Ο Ρουμάνος Μούγκουρ Ισαρέσκου βρίσκεται ένα βήμα από την παράταση της θητείας του, όντας ήδη ο μακροβιότερος διοικητής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, αφού το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε την αρχική έγκρισή του για μια νέα πενταετή παραμονή του στη θέση.
Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενέκριναν την πρόταση για το εννεαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας με επικεφαλής τον Ισαρέσκου την Τρίτη, ενώ η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ακολουθήσει αργότερα εντός της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια ακροάσεων ενώπιον των κοινοβουλευτικών, ο 75χρονος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας δεσμεύθηκε να συνεχίσει να καταπολεμά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα του ρουμανικού λέου ως διαχειριζόμενου κυμαινόμενου νομίσματος.
“Είμαι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά στο εύρος του στόχου μας μεταξύ 1,5% και 3,5% τους επόμενους μήνες και στόχος μας είναι να το επιτύχουμε αυτό χωρίς να πυροδοτήσουμε ύφεση”, είπε ο Ισαρέσκου.
Ο Ισαρέσκου ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας το 1990, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου και υπηρετεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εκτός από μια θητεία ενός έτους ως πρωθυπουργός το 1999 και το 2000.
Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου διαφοροποιήθηκε ελαφρώς με τον υποδιοικητή Λεονάρντο Μπαντέα να αναλαμβάνει τον α’ αναπληρωματικό ρόλο από τον Φλόριν Γκεοργκέσκου, ο οποίος θα παραμείνει ωστόσο επίσης υποδιοικητής. Ο Κοσμίν Μαρινέσκου, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, αναλαμβάνει και εκείνος υποδιοικητής, αντικαθιστώντας τον Ευγένι Νικολαέσκου.
Οι εντολές των υφιστάμενων μελών Κρίστιαν Πόπα και Τσάμπα Μπαλίντ ανανεώθηκαν, ενώ η Άουρα Σοκολ, καθηγήτρια Οικονομικών, η βουλευτής Ρομπέρτα Αναστάζε και ο Αλεξάντρου Λαζάρε, πρώην υπουργός Οικονομικών, εντάσσονται για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο.
Η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί την επόμενη συνεδρίαση της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής στις 4 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι η και η τελευταία απόφαση του σημερινού συμβουλίου, καθώς η νέα ομάδα θα πρέπει να αναλάβει από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ορισμένοι αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν περιθώρια για περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια φέτος από το 6,5% που βρίσκονται σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4% στο τέλος του έτους.