20.8 C
Athens
September 23, 2024
Image default
WORLD

Νύχτα πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε 115 ρουκέτες κατά κατοικημένων περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, διευρύνοντας τους στόχους της νοτιότερα. Σειρήνες ήχησαν στη Χάιφα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, στην Άκκο, αλλά και νοτιοαντολικά στο Γιόκνεαμ και σε άλλες πόλεις της κοιλάδας Γιεζριήλ, στη Ναζαρέτ, σε όλη τη Γαλιλαία, στις νότιες περιοχές των Υψωμάτων του Γκολάν και στην περιμετρική της Τιβεριάδας. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε κτήρια και πολυκατοικίες από θραύσματα πυραύλων, ενώ αναφέρθηκαν τέσσερεις τραυματίες.

Παράλληλα, το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 300 στόχους σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου, με έμφαση στα νότια εδάφη του, με τον αρχικό απολογισμό να γίνεται λόγος για δύο νεκρούς και τέσσερεις τραυματίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, το νυχτερινό μπαράζ ρουκετών αποτελεί “την πρώτη απάντηση για τις εκρήξεις των ασυρμάτων”. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της Χεζμπολάχ ότι έπληξε εγκαταστάσεις της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας Ραφαέλ στο βόρεια προάστια της Χάιφας – πληροφορία που δεν επιβεβαιώνουν οι Ισραηλινοί.

Εκτοξεύσεις και από το Ιράκ

Αξιοσημείωτο είναι ότι πυραυλική δραστηριότητα σημειώθηκε και στον Νότο της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού κρατικού ραδιοφώνου, τις πρωινές ώρες εντοπίσθηκε “πτητικό μέσο” που “κατά πάσα πιθανότητα εκτοξεύθηκε από το Ιράκ” να στρέφεται προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο, στην περιοχή Αραβά του νοτίου τμήματος της μεθορίου Ισραήλ-Ιορδανίας. Το “πτητικό μέσο” καταρρίφθηκε προτού καταφέρει να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να μεταδίδονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ή εάν καταρρίφθηκε από το ιορδανικό σύστημα αεράμυνας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση ιρακινών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την οποία “έπληξαν στόχους κοντά στη Χάιφα” – δήλωση που πιθανότατα σχετίζεται με την κατάρριψη drone στο βόρειο Ισραήλ, που είχε παραβιάσει τα ανατολικά όρια του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Αυστηρά μέτρα πολιτικής άμυνας

Η στρατιωτική υπηρεσία πολιτική άμυνας επικαιροποίησε ήδη από χθες αργά το βράδυ τις οδηγίες της για τους κατοίκους της Χάιφας και όλων των περιοχών βορειότερά της, έως τα σύνορα με Λίβανο και Συρία. Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις σε ανοικτό χώρο για περισσότερα από 30 άτομα και σε στεγασμένο χώρο για περισσότερα από 300 άτομα.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων στο βόρειο Ισραήλ και στη Χάιφα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι αύριο, ενώ από το μεσημέρι έχει αρχίσει η μετακίνηση στα καταφύγια όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του βορείου Ισραήλ. Όπως δήλωσαν επανειλημμένα τις προηγούμενες μέρες ανώτατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, η έναρξη της νέας φάσης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο είναι πλέον πραγματικότητα, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Νέες απειλές Ερντογάν κατά Ισραήλ: Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε – Ο Ερντογάν ακολουθεί τον δρόμο του Χουσεΐν, λέει ο ΥΠΕΞ του Ισράηλ

banks

Προειδοποίηση Σίσι: “Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα”

banks

Τα πληρώματα των πλοίων θα λαμβάνουν διπλάσια αμοιβή για να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα

banks

Πούτιν: Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να πολεμήσει με το ΝΑΤΟ – Θα υπάρξουν προβλήματα με την ένταξη της Φινλανδίας

banks

Γαλλία: Έληξε η απεργία των εργαζομένων στο τούνελ της Μάγχης

banks

WSJ: Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν από τη Δύναμη Κουντς στο Ιράν πριν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

banks