2.9 C
Athens
February 6, 2023
Image default
WORLD

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εγκληματική οργάνωση τη ρωσική ομάδα Βάγκνερ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ρωσικό όμιλο Βάγκνερ ως διεθνική εγκληματική οργάνωση σε μια νέα προσπάθεια να αμβλύνει τον ισχυρό ρόλο της μισθοφορικής εταιρείας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το Bloomberg.

Νέες κυρώσεις θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα εναντίον του ομίλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, έχει περίπου 50.000 άτομα προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. 

Ο χαρακτηρισμός από το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στην κυβέρνηση νέες εξουσίες για την επιβολή οικονομικών περιορισμών στην ομάδα Βάγκνερ και σε όσους εργάζονται για αυτήν.

“Οι ενέργειες αυτές αναγνωρίζουν την υπερηπειρωτική απειλή που συνιστά ο Βάγκνερ”, δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση. “Το μήνυμά μας προς κάθε εταιρεία που εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει υποστήριξη στη Βάγκνερ είναι απλά το εξής: Η ομάδα Βάγκνερ είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει εκτεταμένες θηριωδίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την τελευταία προσπάθεια για την αποδιοργάνωση της ομάδας, η οποία έχει κερδίσει σε προβολή και δύναμη σε όλο τον κόσμο, παρά μια σειρά από κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ηγέτης της ομάδας, Γεβγένι Πριγκόζιν, θεωρείται σημαντικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της πολεμικής του προσπάθειας στην Ουκρανία.  

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούσαν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τη Βάγκνερ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, παρά τις προτροπές ορισμένων μελών του Κογκρέσου.

Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε το Σάββατο μια ανοιχτή επιστολή προς τον Λευκό Οίκο με την οποία ρωτούσε για ποιο λόγο κατηγορείται η ομάδα Wagner. Η επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά και αναρτημένη στο κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του Πριγκόζιν, ανέφερε: “Αγαπητέ κ. Κίρμπι, θα μπορούσατε, παρακαλώ, να διευκρινίσετε ποιο έγκλημα διαπράχθηκε από την PMC Wagner;”.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ενδείξεις αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Βάγκνερ και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Είπε ότι η ομάδα Βάγκνερ “γίνεται ένα αντίπαλο κέντρο εξουσίας για τον ρωσικό στρατό και άλλα ρωσικά υπουργεία”, ακόμη και όταν ο Πούτιν στηρίζεται όλο και περισσότερο στην ομάδα για υποστήριξη.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έχει αναδείξει τον ρόλο της ομάδας στην Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο, εμφανίστηκε βίντεο με έναν άνδρα που έφερε μεγάλη ομοιότητα με τον Πριγκόζιν να προσφέρει πρόωρη απελευθέρωση σε κρατούμενους που θα επιβιώσουν από εξάμηνη μάχη στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι η ομάδα Βάγκνερ λαμβάνει παραδόσεις βορειοκορεατικών πυρομαχικών και εξοπλισμού για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία.

“Ενώ η ποσότητα του υλικού που έχει παραδοθεί δεν θα αλλάξει τη δυναμική του πεδίου μάχης στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να παραδώσει περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό”, δήλωσε ο Κίρμπι. 

Ως απόδειξη, επέδειξε δύο φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν ρωσικά σιδηροδρομικά βαγόνια να ταξιδεύουν μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Related posts

Τηλεφωνική επικοινωνία Λούλα – Μπάιντεν για τις επιθέσεις στα κυβερνητικά κτίρια

banks

Ελβετία-κορονοϊός: Επεκτείνεται η υποχρέωση επίδειξης του υγειονομικού πιστοποιητικού

banks

Νέες εμπορικές απαγορεύσεις της Κίνας στην Ταϊβάν – Προσφυγή στον ΠΟΕ εξετάζει το το αυτοδιοιηκούμενο νησί

banks

Βρετανία: Οι εργαζόμενοι της Amazon σε αποθήκη στο Κόβεντρι ψήφισαν να απεργήσουν

banks

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Ρωσία έχει χάσει “για πάντα” την Ευρώπη ως τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη

banks

Welt: Το Leopard ως Gamechanger – Τι γίνεται αν τα άρματα μάχης είναι πολύ λίγα;

banks