Friday, March 13, 2026
9.8 C
Athens

Ο ουκρανικός στρατός σημειώνει πρόοδο στην νοτιανατολική περιοχή της Ζαπορίζια

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει εννέα οικισμούς στην περιοχή Ζαπορίζια από τα τέλη Ιανουαρίου και συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού.

Ο αρχιστράτηγος Αλεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2024, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο περισσότερων εδαφών από όσα είχαν καταφέρει να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αναφορές για ουκρανικές προελάσεις στην περιοχή Ζαπορίζια ξεκίνησαν αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σαρωτικές διακοπές στους τερματικούς σταθμούς επικοινωνιών Starlink στο πεδίο της μάχης, μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη της SpaceX, Έλον Μασκ, να τους κλείσει ανταποκρινόμενος σε έκκληση που του απηύθυνε το Κίεβο στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ουκρανικό πρόγραμμα χαρτογράφησης του πεδίου μάχης, το DeepState, αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν 126 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

“Επιβιώσαμε στην δύσκολη αυτή μάχη του χειμώνα” αναφέρει ο Σίρσκι σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Όλο τον χειμώνα οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την εκστρατεία των επιθέσεων στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι. Αύξησαν επίσης την πίεση στα εξαντλημένα και αδύναμα στρατεύματα της Ουκρανίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Αλλά η Ουκρανία άντεξε, δήλωσε ο Σίρσκι.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιτυχείς επιχειρήσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια κοντά στην Ολεξαντρίφκα και Χουλιαπόλι, ενίσχυσαν τον έλεγχο τους στην πόλη Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου στο νοτιανατολικό τμήμα και συνέχισαν να αμύνονται κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, δήλωσε ο Σίρσκι.

Σαρωτικές ήταν οι διακοπές του Stralink για τα ρωσικά στρατεύματα

Η διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων εφόδου της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πρόσβαση της Ρωσίας στο Starlink , επηρέασαν την ενημέρωση που είχαν για την κατάσταση τα στρατεύματα της Μόσχας και διέκοψαν τις επικοινωνίες τους στην πρώτη γραμμή.

Στην περιοχή Ζαπορίζια, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανακατάληψη περισσότερων εδαφών, αναφέρει η διοίκηση. “Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο εχθρός απωθείται συστηματικά και αποφασιστικά από οχυρωμένες θέσεις”, αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωση της στην εφαρμογή Telegram. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου, αναφέρει ο στρατός. Το DeepState αναφέρει σήμερα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις κοντά σε πέντε χωριά στην περιοχή Ζαπορίζια.

Αναφέρει επίσης ότι ρωσικά στρατεύματα κατείχαν 371 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα στοιχεία. Οι μάχες μαίνονται εν μέσω προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διανύει τώρα τον πέμπτο χρόνο του.

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναμένεται αυτή την εβδομάδα, παρά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
 

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Βρετανία: Το πολεμικό πλοίο HMS Dragon θα αναχωρήσει για την Κύπρο τις επόμενες ημέρες

Ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1 Lancer προσγειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (06/03) στη βάση RAF Fairford στο Γκλούστερσαϊρ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει "αμυντική" αμερικανική δράση κατά ιρανικών πυραυλικών θέσεων από βρετανικές βάσεις. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ

Κένυα: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι πνίγηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν το Ναϊρόμπι

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν σήμερα πτώματα μετά από τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν το Ναϊρόμπι χθες το βράδυ, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων. Οι πλημμύρες παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ προκάλεσαν προβλήματα στη διεξαγωγή των πτήσεων από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της ανατολικής Αφρικής, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Συναγερμός για μούχλα και μολυσμένο νερό σε νοσοκομείο της Γλασκώβης

Περιστατικό με μούχλα και βρώμικο νερό σημειώθηκε σε θάλαμο καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Queen Elizabeth University Hospital στη Γλασκώβη, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Sky News, ενεργοποιήθηκε "κόκκινος συναγερμός" από την ομάδα ελέγχου λοιμώξεων του συστήματος υγείας της Σκωτίας, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης για περιστατικά μόλυνσης. Οι αρχές του

Η Ινδία επιτρέπει σε πολεμικά ιρανικά πλοία να βρουν καταφύγιο στα λιμάνια της

Η Ινδία επέτρεψε σε ιρανικό πολεμικό πλοίο να δέσει σε λιμάνι της σε μια κίνηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Το ιρανικό πλοίο Lavan ελλιμενίστηκε στο Κότσι της νότιας Ινδίας την Τετάρτη, μετά από επείγον αίτημα της Τεχεράνης ανέφερε στο Reuters ινδική κυβερνητική πηγή. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν η βύθιση της ιρανικής

Γ. Γκιουλέρ: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία – Μηνύματα για ΝΑΤΟ και Αιγαίο

Τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας προβάλλει ξανά ο Τούρκος υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα Πόστα και τον Χακάν Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι η 'Αγκυρα αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι, παρά τις κατά καιρούς

“Αλαλούμ” με την τύχη του “εφτάψυχου” στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Καανί – Τι μεταδίδουν αραβικά ΜΜΕ

Φουντώνουν οι φήμες αναφορικά με τον θάνατο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί, ο οποίος σύμφωνα με αραβικά μέσα εκτελέστηκε από την ιρανική ηγεσία  ως κατάσκοπος της Μοσάντ, εν μέσω των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "εφτάψυχος" όπως τον χαρακτηρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης Καανί, λόγω του ότι έχει βρεθεί αρκετές φορές κοντά σε ανώτερα στελέχη του Ιράν που δολοφονήθηκαν, φέρεται να βρισκόταν μαζί με τον Αλί Χαμενεΐ όταν σκοτώθηκε από

Η Νότια Κορέα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά Patriot και άλλων όπλων για τον πόλεμο στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Τσο Χιουν, δήλωσε ότι η Σεούλ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Αμερικανικές Δυνάμεις στην Κορέα σχετικά με την πιθανή αναδιάταξη όπλων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot, καθώς η σύγκρουση των ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν κλιμακώνεται. Ο Τσο δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »