To μοντέλο του Early Contractor Involvement (ECI) θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και σχετίζεται με το έργο επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.
Ο νέος διαγωνισμός αφορά την επιλογή της εταιρείας ή της κοινοπραξίας, η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κατασκευής του project στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος επέκτασης, η ολοκλήρωση του οποίου θα σηματοδοτήσει την αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την εξυπηρέτηση έως 40 εκατ. επιβατών ετησίως.
Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και το δεύτερο τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου. Η ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ECI τοποθετείται χρονικά τον προσεχή Ιούλιο και αντίστοιχα, η ανάθεση της σύμβασης για τον σχεδιασμό και την περάτωση του έργου τοποθετείται χρονικά τον Ιανουάριο του 2026.
Το project προβλέπει την επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού, με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 150.000 τ.μ. για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και τις απαιτούμενες τροποποιήσεις λοιπών υποδομών.
Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ελέγχου στον κύριο αεροσταθμό, καθώς και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού για τη διαχείριση των επιβατών και των πτήσεων εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Οι προϋποθέσεις
Και σε αυτόν τον διαγωνισμό, οι υποψήφιοι καλούνται να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία. Ως προς το προφίλ των συμμετεχόντων, οι υποψήφιες εταιρείες/κοινοπραξίες οφείλουν, μεταξύ άλλων, να ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους όρους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης και την αξιοπιστία τους, με βάση τις υποβληθείσες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για τα τρία τελευταία έτη 2021, 2022 και 2023.
Στην ίδια κατεύθυνση, όπως διευκρινίζεται στους όρους του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη τεχνική εμπειρία σε κατασκευαστικά έργα αντίστοιχου χαρακτήρα και μεγέθους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει ο κάθε συμμετέχων να έχει εμπειρία στην υλοποίηση ενός τουλάχιστον αντίστοιχου project, προϋπολογισμού κατ’ ελάχιστο 500 εκατ. ευρώ, τα τελευταία 15 χρόνια στο εξωτερικό. Επίσης, ο κάθε υποψήφιος οφείλει να έχει φέρει εις πέρας τουλάχιστον ένα κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Η αναθεώρηση του πλάνου
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του του ΔΑΑ προχώρησε στην ενοποίηση των δύο φάσεων του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας. Βάσει του αναθεωρημένου πλάνου, η ολοκλήρωση του προγράμματος επέκτασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2032, έτος κατά το οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 40 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Το πρόγραμμα επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan), το οποίο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως και 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΑΑ εκτιμάται σε περίπου 1,280 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2032. Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032.