
Οκτώ παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι οκτώ βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Τρίτη (1/4) να αυξήσουν τη συνδυασμένη παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως, επιταχύνοντας το ρυθμό των προγραμματισμένων αυξήσεών τους και πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν συναντήθηκαν ουσιαστικά για να εξετάσουν τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και αποφάσισαν να αυξήσουν τη συλλογική παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Η ομάδα αναμενόταν ευρέως να εφαρμόσει μια αύξηση λίγο κάτω από 140.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα.
Η αύξηση του Μαΐου που συμφωνήθηκε την Πέμπτη (3/4) είναι «ισοδύναμη με τρεις μηνιαίες αυξήσεις», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «οι σταδιακές αυξήσεις μπορεί να διακοπούν ή να ανατραπούν ανάλογα με τις εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς».
Οι οκτώ παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ άρχισαν αυτόν τον μήνα να ξετυλίγουν σταδιακά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εθελοντικών περικοπών που έχουν αναληφθεί ανεξάρτητα από τη στρατηγική παραγωγής της ευρύτερης συμμαχίας των 22 μελών του ΟΠΕΚ+, η οποία έχει σε ισχύ περίπου 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ξεχωριστών περικοπών μέχρι το τέλος του 2026.
Η συνάντηση της Πέμπτης ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο Erlan Akkenzhenov, ο νέος υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν, το οποίο αγωνίζεται με την παραγωγή πάνω από την ποσόστωση που του έχει ανατεθεί.
Χωρίς να αναφερθεί σε μεμονωμένες χώρες, ο ΟΠΕΚ ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι η αύξηση της παραγωγής του Μαΐου «θα δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες χώρες να επιταχύνουν την αντιστάθμισή τους» μέσω πρόσθετων περικοπών παραγωγής σύμφωνα με την υπερπαραγωγή.
Η απόφαση της Πέμπτης ελήφθη με φόντο την ευρύτερη αναταραχή στις αγορές που προκλήθηκε από τους σαρωτικούς δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους που παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ταυτόχρονα υπερασπίζεται την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ.
Τέλος, το απόγευμα της Πέμπτης (3/4) τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν κατά 6,31% στα 70,15 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) χάνουν 7,22% στα 66,59 δολάρια.