Wednesday, July 30, 2025
28.6 C
Athens

Ομόλογο Alpha: Μειωμένο κόστος και άφθονη ρευστότητα

Η Alpha Bank διαθέτει πλέον σημαντική ευελιξία, έπειτα από την επιτυχημένη της κίνηση στις αγορές, η οποία της επιτρέπει είτε να προχωρήσει σε μια νέα, στοχευμένη εξαγορά μικρού μεγέθους, είτε να αυξήσει τα μερίσματα προς τους μετόχους της στο μέλλον, από το 2026 και έπειτα.

Η τράπεζα πέτυχε να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της μειώνοντας παράλληλα τα χρηματοοικονομικά της κόστη, με την έκδοση και ανταλλαγή ομολόγων αξίας 500 εκατ. ευρώ με τη νέα μακροχρόνια έκδοση, η οποία τιμολογήθηκε ιστορικά χαμηλά για ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης από ελληνικής τράπεζας, με κουπόνι στο 4,308%. Το πιστωτικό περιθώριο, υπολογίζεται 66% χαμηλότερα από την έκδοση που αντικαθιστά, από την Alpha Bank. Συνεπώς η εξοικονόμηση είναι αξιοσημείωτη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερκαλύψει τους απαιτούμενους δείκτες για τα κεφάλαια MREL, αλλά η Alpha Bank είναι η μοναδική η οποία είχε κτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 300 μονάδων βάσης πάνω από την απαίτηση αυτή, σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οίκων. 

Μάλιστα η BofA σε έκθεσή της πριν από τρεις εβδομάδες εκτιμούσε ότι η Alpha Bank έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα μερίσματα προς τους μετόχους της μέχρι το 2027 στο 60% των κερδών κι επίσης έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις κινήσεις συμπληρωματικών εξαγορών μετά τις Astrobank στην Κύπρο, Axia και Flexfin, μία στρατηγική στοχευμένων εξαγορών που έχει υιοθετήσει με έντονη αναπτυξιακή ματιά, ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης. 

Η ταυτόχρονη νέα έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης με επαναγορά και απόσυρση παλαιότερου τίτλου και μάλιστα εθελοντικά από τους επενδυτές, ένα έτος πριν την ωρίμανση του σχετικού δικαιώματος, αντανακλούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, την πρόοδό της τα τελευταία χρόνια και την ενίσχυσή της, με τη συμμετοχή της UniCredit.

Η έκδοση συγκέντρωσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4.308%, και σημείωσε το χαμηλότερο καταγεγραμμένο πιστωτικό περιθώριο για έκδοση μειωμένης εξασφάλισης Τier ΙΙ ελληνικής τράπεζας.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού διεθνών επενδυτών (75% του βιβλίου προσφορών), με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τη Γαλλία (12%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (26%). Η κατανομή καλύφθηκε σε ποσοστό άνω του 89% από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως διαχειριστές κεφαλαίων, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Όλοι αυτά δέχθηκαν να ανταλλάξουν τα παλαιά ομόλογά τους, με νέα τα οποία είχαν χαμηλότερη απόδοση…

Οι ομολογίες έχουν διάρκεια 11 έτη, με δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης στα 6 έτη (11NC6), και η έκδοσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Alpha Bank για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και διατήρηση πλεονασματικών εποπτικών δεικτών, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους του Στρατηγικού της Σχεδίου.

Το αποτέλεσμα της έκδοσης επιβεβαιώνει την σταθερά ισχυρή θέση της Τράπεζας, την επιχειρησιακή της ετοιμότητα να αξιοποιεί τη θετική δυναμική της αγοράς, καθώς και τη δέσμευση και ικανότητά της να συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση η BofA μείωσε το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες και για την Alpha Bank το κατέβασε σε 12,1% από 14,4%

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE