27.1 C
Athens
May 21, 2024
Image default
WORLD

Ο Αττάλ δεν έφερε την άνοιξη για τον Μακρόν

Ως νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Γκαμπριέλ Αττάλ υποτίθεται θα έδινε μία ώθηση στον πρόεδρο Μακρόν. Ο απολογισμός 100 ημερών ωστόσο είναι μάλλον απογοητευτικός.

Ξαφνικά απουσιάζουν δισεκατομμύρια από τον εθνικό προϋπολογισμό της Γαλλίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν χάνει τη δημοτικότητά της, ενώ το λαϊκιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται ανησυχητικά στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών. Οι ελπίδες για μία ανανέωση του Μακρόν στις αρχές Ιανουαρίου με τον διορισμό του νέου και δυναμικού Γκαμπριέλ Αττάλ στη θέση του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να έχουν ευοδωθεί.

Τώρα, 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αττάλ πρέπει μάλιστα να εστιάσει στα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας. O “εκλεκτός του Μακρόν” ωστόσο αποδείχτηκε άξιος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων ευθύς εξ αρχής, χάρη στην προσέγγισή του κατάφερε να περιορίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Και η φήμη του, ότι είναι σε θέση να κάνει διάλογο με εκπροσώπους και άλλων πολιτικών στρατοπέδων, έδωσε ελπίδες για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, οι εκκλήσεις του προς την αντιπολίτευση να συνεργαστεί ήταν εξίσου ανεπιτυχείς με τον μακρύ αγώνα της προκατόχου του Ελιζαμπέτ Μπορν.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Γκαμπριέλ Αττάλ, η δημοτικότητα της “Εθνικής Συσπείρωσης” (Rassemblement National, RN) της Μαρίν Λεπέν έχει αυξηθεί. Η αρχική ελπίδα ήταν ότι ο Αττάλ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του εύγλωττου ηγέτη του RN Τζορντάν Μπαρντελά.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos το RN λαμβάνει 32%, το κυβερνητικό στρατόπεδο 16% και μία σοσιαλιστική συμμαχία 13%. Εάν αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων επιβεβαιωθεί και στις εκλογές τον Ιούνιο, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υπόλοιπη θητεία του Μακρόν.

Τα μέτρα λιτότητας φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αττάλ

Ο Αττάλ επεξεργάζεται ήδη αντιδημοφιλή βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και οι περικοπές στα επιδόματα ασθενείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη στον τομέα των οικονομικών, δίχως να αυξηθεί η φορολογία. Ωστόσο τα μέτρα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη δυσαρέσκεια στους Γάλλους πολίτες – ένας κακός οιωνός στα πλαίσια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι.

Προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό του πολιτικού έργου του και να χαράξει τη μελλοντική του πορεία στην πολιτική, ο Αττάλ ανακοίνωσε ομιλία στο προάστιο Viry-Chatillon του Παρισιού, ανήμερα της 100ής ημέρας της θητείας του. Ένα 15χρονο αγόρι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου εκεί από μια ομάδα νεαρών ανδρών στις αρχές Απριλίου – ένα κύμα βίας συγκλονίζει σήμερα τη Γαλλία. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Αττάλ θέλει να μιλήσει για την εξουσία ως πυρήνα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Related posts

Νότια Κορέα: Η πανδημία κορονοϊού μείωσε το προσδόκιμο ζωής στη χώρα για πρώτη φορά μετά το 1970

banks

Τούρκος συγγραφέας στη Le Monde: “Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και ιδεολογίες”

banks

Βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

banks

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Σέινμπαουμ εναντίον Γκαλβές, οι εχθροπραξίες αρχίζουν και επισήμως

banks

Ισραήλ: “Τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανεξάρτητα”, διαβεβαιώνει ο Νετανιάχου

banks

ΕΕ: Την Τρίτη παρουσιάζεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

banks