Η ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS συμφώνησε σε μια κοινή δήλωση, όπως ανέφεραν πηγές το Σάββατο, λίγες ώρες πριν οι ηγέτες της ξεκινήσουν τη σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής του μπλοκ.
Η σύνοδος κορυφής, που ελπίζει να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των μελών Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τη σύγκρουση στον Κόλπο, πραγματοποιείται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν επαναλαμβάνουν τις αμοιβαίες επιθέσεις στον πόλεμο που διαρκεί ήδη έξι μήνες.
Αυτό ακολούθησε μια παύση των εχθροπραξιών για το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, ενώ οι αντάρτες Χούθι στη Υεμένη, που τάσσονται στο πλευρό του Ιράν, ενίσχυσαν την επιρροή τους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι διαπραγματευτές είχαν συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση που δεν αναμένεται να κατονομάζει καμία χώρα, αλλά η οποία θα καταδικάζει τον μονομερή πόλεμο από οποιαδήποτε χώρα, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες του μπλοκ αναμένεται να εγκρίνουν το έγγραφο αργότερα το Σάββατο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, που φιλοξενεί τη σύνοδο, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τη δήλωση.
Εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν δηλώσει ότι η βασική δοκιμασία για το μπλοκ θα ήταν η εξεύρεση διατύπωσης σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να αποδεχθούν τόσο το Αμπού Ντάμπι όσο και η Τεχεράνη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινή δήλωση.
Μια τέτοια κοινή δήλωση δεν ήταν πιθανό να επηρεάσει το τρέχον γεωπολιτικό τοπίο, αλλά θα κατέδειχνε την ενότητα μιας ομάδας αναδυόμενων χωρών ενάντια σε πολιτικές που αποδυναμώνουν την οικονομία, όπως οι δυτικές κυρώσεις, ανέφεραν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών BRICS, που συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί τον Μάιο, δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινή δήλωση, λόγω των διαφορών μεταξύ του Ιράν και των ΗΑΕ.
Ο Σύνδεσμος επιδιώκει να αναδείξει το διεθνές προφίλ του
Ο Σύνδεσμος των χωρών BRICS επιδιώκει να αναδείξει το προφίλ του, ασκώντας επιρροή στους διεθνείς κανόνες και απαιτώντας τη μεταρρύθμιση θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ, τους οποίους ορισμένα μέλη θεωρούν ότι κυριαρχούνται από τις δυτικές δυνάμεις.
Μεταξύ των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Νοτιοαφρικανός Σίριλ Ραμαπόσα και ο Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Σέιχ Χαλέντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχάν, μεταξύ άλλων.
Το Νέο Δελχί, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ισραήλ, το Ιράν και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, επιδιώκει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να πιέζει τα μέλη των BRICS να ενισχύσουν την εμπορική συνεργασία, να μειώσουν τα εμπόδια και να διευρύνουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Ωστόσο, η ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ιράν και ΗΑΕ σχετικά με τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν και να καταρτιστεί μια ομόφωνη διακήρυξη της συνόδου κορυφής αποτελεί άμεσο μέλημα για τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους των BRICS.
Τα ΗΑΕ, αφού δέχθηκαν πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν από την αρχή του πολέμου, ανέστειλαν τον Αύγουστο όλες τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές με το Ιράν.
Η ομάδα BRICS περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να αμφισβητήσει μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους. Συνολικά, τα μέλη της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.
-: Reuters


