27.2 C
Athens
September 24, 2024
Image default
BUSINESS

Ολο το χρονοδιάγραμμα για το placement της Εθνικής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα διάθεσης πρόσθετου ποσοστού μετοχών Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, με στόχο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, η οποία αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας για την καταρχήν διάθεση ποσοστού 10% της Εθνικής, η τράπεζα καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο.

Την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία του wall crossing, ώστε να αποτυπώσει η JP Morgan, που ενεργεί ως σύμβουλος διάθεσης, τη ζήτηση μετοχών, βάσει soft commitments καθώς και το εύρος τιμών, στο οποίο εκδηλώνεται.

Βάσει των αποτελεσμάτων του «σκιώδους» βιβλίου, το ΔΣ του Ταμείου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή αναμένεται να οριστικοποιήσει το προς διάθεση ποσοστό και το εύρος τιμής για την ιδιωτική τοποθέτηση.

Ανοικτό παραμένει το αν προσδιορισθεί εξ αρχής ένα πρόσθετο ποσοστό διάθεσης (σ.σ. ως 2%), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι, αν προκύπτει από τις μη δεσμευτικές προσφορές (soft commitments) και την ένταση της ζήτησης, ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ικανοποιητικής τιμής διάθεσης, θα προσδιορισθεί υπερβάλλον ποσοστό διάθεσης.

Το ενημερωτικό δελτίο προβλέπεται, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως τη Δευτέρα. Βασικός σχεδιασμός Ταμείου και JP Morgan, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό και Ελλάδα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Εναλλακτικά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Το 15% με 20% του placement σε εγχώριους επενδυτές

Η διάθεση μετοχών στο εξωτερικό θα διενεργηθεί, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη διαδικασία του βιβλίου επιταχυνόμενων προσφορών (accelerated book building).

Στην Ελλάδα θα «τρέξει» δημόσια προσφορά, με τιμή διάθεσης αυτή που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση. Το εγχώριο βιβλίο, με βάση τις ως τώρα ζυμώσεις, εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 15% με 20% της διάθεσης. Το τελικό ποσοστό της κατανομής θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.

Αλλαγή κλίματος στο ταμπλό

Τα δημοσιεύματα περί ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής, ανεξαρτήτως των εισηγήσεων του συμβούλου διάθεσης, πυροδότησαν αλλαγή κλίματος στο ταμπλό του ΧΑ, με τη μετοχή να καταγράφει, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση άνοδο κατά 4,46% (7,50 ευρώ), με τον όγκο συναλλαγών στα 2,48 εκατ. τεμάχια.

Τυπικά, η οριστικοποίηση του προς διάθεση ποσοστού αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ανεξαρτησία του οποίου, έναντι του Δημοσίου, κατοχυρώνεται με τον ιδρυτικό του νόμο και ισχύει, παρά τις κατά καιρούς τροποποιήσεις. Οι κυβερνητικές, όμως, διαρροές καθοδήγησαν την αγορά ως προς το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το Ταμείο.

Κινήσεις τακτικής με φόντο την τιμή

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι ανάδοχοι πίεσαν προς την κατεύθυνση διάθεσης μεγαλύτερου ποσοστού σε χαμηλότερη τιμή, παραθέτοντας σειρά από λόγους (διεύρυνση της ψαλίδας payouts ελληνικών-ευρωπαϊκών τραπεζών, διακράτηση υψηλών θέσεων σε ελληνικές τράπεζες από παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, κίνδυνος νέας προσφοράς μετοχών, εφόσον δεν διατίθεται το σύνολο μετοχών ΤΧΣ κ.ά.).

Το Ταμείο από την πλευρά φέρεται να μην έχει οριστικοποιήσει ακόμη το τελικό σχήμα αναδόχων, σε μια κίνηση τακτικής που εξισορροπεί τις έξωθεν πιέσεις. Η αγορά συνεχίζει να θεωρεί ως επικρατέστερο σχήμα αυτό που χειρίστηκε την προηγούμενη διάθεση. Υπό τη JP Morgan θα συνταχθούν, δηλαδή, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, UBS, Euroxx, NBG Securities (σ.σ. για τη δημόσια προσφορά) και πιθανώς Axia.

Ισχυρή ζήτηση

Από την ως τώρα πορεία του pre marketing προκύπτει, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο σχήμα αναδοχής, ισχυρή ζήτηση κυρίως μεταξύ νέων επενδυτών. Αμερικανικών κυρίως funds, τα οποία δεν κατέχουν σημαντικές θέσεις σε Εθνική. Αντίθετα, μικρότερης έντασης, σε σχέση με το placement Νοεμβρίου 2023, αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών.

Αν δεν υπάρξει άρδην ανατροπή του κλίματος, με περιορισμό της αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου, η συνδυασμένη διάθεση θα υπερκαλυφθεί εύκολα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές. 

Η τελική καταγραφή των μη δεσμευτικών προσφορών (σ.σ. οι επενδυτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης χωρίς ρήτρες) θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο.

Σημειώνεται ότι η  ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής στις 30/06/2024 διαμορφώθηκε, βάσει των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, σε 8,41 ευρώ, ενώ βάσει των εκτιμώμενων φετινών κερδών θα διαμορφωθεί σε 8,60 ευρώ στο τέλος της χρονιάς.

Ο πήχης του 1 δισ. ευρώ

Το ΤΧΣ κατέχει, συνολικά, 168.231.441 κοινές μετοχές Εθνικής, που ισοδυναμούν με το 18,39% του μετοχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση διάθεσης του 10% ο αριθμός των μετοχών θα ανέλθει σε 91.471.515. Αν το προς διάθεση ποσοστό ανέλθει σε 12%, ο αριθμός μετοχών διαμορφώνεται σε 109.765.818.

Είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις να επιδιώκεται το ύψος του βιβλίου να κινείται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου το μέγεθος να καλύπτει χαρτοφυλάκια με υψηλό υπό διαχείριση ενεργητικό, που θέλουν να κτίσουν θέση. Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση που προκύπτει από το premarketing οι υποψήφιοι ανάδοχοι πίεσαν για διάθεση υψηλότερου ποσοστού (13%).

Related posts

«Πράσινη» συνεργασία για Ηρακλής και Pieris Architects

banks

Alpha Bank-Ταμείο Ανάκαμψης: Χρηματοδοτεί επένδυση της Dimand στον Ελαιώνα

banks

Ideal: Στις 19 Σεπτεμβρίου η ΓΣ για ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού

banks

Τέσσερα boutique hotels στο χαρτοφυλάκιο της Mayor Hospitality Management

banks

Energize with Energean: Tρέχουμε, δωρίζουμε, στηρίζουμε τους Ήρωες της Υγείας

banks

Επενδυτική εταιρία με κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ από την Alter Ego Media

banks