Wednesday, July 2, 2025
28.5 C
Athens

ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και το φυσικό αέριο

ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και την Πέμπτη (1/12) οι τιμές του πετρελαίου, υποστηριζόμενες από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει περαιτέρω την προσφορά στη συνάντησή του την Κυριακή και καθώς η χαλάρωση των περιορισμών του COVID στην Κίνα δημιούργησε ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το αργό κέρδισε περαιτέρω υποστήριξη και το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ άνοιξε την… πόρτα σε επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων. Η αδυναμία του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για άλλους κατόχους νομισμάτων και τείνει να υποστηρίζει περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Ενώ πηγές ανέφεραν την Τετάρτη ότι μια αλλαγή πολιτικής ήταν απίθανη, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω περικοπή.

«Το πετρέλαιο βρίσκει υποστήριξη στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή στην επόμενη συνάντησή του», δήλωσε ο Εχσάν Κομάν, αναλυτής της MUFG Bank.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, έχουν υποχωρήσει για τρεις διαδοχικές εβδομάδες, αν και η αγορά ανέκαμψε έντονα αυτή την εβδομάδα, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το μπρεντ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 80,61 δολαρίων, το χαμηλότερο από τις 4 Ιανουαρίου.

Η προοπτική χαμηλότερης τιμής του ρωσικού πετρελαίου υποστηρίζει επίσης την αγορά, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς μια συμφωνία για πλαφόν τιμών πριν την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου.

«Αποκλείοντας κάθε αρνητική έκπληξη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή και έχοντας ως υπόθεση έναν υγιή συμβιβασμό για το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου πριν την έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στον πάτο», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM. .

«Ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί, αλλά ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπός του μάλλον έχει μετριαστεί», συμπλήρωσε.

Οι τιμές ενισχύονται επίσης από τη μετατόπιση της στρατηγικής της Κίνας για μηδενικό COVID-19, η οποία αυξάνει την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου. Οι πόλεις Guangzhou και Chongqing ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό την Τετάρτη.

Η διολίσθηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία προσέθεσε περαιτέρω υποστήριξη των τιμών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,15% στα 81,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,99% στα 87,85 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,482% στα 151,495 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού αυξάνουν τα κέρδη τους για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε μετά τις δηλώσεις Πάουελ.

Ο χρυσός κέρδισε 8,3% τον Νοέμβριο, τερματίζοντας το επτάμηνο σερί απωλειών του, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις του προέδρου της Fed για μικρότερες μειώσεις επιτοκίων ακόμα και από τον Δεκέμβριο. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ενισχύεται 1,94% στα 1.793,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,50% στα 22,33 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,21% στα 3,746 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,32% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0439 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,91% στο 1,2165 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,858 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • αμερικανικό αργό
  • ΜΠΡΕΝΤ
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • δολαριο
  • χρυσός
  • χαλκός
  • ασήμι

    Hot this week

    Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

    Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

    08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

    Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

    Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

    Related Articles

    Popular Categories

    READ MORE