Στην κυβέρνηση αυτό τον καιρό πάσχουν από ημικρανίες και δεν φταίει το κλίμα, ούτε μόνο το «2» που γράφουν οι δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία.
Μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και φέρνουν πονοκέφαλο… Θέματα που ακουμπούν ορθάνοιχτη πληγή, μετά τη διαγραφή του κ. Σαλμά και την απομάκρυνση του κ. Αυγενάκη.
Ερωτηθείς ο κ. Παύλος Μαρινάκης για το αν υπάρχει διαφορετική στάση, ο εκπρόσωπος (δεν) απάντησε: «Στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη είχε μια συγκεκριμένη έκβαση η υπόθεση ποινικά με σχετικές δηλώσεις μάλιστα και από τις δύο πλευρές».
Ειδικά, στην ερώτηση «ο κ. Σαλμάς ζήτησε παρέμβαση Εισαγγελέα για καταγγελλόμενο σκάνδαλο από τον ίδιο και είδε την έξοδο από τη ΝΔ. Στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη είχαμε παρέμβαση Εισαγγελέα για βιαιοπραγία κατά ενός εργαζόμενου και απλώς αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά;», απάντησε: Η παρέμβαση Εισαγγελέα, λοιπόν, δεν σημαίνει ότι de facto η υπόθεση θα οδηγήσει… Είχαμε μιλήσει για τις πολιτικές και τις ποινικές προεκτάσεις. Είχαμε πάρει μια καθαρή θέση. Τώρα, ως προς την περίπτωση του κ. Σαλμά, νομίζω ότι απάντησα σε μια σειρά από ερωτήματα στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι. Και δεν διεγράφη ούτε επειδή εξέφρασε την άποψή του, ούτε επειδή έκανε μια ερώτηση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και όπως πολύ καλά κάνουν όλοι οι βουλευτές και κάνουν. Απάντησα αναλυτικά γιατί διεγράφη. Η κυβέρνηση εξέφρασε πλήρως τη θέση της. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο.
Σε άλλη ερώτηση αν ο κ. Αυγενάκης επιστρέφει στην Κ.Ο. τόνισε ότι «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, ούτε έχω τέτοια ενημέρωση».
Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Οικονόμου και η ασφάλεια στον Σιδηρόδρομο
Ακόμα ένα ζήτημα είναι η συμπεριφορά, οι δηλώσεις και οι κινήσεις του υφυπουργού Μεταφορών κ. Οικονόμου. Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι οι μηχανοδηγοί λένε ψέματα για την ασφάλεια στον Σιδηρόδρομο και ότι πρέπει, όπως τόνισε, να υπηρετούμε την αλήθεια όλοι.
«Είναι ψευδέστατα αυτά που λένε οι μηχανοδηγοί. Σε μία περίοδο που τίθενται ζητήματα ασφάλειας» είχε υποστηρίξει ο κ. Οικονόμου. Ο κ. Μαρινάκης φαίνεται να συμφωνεί με τον υφυπουργό και είπε ότι δεν σημαίνει ότι κάθε αιτίαση σε απεργία είναι de facto αληθής. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός γνωρίζει ποιες από τις αιτιάσεις των εργαζόμενων είναι αληθείς και ισχύουν.
«Δεν μπορώ να ξέρω αν κάθε αιτίαση… Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει μια αιτίαση σε μια απεργία αυτή είναι απολύτως αληθής, de facto. Σίγουρα ο υπουργός, ο υφυπουργός, κάθε υπουργείου, οφείλουν να διαβάζουν και να μελετούν και να εξετάζουν τα αιτήματα. Μπορεί κάποια αιτήματα, όμως, να έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που βλέπουμε απεργίες ή πορείες με αιτήματα, τα οποία είτε είναι παράλογα, είτε έχουν ικανοποιηθεί από το κράτος. Άρα, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υφυπουργός γνωρίζει αν από τις 10, για παράδειγμα, αιτιάσεις που συνοδεύουν μια απεργία, κάποιες μπορεί να είναι ουτοπικές ή κάποιες μπορεί να έχουν ικανοποιηθεί. Άρα, γνωρίζει καλύτερα τα του αντικειμένου του και δεν χρειάζεται εγώ να πω κάτι περισσότερο. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο αμφισβητείται, προφανώς θα επανέλθουν οι άνθρωποι και θα πάρουν τη σχετική απάντηση που οφείλει να τους δώσει το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κανένα θέμα με Κεφαλογιάννη
Αναφερόμενος στην κριτική για τις δαπάνες της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. «Η πορεία και η παρουσία ενός υπουργού κρίνεται από το αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Επίσης, είπε ότι καταγράφηκε άλλη μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά διαχώρισε τα ζητήματα λέγοντας ότι δεν είναι ίδιο το ζήτημα ανακαίνισης με το ταξίδι στην Ιαπωνία. «Είναι δεδομένο ως προς το πρώτο θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών» είπε ο κ. Μαρινάκης, και προσέθεσε ότι το κονδύλι για το ταξίδι στην Ιαπωνία είναι μια από τις δουλειές του υπουργείου σε σημαντικά ταξίδια, για να προβάλλει την Ελλάδα.
Αλλά, όπως είπε,, δεν είναι ίδια ζητήματα το ζήτημα της ανακαίνισης με το ζήτημα του ταξιδιού. Ως προς το πρώτο, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δείχνουμε περισσότερη προσοχή όταν έχουμε να κάνουμε με χρήματα που έχουν να κάνουν με τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή, χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Τώρα, ως προς το δεύτερο κονδύλι, στο οποίο αναφέρεστε, το οποίο δεν είναι και απολύτως ακριβές, γιατί κάποια από τα ποσά είναι λίγο υπερβολικά όπως έχουν διατυπωθεί, νομίζω ότι εδώ είναι μία από τις δουλειές που έχει να κάνει το υπουργείο Τουρισμού, σε πολύ σημαντικά ταξίδια. Να προβάλλει την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή την προβολή να είναι και κάποια δώρα συμβολικού χαρακτήρα, με παγκόσμιους Έλληνες, όπως ήταν ο Καζαντζάκης. Άρα, νομίζω ότι λίγο συγχέουμε δύο ζητήματα τα οποία είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Άρα, για το δεύτερο, νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιο θέμα. Για το πρώτο, όμως, ήμασταν ξεκάθαροι και επισημάναμε κάτι το οποίο ισχύει για όλους μας. Πρέπει να προσέχουμε πολύ για κάθε δαπάνη, είτε αυτή αφορά μία ανακαίνιση είτε αφορά μία αγορά. Γιατί η δαπάνη αυτή δεν είναι από την τσέπη μας. Η δαπάνη αυτή είναι από την τσέπη των Ελλήνων.