Wednesday, May 14, 2025
19.7 C
Athens

Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων διαψεύδει το αφήγημα περί ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ – Έρευνα σοκ για τη Β. Ελλάδα

Οι ίδιοι οι πολίτες, μεταξύ άλλων, δηλαδή οι πολύπαθοι ασφαλισμένοι στο ΕΣΥ, αναδεικνύουν σε καθημερινή βάση τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις καταγγελίες τους να διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ομαλής λειτουργίας του.

Μετά από την αδιανόητη αποκάλυψη που έγινε σήμερα (4/9) από την Κρήτη, ότι ελλείψει παιδοψυχολόγων λειτουργούν ψυχίατροι ενηλίκων στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, έρχονται οι συνδικαλιστές γιατροί να επιβεβαιώσουν καταγγελίες πολιτών για τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ΕΣΥ.

Η πλειονότητα των νέων αποκαλύψεων που καταδεικνύουν πως το ΕΣΥ τελεί υπό διάλυση, έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, με την ΠΟΕΔΗΝ να περιγράφει εικόνες διάλυσης και καταστάσεις που προκαλούν αγανάκτηση. «Πολίτες που αγωνιούν, ασθενείς που περιμένουν για ώρες ακόμη και για απλές ιατρικές πράξεις και το ΕΣΥ πλέον να είναι ο μεγάλος ασθενής», καταγγέλλεται στο Mega.

«Βλέπουμε οι αναμονές για χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία να φτάνουν έως και τα τρία χρόνια, βλέπουμε συναδέλφους να καταρρέουν από το βάρος των εφημεριών»

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε η ΠΟΕΔΗΝ, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ρεπορτάζ του σταθμού,

  • «καρδιακό επεισόδιο από κέντρο Υγείας, 3,5 ώρες έκανε να έρθει ασθενοφόρο να μας πάρει, από Λαγκαδά.
  • Για μια αλλαγή γάζας έκανα μια εβδομάδα να μου την αλλάξουν. Δεν με δεχόντουσαν, θέλαμε να κλείσουμε ραντεβού μέσω ίντερνετ και έλεγε μετά από ένα μήνα, για μια αλλαγή τώρα, ψιλοπράγματα για πιο σοβαρά δεν υπάρχει περίπτωση για σου πουν έλα του χρόνου.
  • Είναι μεγάλες οι αναμονές και είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Κόσμος που διαμαρτύρεται κόσμος που υποφέρει».

Οι παραπάνω περιγραφές επαληθεύουν τις πληροφορίες περί σταδιακής κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλονίκη, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι κολοσσιαίες και δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων.

  • Στο «ΑΧΕΠΑ», από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι τέσσερις αίθουσες.
  • Στο «Παπαγεωργίου», υπάρχουν 397 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά.
  • Στο «Ιπποκράτειο», υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες, κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Πάνω από 50% ελλείψεις στους τραυματιοφορείς.
  • Στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί υπάρχουν 78 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Το 40% των χειρουργικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη παραμένουν κλειστές λόγω της υποστελέχωσης. Βλέπουμε οι αναμονές για χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία να φτάνουν έως και τα τρία χρόνια, βλέπουμε συναδέλφους να καταρρέουν από το βάρος των εφημεριών».

Η κατάσταση είναι παρόμοια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

  • Στην Έδεσσα έκλεισε η ΜΕΘ και έχουν μετακινηθεί οι γιατροί της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Έλλειψη υπάρχει και στους αναισθησιολόγους, επειδή υπάρχουν μόνο δύο, κι έτσι οι τρείς χειρουργικές αίθουσες υπολειτουργούν.
  • Στη Φλώρινα, στο νοσοκομείο παραμένει άλυτο το πρόβλημα της καρδιολογικής κλινικής, καθώς υπηρετεί μόνον ένας επιμελητής (διευθυντής) και μία ειδικευόμενη, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται με μετακινήσεις καρδιολόγων από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στην Ξάνθη, υπάρχουν δύο μόνιμοι παθολόγοι και οι εφημερίες καλύπτονται από άλλα νοσοκομεία και από ιδιώτες. Η ΜΕΘ είναι κλειστή εδώ και τρία χρόνια, λόγω έλλειψης ιατρικού -κυρίως- προσωπικού. Οι ουρολόγοι είναι δύο και εφημερεύουν τον μισό μήνα.
  • Στην Δράμα, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές, κυρίως σε παθολόγους.

Εν μέσω όλων αυτών των συνταρακτικών αποκαλύψεων και των καταγγελιών πολιτών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνει λόγο περί προπαγάνδας κατά του ΕΣΥ. Το έπραξε εξ νέου, αυτήν τη φορά σε δήλωση που έκανε ευρισκόμενος στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Κρήτη, οι υγειονομικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για πολλοστή φορά για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν μετ’ εμποδίων στη μεγαλόνησο. Προχωρούν, δε, σε κινητοποιήσεις.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6/11

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εξουθενωτικές συνθήκες και να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια και να ενισχυθεί η κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών ομίλων του κλάδου. Απευθυνόμαστε σε όλο το λαό της Κρήτης, σε όλους τους εργαζόμενους, υγειονομικούς, συνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές.

Σύνθημά μας είναι:

“Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα”», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης, γιατροί και λοιποί υπάλληλοι, και καλούν σε παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6/11.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE