Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Τα σενάρια για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές

Εβδομάδα παθών ξεκινά για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της μετά την πολιτική θύελλα που ξεσήκωσαν οι δύο νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε στοχευμένες αλλαγές βγάζοντας άμεσα εκτός κυβέρνησης δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής τους.  Το ίδιο ισχύει και για τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, το όνομα του οποίου αναφερόταν στην πρώτη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σε αυτή την απόφαση ήδη από την Πέμπτη, κατανοώντας την σοβαρή αυτή εξέλιξη στην υπόθεση, μία φράση εξάλλου που χρησιμοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η πολιτική αξιολόγηση των περιπτώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής έχει να κάνει με την πολιτική αξιολόγηση των βουλευτών των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Και αυτό θα γίνει κατά περίπτωση, κάτι που έχουν δηλώσει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και κυβερνητικά στελέχη, εννοώντας ουσιαστικά πως δεν θα αντιμετωπιστούν οριζόντια, καθώς δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες και εξίσου βαριές πχ σε ό,τι αφορά κάποιους που απλώς ζητούν μία ενημέρωση και το τηλεφώνημά τους δεν έχει να κάνει με κάποιο οικονομικό κέρδος ή με ενέργειες που προκάλεσαν ζημιά στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι θα γίνει με τις έδρες και τα ψηφοδέλτια

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η πλειοψηφία θα πει «ναι» στα αιτήματα άρσης ασυλίας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι αυτό πράττει η ΝΔ επί της αρχής. Σε ό,τι αφορά όμως το πολιτικό μέλλον των εμπλεκομένων, αναμένεται να υπάρξει διαβάθμιση της ευθύνης για κάθε περίπτωση, και δεν αποκλείεται, όπου προκύψουν βαριές «σκιές», τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να μη λάβουν καν το πράσινο φως για να είναι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποτελέσει μία μόνιμη εστία φθοράς για τη γαλάζια παράταξης στο δρόμο προς τις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί ότι θα ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους να παραδώσουν την έδρα τους ο Παύλος Μαρινάκης έβαλε φρένο στη σχετική συζήτηση, αλλά από την άλλη υπογράμμισε ότι όταν υπάρξουν τα πραγματικά δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι λαμβάνει ακαριαία αποφάσεις. «Ας δούμε αν, τι ισχύει, δηλαδή το “αν” να γίνει βεβαιότητα, να τοποθετηθεί ο ελεγχόμενος πρώτα για τον εαυτό του. Και όπως έχετε δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι και απόλυτη συναίσθηση των πραγμάτων έχει και αντανακλαστικά διαθέτει» είπε μιλώντας στο Action 24.

Η περίπτωση Καραμανλή και οι υπόλοιποι

Στο επίκεντρο της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ 2 βρίσκεται ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος, αν και δηλώνει αθώος, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Παρότι υπήρχε έντονη φημολογία περί επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου μαζί του που οδήγησε σε αυτή την απόφαση,  οι πληροφορίες λένε πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι «έπραξε το σωστό».

Φαίνεται πως ήταν μία απόφαση του ίδιου του κ. Καραμανλή, ο οποίος κατέληξε στη συγκεκριμένη κίνηση, αφού συνεκτίμησε τα γεγονότα. Μένει να φανεί αν θα είναι οριστική ή προσωρινή απόφαση, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ενδιαφέρον έχει εάν θα υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές που θα ακολουθήσουν το μοντέλο Καραμανλή, όπως η Κατερίνα Παπακώστα που ελέγχεται για κακούργημα.

Αναμένεται η τοποθέτησή της καθώς ακόμα δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο επί της δικογραφίας, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από εκείνη η παράδοση της έδρας της. Σύμφωνα με τον ALPHA, από το Μαξίμου το μήνυμα που στέλνουν γενικότερα για τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι η κοινωνία δεν συγχωρεί το παράνομο. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, από την κυβέρνηση λένε για το θέμα της έδρας ή του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια ότι «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση» ενώ από το περιβάλλον του τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ενδεχομένως άλλους εμπλεκόμενους, όπως η κ. Παπακώστα, να πάρουν θέση.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης για την κάθαρση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Βασικός άξονας της στρατηγικής του Μαξίμου θα είναι επίσης η προβολή των κινήσεων που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα επιχειρήσει δηλαδή να αναδείξει τη σημασία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενισχύει την διαφάνεια και διασφαλίζει ότι οι αγροτικές ενισχύσεις θα αποδίδονται δίκαια και γρήγορα, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συνδεθεί και με την τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία επιλογή που δεν είναι τυχαία, καθώς η πολυετής θητεία του σε θέσεις ευθύνης στις Βρυξέλλες τού έχει προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και ακριβώς αυτή η βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών μηχανισμών έχει στόχο τη βέλτιστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συσπείρωση της ΚΟ

Στοίχημα για το Μαξίμου είναι και η επιχείρηση συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου η ενόχληση είναι έντονη για το γεγονός ότι υπάρχει αίσθηση πως όλοι μαζί μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και θεωρούνται ένοχοι, ενώ λένε ότι πρέπει να ξεχωρίσουν οι περιπτώσεις οι οποίες, όπως τονίζουν οι ίδιοι, δεν θα έχουν ποινική συνέχεια.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τιμ Κουκ: Θα συνεχίσω με την Apple για πολύ καιρό ακόμα

Ο Τιμ Κουκ της Apple Inc., ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αργότερα φέτος, δήλωσε στους εργαζόμενους της εταιρείας την Τρίτη ότι είναι "υγιής" και σχεδιάζει να υπηρετήσει ως εκτελεστικός πρόεδρος για πολύ καιρό ακόμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  Ο Κουκ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια συνάντηση με το προσωπικό, μετά

Βρετανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την "ιστορική" έγκριση από το κοινοβούλιο ενός νόμου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει μια χώρα "χωρίς καπνό" αφού στο εξής θα απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων σε όλους όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008. Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί

Το μήνυμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την 21η Απριλίου – Η φωτογραφία που ανάρτησε

Φωτογραφία από την απελευθέρωση του πατέρα της Νίκου Κωνσταντόπουλου, έπειτα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, λόγω αντιδικτατορικής δράσης, ανέβαζε σε ανάρτηση – μήνυμα για τη θλιβερή επέτειο του Πραξικοπήματος η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ολόκληρο το μήνυμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου Η μαύρη Επέτειος του πραξικοπήματος της Χούντας των Συνταγματαρχών μας υπενθυμίζει ότι τα πιο ιερά και πολύτιμα, που

Ιταλία: Περιμένει μείωση του ελλείμματος το 2026 περίπου στο 2,8% του ΑΕΠ

Η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, παρά την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές κοντά στο θέμα. Η ιταλική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει το πολυετές πλαίσιο προϋπολογισμού την

Ιταλία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε εντολή να κληθεί για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης στη Ρώμη. "Ζήτησα να κληθεί στο υπουργείο ο Ρώσος πρέσβης Παραμόνοφ για να διαμαρτυρηθούμε επίσημα, μετά τις σοβαρότατες και προσβλητικές δηλώσεις του παρουσιαστή Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στη ρωσική τηλεόραση κατά της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, στην οποία εκφράζω όλη μου την εγγύτητα

Καρυστιανού: «Πόσοι άλλοι Λαζαρίδηδες υπάρχουν;» – Η ανάρτηση στα social media – ΒΙΝΤΕΟ

Η Μαρία Καρυστιανού προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση ως προς την παραίτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μακάριου Λαζαρίδη, για τον οποίον σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως εισέπραττε για χρόνια χρήματα από το Δημόσιο, χωρίς να τα δικαιούται. «Δεν μιλάμε για την κλοπή μίας θέσης εργασίας, αλλά για την κλοπή της ελπίδας από κάθε έντιμο πολίτη αυτής της

Λούλα: Απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ που απέλασαν αστυνομικό που συνέλαβε συνεργάτη του Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση ενός Βραζιλιάνου αστυνομικού από τις ΗΠΑ, γεγονός που απειλεί με νέα κρίση τις σχέσεις της Μπραζίλια με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, ο αστυνομικός Μαρσέλο Ίβο, σύνδεσμος της ομοσπονδιακής αστυνομίας

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος διοικητής της Fed δήλωσε ότι θα λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τις πιέσεις του Λευκού Οίκου

Ο Κέβιν Γουόρς, ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, είπε σήμερα στη Γερουσία ότι θα λαμβάνει τις αποφάσεις περί της νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα από τις συμβουλές ή τις πιέσεις που θα ασκεί ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι η επιτυχής διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα θα θωράκιζε τη

Related Articles

Popular Categories