Sunday, January 25, 2026
11.6 C
Athens

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο – Συγκρούσεις με διαδηλωτές

- 22.15

Νεκρός είναι ο άνδρας που πυροβόλησαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες στη Μινεάπολη σήμερα, σύμφωνα με τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Αυτό ήταν το δεύτερο θανατηφόρο συμβάν στο οποίο ενεπλάκησαν ομοσπονδιακοί πράκτορες στην πόλη αυτή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση για τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονόμασε, ήταν οπλισμένος και είχε στην κατοχή του δύο γεμιστήρες. Το υπουργείο υποστήριξε ότι το θύμα πλησίασε τους συνοριοφύλακες ενώ εκτελούσαν μια επιχείρηση εναντίον ενός “παράνομου αλλοδαπού” και οι πράκτορες πυροβόλησαν “αμυνόμενοι”. Ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου και στη συνέχεια ελήφθησαν “μέτρα ελέγχου του πλήθους” αφού περίπου 200 “ταραξίες” άρχισαν να παρεμποδίζουν και να επιτίθενται στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι πράκτορες εκτόξευαν χημικά, μεταξύ των οποίων και δακρυγόνα, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή.

Η αστυνομία της Μινεάπολης πάντως ανέφερε ότι το θύμα είναι ένας 37χρονος κάτοικος της πόλης, πιθανότατα Αμερικανός πολίτης, ο οποίος διέθετε νόμιμη άδεια οπλοφορίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράιαν Ο’Χάρα προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, δηλώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παράνομη συγκέντρωση” στο σημείο του συμβάντος. “Ζητάμε από τον κόσμο να αποφεύγει και να φύγει από την περιοχή”, πρόσθεσε. “Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύς θυμός και πολλά ερωτηματικά για το τι συνέβη, αλλά ο κόσμος πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος”, τόνισε.

Όπως είπε, επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο όμως δεν του παρείχε πληροφορίες για το συμβάν. Επικοινώνησε επίσης με την Εθνοφρουρά, η οποία είναι “σε επιφυλακή”.

“Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, πολλοί πράκτορες ενεπλάκησαν στους πυροβολισμούς”, σημείωσε.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προβλήθηκε σε τηλεοπτικούς καλωδιακούς σταθμούς δείχνει ανθρώπους που φορούν μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα να παλεύουν με έναν άνδρα, σε έναν χιονισμένο δρόμο της πόλης. Ακούγονται πυροβολισμοί, ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και ακολουθούν και άλλοι πυροβολισμοί.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται οι ομοσπονδιακοί πράκτορες να προσπαθούν αρχικά να ακινητοποιήσουν τον άνδρα, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και στη συνέχεια ρίχνοντας τον στο έδαφος. Λίγο αργότερα, ένας από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες τραβά το όπλο του και πυροβολεί τον άνδρα πολλές φορές.

— Clash Report (@clashreport) January 24, 2026

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι “μόλις είδε ένα βίντεο όπου έξι μασκοφόροι πράκτορες ξυλοκοπούν έναν δημότη μας και τον πυροβολούν μέχρι θανάτου. Πόσοι ακόμη κάτοικοι, πόσοι ακόμη Αμερικανοί πρέπει να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά για να τερματιστεί αυτή η επιχείρηση;” διερωτήθηκε

Η Τίνα Σμιθ, μια Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μινεσότα χαρακτήρισε “καταστροφικό” αυτό το συμβάν.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα ζητά να ανατεθεί η έρευνα στις τοπικές αρχές

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλτς έκανε έκκληση να ανατεθεί η έρευνα στις τοπικές και όχι στις ομοσπονδιακές αρχές για τον θάνατο του 37χρονου.

“Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε το ομοσπονδιακό κράτος για την έρευνα” είπε ο Γουόλτς κατηγορώντας την αστυνομία μετανάστευσης (ICE) ότι “σπέρνει το χάος και τη βία” στην Πολιτεία του.

Ο κυβερνήτης αποκάλυψε ότι μίλησε δύο φορές σήμερα με την προσωπάρχισσα του Λευκού Οίκου και προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την ICE από τη Μινεσότα. “Δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη ότι ο Τραμπ θα κάνει το σωστό”, σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Δεν μπορούμε να απαντάμε στη βία με βία”, πρόσθεσε ο Γουόλτς καλώντας όλους τους Αμερικανούς να δουν “την ωμότητα σε αυτά που κάνει η ICE στους δρόμους μας”.

Ενισχύσεις από άλλες υπηρεσίες στέλνει στην Μινεσότα το Υπουργείο Δικαιοσύνης 

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι στέλνει στη Μινεσότα πράκτορες από πολλές άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τη DEA (Δίωξη Ναρκωτικών), την ATF (Γραφείο Ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών) και το FBI (ομοσπονδιακή αστυνομία) για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Μπόντι έστειλε σήμερα μια επιστολή στον Γουόλτς, στην οποία του γράφει ότι “καλά θα κάνει να στηρίξει” τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Διαβάστε ακόμη:

* Τραμπ: “Η Δημοκρατική ηγεσία της Μινεσότα υποκινεί εξέγερση”

Hot this week

Τράπεζες: Φεύγουν χιλιάδες, έρχονται ειδικοί AI – Η μεγάλη ανακατάταξη με γενναία πακέτα εξόδου

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού,...

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "έλαβε πρόσκληση" για να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ειρήνης, μια πρωτοβουλία του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο εκτίμησε ότι "θα μείνει στην ιστορία" αν θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία. "Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έλαβε πρόσκληση μέσω διπλωματικών οδών να

Συρία: Επικοινωνία Τραμπ – Σάρα για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία και για την κατάσταση των Κούρδων της Συρίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία. "Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και της προστασίας του κουρδικού λαού εντός του συριακού

Οτσαλάν: Δολιοφθορά κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία η επίθεση του συριακού στρατού κατά των Κούρδων

Οι μάχες του συριακού στρατού με τις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία αποτελούν "προσπάθεια δολιοφθοράς της ειρηνευτικής διαδικασίας" στην Τουρκία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα ανταρτών PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), κρίνει ο αρχηγός αυτού του τελευταίου Αμπντουλά Οτζαλάν. "Ο κ. Οτζαλάν βλέπει σε αυτή την κατάσταση απόπειρα δολιοφθοράς της διαδικασίας ειρήνης και εκδημοκρατισμού της

Δανία και Γροιλανδία πρότειναν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη Δανία μόνο, να αποφασίσει την απάντηση της ΕΕ απέναντι στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών αναφορικά με τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Ιβέτ Κούπερ

Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι, μετά την απόδραση μελών του Ισλαμικού Κράτους

Ο συριακός στρατός επέβαλε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά την απόδραση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την ομώνυμη φυλακή, μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Ο στρατός θα "χτενίσει" την πόλη αναζητώντας τους δραπέτες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και

Ο Ερντογάν εξαίρει τη “μετρημένη” επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων μαχητών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε σήμερα τη "μετρημένη" επίθεση της Δαμασκού κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία, παρά τις "προκλήσεις". "Η προσεκτική διαχείριση αυτής της λεπτής επιχείρησης από τον συριακό στρατό, όπως και η αξιοσημείωτη ευαισθησία του στην ασφάλεια των αμάχων, είναι αξιέπαινες. Παρά τις προκλήσεις, ο συριακός στρατός πέρασε αυτή τη δοκιμασία

Δανία: Δεν θα συμμετάσχει στο Νταβός εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για τη Γροιλανδία

Την απόφαση να μην εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αυτή την εβδομάδα έλαβε η Δανία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση γύρω από τη Γροιλανδία, η οποία δοκιμάζει τις διατλαντικές σχέσεις. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Bloomberg, "εκπρόσωποι της δανικής κυβέρνησης είχαν προσκληθεί φέτος και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή αποτελούν ζήτημα

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα “αντισταθούν πολύ” στο σχέδιο για τη Γροιλανδία – “100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει "100%" στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στις απαιτήσεις του για την ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η κυριαρχία του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

“Να αγοράσω την Ryanair;”: Ο Έλον Μασκ κάνει δημοσκόπηση, καθώς η κόντρα με την αεροπορική εταιρεία συνεχίζεται

Η κόντρα μεταξύ του Έλον Μασκ και του CEO της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, έχει συνέχεια, με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να βάζει στο τραπέζι την αγορά της αεροπορικής εταιρείας. Ο Μασκ δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο X ρωτώντας αν θα έπρεπε να αγοράσει την Ryanair. Προηγουμένως, ο ίδιος απάντησε σε μια ανάρτηση της αεροπορικής εταιρείας, ρωτώντας πόσο θα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »