Tuesday, April 29, 2025
15.8 C
Athens

Οι δασμοί «γονάτισαν» την Wall Street-Χαμηλό πενταετίας για Nasdaq

Οι δασμοί «γονάτισαν» την Wall Street-Χαμηλό πενταετίας για Nasdaq

Βαρύ ήταν το κλίμα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης (3/4), με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κλείνει με ηχηρές ζημιές, μετά το μαζικό sell off των μετοχών που προκλήθηκε από την επιθετική δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η διολίσθηση ήταν ευρεία σε όλες τις μετοχές, με τους πτωτικούς τίτλους της Wall Street να υπερτερούν των ανοδικών κατά έξι προς ένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow υποχώρησε κατά 3,98% στις 40.545,87 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε σε χαμηλό διετίας, στις 5.396,51 μονάδες, αποδυναμωμένος κατά 4,84% και ο τεχνολογικός Nasdaq έπιασε χαμηλό πενταετίας, κλείνοντας στις 16.550,61 μονάδες, ζημιωμένος κατά 5,97% (!).

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των πολυεθνικών εταιρειών σημείωσαν πτώση. Η Nike και η Apple σημείωσαν πτώση 13% και 10% αντίστοιχα. Οι μεγάλοι πωλητές εισαγόμενων αγαθών ήταν μεταξύ των πιο σκληρά πληγέντων. Η Five Below έχασε 26%, η Dollar Tree κατρακύλησε κατά 12% και η Gap κατέρρευσε κατά 21%. Την ίδια στιγμή οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν σε μια γενική διάθεση μείωσης του κινδύνου, με την Nvidia να υποχωρεί κατά 7% και την Tesla να υποχωρεί κατά 5%.

Υπενθυμίζεται ότι ένας βασικός δασμολογικός συντελεστής 10% για όλες τις χώρες τίθεται σε ισχύ στις 5 Απριλίου. Ακόμη μεγαλύτεροι δασμοί κατά των χωρών που επιβάλλουν υψηλότερους συντελεστές στις ΗΠΑ θα επιβληθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη(3/4), ο πρόεδρος αναγνώρισε το sell-off της αγοράς, παρομοιάζοντάς το με την εφαρμογή των δασμών με «μια εγχείρηση, όπως όταν χειρουργείται ένας ασθενής».

«Η αγορά πρόκειται να εκτοξευθεί. Οι μετοχές πρόκειται να εκτοξευθούν. Η χώρα πρόκειται να ανθίσει. Και ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει τρόπος να κάνουν μια συμφωνία», υποστήριξε ο Τραμπ.

Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι το σχέδιο δασμών του Τραμπ θα χρησιμοποιούσε έναν συντελεστή 10% ή στη χειρότερη περίπτωση έναν συντελεστή 20% ως ανώτατο όριο και όχι ως ελάχιστο σημείο εκκίνησης. Οι συντελεστές θα καταλήξουν να είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές για πολλά έθνη. Για παράδειγμα, ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για την Κίνα θα είναι πλέον 54%, αν συνυπολογιστούν ο νέος αμοιβαίος συντελεστής και οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί σε βάρος της χώρας, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος στο CNBC.

«Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για τους δασμούς και [αυτοί] δεν είχαν τιμολογηθεί από τις αγορές, γι’ αυτό και βλέπουμε μια τέτοια αντίδραση σε σχέση με το ρίσκο», δήλωσε η Mary Ann Bartels, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Sanctuary Wealth, η οποία μάλιστα δεν απέκλεισε ο S&P 500 να βρεθεί ακόμη και στις 5.200 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 έχει πληγεί σκληρά από τα τέλη Φεβρουαρίου, με τον ίδιο να πέφτει σε διορθωτικό έδαφος – ή 10% κάτω από το ρεκόρ του – λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς. Αυτή η αβεβαιότητα άρχισε να εμφανίζεται σε ορισμένα υποτονικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία πίεσαν περαιτέρω τις μετοχές, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της JPMorgan δήλωσαν ότι μια ύφεση είναι πλέον πιθανή, εάν αυτοί οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές διατηρηθούν και δεν διαπραγματευτούν χαμηλότερα. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έπεσε σχεδόν κάτω από το 4%, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν.

Ηχηρή πτώση τιμών και στο πετρέλαιο

Οι πολιτικές του Τραμπ και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στις παγκόσμιες αγορές επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό, και τις τιμές του πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 6,72% στα 69,89 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) έχασαν 7,04% στα 66,66 δολάρια.

#Wall_Street #Dow #Nasdaq #S&P_500

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE