28.1 C
Athens
September 24, 2024
Image default
BUSINESS

Οδύσσεια 12 ετών για το πρόστιμο των 1,2 εκατ. στη Mondelēz Ελλάς

Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο 1,277 εκατ. ευρώ, στην Kraft Foods Hellas AE -μετονομάστηκε σε Mondelēz τον Απρίλιο του 2013-, για παραβάσεις του νόμου περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer price).

Ο έλεγχος είχε διενεργηθεί στην «Cadbury Ελλάς» -σ.σ. το 2010 απορροφήθηκε από την Kraft Foods ΕΛΛΑΣ ΑΕ που ανέλαβε τις υποχρεώσεις της- για την οικονομική χρήση του 2008.

Δώδεκα χρόνια μετά η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο μεσοδιάστημα η εταιρεία δικαιώθηκε στην πρωτόδικη απόφαση -σ.σ. άσκησε αγωγή κατά του Δημοσίου για την επιβολή προστίμου για το Transfer Pricing-και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Πάντως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2023 η Mondelēz Ελλάς έχει σχηματίσει πρόβλεψη 700.000 ευρώ για ενδεχόμενη καταβολή αποζημίωσης που μπορεί να επιδικαστεί.

Κέρδη-ρεκόρ και αυξημένο μέρισμα

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της περασμένης χρήσης η εταιρεία πέτυχε σημαντική ανάπτυξη. Βασικός παράγοντας για την αύξηση κατά 92,499 εκατ. ευρώ των πωλήσεων της, ήταν η εξαγορά του εμπορικού κλάδου της Mondelēz Eλλάς Snacks Production και η ενσωμάτωση των προϊόντων της πρώην Chipita (7Days, Molto Chips κλπ) στο portfolio της.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 που δημοσίευσε χθες η Mondelez Ελλάς, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 262,347 εκατ. ευρώ από 169,848 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 308,8% και ξεπέρασαν τα 13,832 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση στην τελική γραμμή είχε άμεση θετική επίπτωση στο προς διανομή μέρισμα στη μητρική. Από 3,214 εκατ. ευρώ που διένειμε για τη χρήση του 2022 το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση του 2023 ανέρχεται στα 13,141 εκατ. ευρώ. Στα οικονομικά στοιχεία για το 2023 υπάρχει και πρόβλεψη ύψους 700.000 ευρώ για πιθανή αποζημίωση που σχετίζεται με τη λήξη ορισμένων εμπορικών συνεργασιών.

Επιπτώσεις από την πώληση τσίχλας

Για την τρέχουσα χρήση εκτός από τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως του κακάο και της σοκολάτας, στο κόστος πωλήσεων, η εταιρεία θα δεχθεί πίεση -όχι σημαντική αναφέρει η διοίκηση της- από την απώλεια της δραστηριότητας της τσίχλας. Η τσίχλα αντιπροσώπευε το 7% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών.

Πέρυσι, η μητρική εταιρεία πούλησε την επιχείρηση τσίχλας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η πώληση της επιχείρησης τσίχλας στην Perfetti Van Melle ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2024. Πλέον η εταιρεία εστιάζει στα snacks (σοκολάτα, προϊόντα ζύμης κλπ).

Περαιτέρω αλλαγές αναμένονται στο μέτωπο των ακινήτων. Επιπλέον, περιλαμβάνει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,778 εκατ. ευρώ για διάφορες εκτάσεις γης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπογραφεί προσύμφωνο πώλησης ακινήτου στην Καβάλα, με την πώληση να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το εν λόγω ακίνητο περιλαμβάνει οικόπεδο αξίας 21.741 ευρώ και κτίριο αξίας 39.171 ευρώ.

Related posts

Profile: Αύξηση 15% στον κύκλο εργασιών στο τρίμηνο

banks

ΕΤΕ: Βλέπει ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο, με σημάδια ανάκαμψης τον Ιούλιο

banks

Εγκαινιάστηκε το «νέο σπίτι» της Porsche στην Αθηνών – Λαμίας

banks

Ρεκόρ πωλήσεων για την Τιτάν το 2022, μέρισμα €0,6 ανά μετοχή

banks

ΤτΕ: Μοιράζει μέρισμα 0,672 ευρώ για τη χρήση 2023

banks

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward»

banks