 44 ανά μονάδα. Στην πραγματικότητα, τέσσερα από τα έξι τάγματα έχουν “λιγότερα από δέκα άρματα μάχης έτοιμα για ανάπτυξη”, όπως δήλωσε ο Βίστνερ στο ZDF. “Είμαστε λίγο-πολύ γυμνοί.”

Η Bundeswehr πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα αποθεματικά της για να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Ο Πιστόριους θα ακούσει ότι η κατάσταση δεν είναι επισφαλής μόνο όσον αφορά τα άρματα μάχης τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, ο υπουργός θα συναντηθεί με τους έξι επιθεωρητές των διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και με τους δύο διοικητές των κέντρων διοίκησης ξένων αποστολών και εσωτερικής ασφάλειας για δείπνο. Στη μεγάλη εικόνα, οι στρατηγοί θα είναι σε θέση μόνο να περιγράψουν με στοιχειώδεις όρους τι τους λείπει. Αλλά θα είναι αρκετό για να δώσει στον Πιστόριους μια αίσθηση της κλίμακας της καταστροφής.

Από το 2025 και μετά, η Γερμανία πρέπει να διαθέτει περίπου 30.000 στρατιώτες έτοιμους για το ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα μπορούν να πάνε στη μάχη πλήρως εξοπλισμένοι μέσα σε 30 ημέρες. Αυτό υποσχέθηκε ο καγκελάριος. Αυτό περιλαμβάνει μια μεραρχία στρατού, 50 αεροσκάφη, 20 πλοία και δέκα μονάδες ειδικών δυνάμεων. Για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό, ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία, καθώς και οι δυνάμεις υποστήριξης στη βάση των ενόπλων δυνάμεων και οι ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τους τελευταίους πόρους τους.

Για τις μονάδες που θα παρασχεθούν τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχουν πλέον σχέδια που να καλύπτονται από την πραγματικότητα, αλλά μόνο η αρχή της ελπίδας. Ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να συστηματοποιήσει αυτές τις ελλείψεις και να ιεραρχήσει τις ανάγκες. Θα πρέπει να προμηθευτεί χρήματα και υλικό και να ξαναγράψει τα βασικά έγγραφα της Bundeswehr από τη σφαίρα της φαντασίας σε μη μυθοπλαστική μορφή. Θα χρειαστεί μεγάλη ενέργεια για να αναπληρωθεί το χαμένο κεφάλαιο εμπιστοσύνης.

Related posts

Έκκληση από την UNESCO να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν

banks

AMD: Υποχώρησαν τα κέρδη του γ’ τριμήνου, έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα

banks

Εισβολή στις έδρες των εξουσιών στη Βραζιλία: Οι κυριότερες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο

banks

Πάουελ: Επιδεινώθηκαν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

banks

Λευκορωσία: Άρχισε κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα, στελέχους της λευκορωσικής αντιπολίτευσης

banks

Ουκρανία: “Απολύτως απαράδεκτη” μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να κρατήσει τα κατεχόμενα εδάφη

banks