Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φέρνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, επηρεάζοντας την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων. Με την πρόθεσή του να επιβάλει καθολικό δασμό 10-20% σε όλες τις εισαγωγές, αναμένονται έντονες διακυμάνσεις στις τιμές και πιθανά αντίμετρα από τους εμπορικούς εταίρους. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η αλλαγή πολιτικής για τα εμπορεύματα το 2025;
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η UBS, η επιβολή καθολικών δασμών αναμένεται να επηρεάσει άμεσα κλάδους όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η γεωργία και η μεταποίηση. Αν εφαρμοστούν τέτοιοι δασμοί, θα διαταραχθούν μακροχρόνια εμπορικά μοτίβα και εφοδιαστικές αλυσίδες, οδηγώντας σε αυξημένα κόστη παραγωγής και μετακύλιση αυτών στους καταναλωτές.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον την ίδια διαπραγματευτική ισχύ που είχαν το 2018, καθώς χώρες όπως η Κίνα έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές προμηθειών τους. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει στραφεί προς τη Βραζιλία για προμήθειες σόγιας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.
Πετρέλαιο και ενέργεια
Η πολιτική «drill baby drill» του Τραμπ ενδέχεται να μην αυξήσει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, καθώς η τρέχουσα τιμή δεν ευνοεί νέες γεωτρήσεις. Επιπλέον, τα αμερικανικά διυλιστήρια βασίζονται σε «βαρύ» πετρέλαιο που δεν μπορεί να παραχθεί εγχώρια, διατηρώντας την εξάρτησή τους από εισαγωγές.
Αν ο Τραμπ κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω περιορισμένης προσφοράς. Αντίθετα, εάν επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κίνδυνοι θα μειωθούν, σταθεροποιώντας την αγορά.
Βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα
Τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, αναμένεται να έχουν θετική απόδοση λόγω αυξημένης ζήτησης. Ωστόσο, νέοι δασμοί και επιβράδυνση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα.
Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και η αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις καθιστούν τον χρυσό ελκυστική επιλογή επένδυσης.
Γεωργικά προϊόντα
Η γεωργία αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν εξαρτημένες από χώρες όπως η Κίνα για εξαγωγές σόγιας και βαμβακιού. Οι εμπορικές διαμάχες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών και πτώση των τιμών, επηρεάζοντας αρνητικά τους Αμερικανούς αγρότες.
Ωστόσο, η γεωργία ενδέχεται να παρουσιάσει θετικές αποδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και τις ενδεχόμενες ελλείψεις λόγω καιρικών συνθηκών.
Πολιτική και αβεβαιότητα
Η ατζέντα του Τραμπ περιλαμβάνει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, απορρύθμιση και έλεγχο της μετανάστευσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας. Αν η Κίνα απαντήσει με αντίμετρα, όπως περιορισμούς σε κρίσιμα μέταλλα ή αγροτικά προϊόντα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα.
Επιπλέον, η πιθανότητα νέας εμπορικής συμφωνίας ή αποκλιμάκωσης παραμένει μικρή, καθιστώντας δύσκολο τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Προβλέψεις για το 2025
Παρά τη μεταβλητότητα, οι προβλέψεις για το 2025 είναι αισιόδοξες όσον αφορά τις συνολικές επιδόσεις των εμπορευμάτων, σημειώνει η UBS. Τα βιομηχανικά μέταλλα και η ενέργεια αναμένονται να ηγηθούν των αποδόσεων, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα θα παραμείνουν ελκυστικά λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Η γεωργία προβλέπεται να παρουσιάσει βελτιωμένες αποδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με έμφαση στα σιτηρά, τη ζάχαρη και το βαμβάκι.
Συμπερασματικά, η επιστροφή του Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει βαθιά τις αγορές εμπορευμάτων, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα απαιτεί προσεκτική στρατηγική τοποθέτηση.
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στις αγορές ενέργειας και μετάλλων και να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές αναταράξεις στη γεωργία. Η εξέλιξη της εμπορικής πολιτικής και η απάντηση των εταίρων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των εμπορευμάτων το νέο έτος υπό την προεδρία του Τραμπ.