32 C
Athens
May 27, 2022
Image default
WORLD

Ο Σολτς δεν αναγνωρίζει καμία μεταστροφή του Πούτιν

Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν διαπίστωσε καμία αλλαγή στάσης του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πολιτικός του SPD δήλωσε αυτό σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την ειδησεογραφική πύλη “t-online”, σύμφωνα με την Handelsblatt. Πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους πολεμικούς στόχους που είχε δηλώσει στην αρχή.

Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, είπε, αλλά υπερασπίζεται τον εαυτό της με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία. “Το ΝΑΤΟ δεν αποσύρθηκε, αλλά ενίσχυσε ακόμη και τις δυνάμεις του στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας. Και η συμμαχία θα γίνει ακόμη ισχυρότερη όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ”. Ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, πολύ περισσότερες από ό,τι στα δέκα χρόνια της εκστρατείας της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, είπε.

Ο Σολτς δήλωσε πως “σιγά-σιγά ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση περνάει μόνο μέσα από μια συνεννόηση με την Ουκρανία”. Κατέστησε σαφές ότι μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να είναι μια δικτατορική ειρήνη από τη Ρωσία. Ο Σολτς είχε μιλήσει με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για περισσότερο από μία ώρα την Παρασκευή.

Παράλληλα, ο Σολτς υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω παραδόσεων όπλων. “Ναι, θα συνεχίσουμε. Επίσης με κυρώσεις. Επειδή στόχος μας είναι να αποτύχει η προσπάθεια ρωσικής εισβολής. Αυτό είναι το κριτήριο για τις ενέργειές μας”.

Η καγκελάριος τόνισε: “Για την παράλογη ιδέα του Πούτιν να θέλει να επεκτείνει τη ρωσική αυτοκρατορία, η Ρωσία και ολόκληρος ο κόσμος πληρώνουν αυτή τη στιγμή ένα πολύ υψηλό τίμημα”. Είπε ότι πολλές χώρες υποφέρουν επειδή η Ουκρανία αποτυγχάνει ως ένας από τους κύριους προμηθευτές σιτηρών. “Πρόκειται για την πραγματική πείνα – όχι μόνο για το αν υπάρχει αρκετό ηλιέλαιο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει εδώ”.

Στη συνέντευξη, ο Scholz αναφέρθηκε επίσης με την υπουργό Άμυνας Christine Lambrecht (και οι δύο SPD), η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για την πτήση του γιου της με κυβερνητικό ελικόπτερο. Ερωτηθείς αν αποτελεί βάρος για την κυβέρνησή του, ο Σολτς είπε στη συνέντευξη: “Είμαι πολύ σίγουρος ότι όταν οι άνθρωποι θα αναπολούν την προεκλογική περίοδο σε τρία χρόνια, θα λένε: “Είναι η υπουργός Άμυνας που φρόντισε να εξοπλιστεί επιτέλους σωστά η Bundeswehr””. Όταν ρωτήθηκε αν αυτή ήταν μια τολμηρή πρόβλεψη, ο καγκελάριος απάντησε: “Όχι”.

Η Λάμπρεχτ είχε μεταφέρει τον 21χρονο γιο της με κυβερνητικό ελικόπτερο για να επισκεφθεί στρατεύματα στη βόρεια Γερμανία στα μέσα Απριλίου, χωρίς ο ίδιος να λάβει μέρος στην ίδια τη στρατιωτική επίσκεψη. Την επόμενη ημέρα και μετά από διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, πήγαν στο κοντινό νησί Sylt με αυτοκίνητο και σωματοφύλακες.

Την Τετάρτη, ο Λάμπρεχτ είχε εκφράσει κατανόηση για τη δημόσια κριτική της κοινής πτήσης. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε μέτρα, ώστε τέτοιες κατηγορίες να μην είναι πλέον δυνατές στο μέλλον. Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Υπουργείο Άμυνας είχε επισημάνει ότι η Lambrecht είχε υποβάλει αίτηση για την πτήση σύμφωνα με τους κανόνες και είχε αναλάβει πλήρως τα έξοδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την Bundeswehr με ένα ειδικό πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τα κενά στον εξοπλισμό. Αυτό το ειδικό ταμείο θα κατοχυρωθεί σε σχετικό νόμο, ο οποίος απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ και στο Μπούντεσρατ. Όλο και πιο αμφιλεγόμενο, ωστόσο, είναι το σε τι θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag την Παρασκευή, στην οποία ο Σολτς ήταν προσκεκλημένος, ο πολιτικός του SPD δήλωσε: “Δεν αντιλήφθηκα καμία κριτική, το αντίθετο: η πρόεδρος της επιτροπής με ευχαρίστησε ρητά για την εμφάνισή μου και για την ενημέρωση.

Ο πολιτικός του FDP Marcus Faber είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση πριν από την επίσημη λήξη της και στη συνέχεια επέκρινε τον Scholz ότι είχε την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις για την Ουκρανία. “Δυστυχώς, πολλές απαντήσεις δεν δόθηκαν. Ελπίζω να μπορέσουμε να επανορθώσουμε”, έγραψε στο Twitter, δεχόμενος έντονη κριτική από τις τάξεις του.

Η πρόεδρος της επιτροπής Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) είχε προσκαλέσει τον Scholz. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σολτς είχε μερικές φορές κατηγορηθεί για δισταγμό, και από τις τάξεις του δικού του συνασπισμού “φωτεινών σηματοδοτών”.

Related posts

Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης – Τουλάχιστον 400 διασώθηκαν ανοικτά του Μαρόκου

banks

Λουξεμβούργο: Θετικός στον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ

banks

Βρετανία-Αφγανιστάν: Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

banks

Ερντογάν: Σε 6 χρόνια η ολοκλήρωση του Kanal Istanbul – Θα έχει δύο αλεξίσεισμες περιοχές στις πλευρές του

banks

Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα παγκοσμίως

banks

Συρία: Έκθεση του ΟΑΧΟ μιλά για επίθεση με χλώριο σε ζώνη υπό τον έλεγχο των ανταρτών το 2016

banks