34.8 C
Athens
July 21, 2024
Image default
WORLD

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων ζητεί “να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα”

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ απαίτησε σήμερα να σταματήσει “η σφαγή” στη Γάζα, σε αυτή την περιοχή που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

“Ενώ η σφαγή στη Γάζα φθάνει κάθε μέρα σε νέα επίπεδα φρίκης, ο κόσμος εξακολουθεί να τελεί υπό το κράτος του σοκ ενώ τα νοσοκομεία είναι στόχος πυρών, τα πρόωρα νεογνά πεθαίνουν και ένας ολόκληρος πληθυσμός στερείται τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

“Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, είπε, προτού να παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων που αποσκοπεί να διευκολύνει και να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Απαιτεί επίσης από τους εμπολέμους να “σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποδεχθούν μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να θέσουν τέλος στις μάχες”, που ξέσπασαν μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχει.

Η επίθεση της Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, και 240 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραήλ απάντησε δίνοντας όρκο ότι θα ‘εξαλείψει’ το ισλαμιστικό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, με βομβαρδισμούς και χερσαία επιχείρηση, που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 11.000 θανάτους, εκ των οποίων σχεδόν 5.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Γκρίφιθς απαιτεί από τις δύο πλευρές, καθώς και από όλους όσοι ασκούν επιρροή σε αυτές και από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να “κάνουν ό,τι μπορούν” προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το δέκα σημείων ανθρωπιστικό σχέδιό του.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απαιτεί από αυτούς να διευκολύνουν την προώθηση της βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, να ανοίξουν επιπρόσθετα σημεία διέλευσης για τη βοήθεια αλλά για τα “εμπορικά φορτηγά” περιλαμβανομένου του Κέρεμ Σαλόμ και να επιτρέψουν τις παραδόσεις καυσίμων ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η βοήθεια.

Προτείνει επίσης αύξηση των “ασφαλών τόπων” για τους εκτοπισμένους στη Γάζα κυρίως στα σχολεία, βελτίωση του συστήματος προειδοποίησης για τις μάχες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άμαχοι και τη δημιουργία κέντρων διανομής βοήθειας.

Τέλος, ζητεί οι άμαχοι να μπορούν να μεταβούν σε πιο ασφαλείς ζώνες, τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής απόκρισης, που ανέρχεται τώρα σε 1,2 δισ. δολάρια, και την εφαρμογή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι βασικές υπηρεσίες και το εμπόριο βασικών προϊόντων.

“Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση προτού να είναι πολύ αργά”, κατέληξε.

Related posts

Κρεμλίνο: Προειδοποιεί με μηνύσεις αν η Δύση επιβάλει φόρους σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία

banks

Σχέδιο δράσης δέκα σημείων για το μεταναστευτικό παρουσίασε η φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα

banks

AT&T: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη, έχασαν τις προβλέψεις τα έσοδα

banks

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Σήμα για τρεις μειώσεις το 2024

banks

Ιταλία για το νοσοκομείο στη Γάζα: Να προστατεύσουμε τους αμάχους με παράλληλη τιμωρία της Χαμάς

banks

Visco (ΕΚΤ): Δεν είναι ανησυχητική η διεύρυνση των spreads

banks