Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την αλλαγή στην τιμολόγηση του νερού ως μέτρου αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε μεν να φανεί καθησυχαστικός, δήλωσε ωστόσο ότι όντως βρίσκεται υπό συζήτηση η αύξηση της τιμής του νερού.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το «μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού» ενώ υποστήριξε ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει φθηνό».
Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και ο πληθωρισμός τον Αύγουστο είχε ανοδική πορεία φτάνοντας στο 3%, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις και στο νερό, ακόμα κι αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα είναι «προσιτές»
Υπενθυμίζουμε ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση ενώ διευκρινίστηκε ότι οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επιπλέον, θα προβλέπεται η δυνατότητα ειδικού τιμολογίου για χρήστες όπως ευάλωτα νοικοκυριά ή δημόσιες κοινωνικές υποδομές.
Μιλώντας στο Talk Radio, ο Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα σε σχέση με τη λειψυδρία ότι η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
«Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους τέσσερις κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας».
«Για τα νησιά χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση», σημείωσε.
«Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας», τόνισε ο Μητσοτάκης.
Αυξήσεις ναι, υπέρογκες όχι
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού και οι τιμές του θα παραμείνουν «προσιτές» για τα νοικοκυριά.
«Το νερό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό που όμως δεν είναι εν αφθονία», είπε ο κ. Αμυράς, και αναφέρθηκε στις ειδικές προβλέψεις που θα υπάρξουν για κοινωνικά τιμολόγια σχετικά με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τρίτεκνους ή πολύτεκνους.
Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι αναφορές για «προσιτή» τιμή και για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών που θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ετοιμάζονται αυξήσεις, κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι είναι στο «τραπέζι».
Εξάλλου και ο κ. Αμιράς ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να ανησυχεί το μέσο νοικοκυριό ότι θα δει αυξήσεις υπέρογκες». Αυξήσεις όμως θα δει σίγουρα.
Το σχέδιο συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων νερού και η αντίδραση των δήμων
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι και η συγχώνευση των τοπικών επιχειρήσεων ύδρευσης με σκοπό ο αριθμός τους να μειωθεί στο… 1/4. Η πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης ωστόσο φαίνεται αντίθετη στο σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το in.
Ειδικότερα, ένα από τα βασικά σημεία που υπάρχουν στην πρόταση της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης αφορά την αντίθεση των δήμων στην αναγκαστική συγχώνευση των τοπικών επιχειρήσεων ύδρευσης.
«Διατηρούνται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, διότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών αποτελεί τοπική υπόθεση. Δεν επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική συνένωσή τους, αλλά διατηρείται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης ή/και διεύρυνσης της περιοχής αρμοδιότητας των ΔΕΥΑ», αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση της ΚΕΔΕ.
Η κυβέρνηση που θέλει να βάλει μπρος στις συγχωνεύσεις, αναφέροντας ότι θα υπάρχει μία επιχείρηση ανά περιφέρεια, επικαλείται λόγους καλύτερης διοίκησης, με τους δήμους ωστόσο να έχουν διαφορετική άποψη καθώς επισημαίνουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των μικρών ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών μέσω διαδημοτικής συνεργασίας.