Sunday, October 13, 2024
25 C
Athens

Ο Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς την επόμενη μέρα, αν εκλεγεί, λέει εταιρεία της Wall Street

Ο επί μακρόν σύμβουλος εμπορικών υποθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ Ρόμπερτ Λάιτχιζερ δήλωσε στους διαχειριστές της Wall Street ότι εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επανεκλεγεί, θα εφαρμόσει τις σαρωτικές προτάσεις του για την αύξηση των δασμών πολύ γρήγορα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέφεραν στο CNBC αναλυτές της Piper Sandler.

“Ακούσαμε από αρκετούς πελάτες ότι ο πρώην εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, συναντήθηκε με ομάδες επενδυτών και τους είπε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει δασμούς της τάξης του 60% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και καθολικούς δασμούς της τάξης του 10% λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του”, έγραψε η ομάδα αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

Ερωτηθείσα για το σημείωμα, η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Τραμπ, Καρολάιν Λέβιτ, δεν αρνήθηκε ότι ο Ρ. Λάιτχιζερ συναντά επενδυτές. Ωστόσο, προειδοποίησε: “Καμία πολιτική δεν πρέπει να θεωρείται επίσημη εκτός εάν προέρχεται απευθείας από τον Πρόεδρο Τραμπ”.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιες ομάδες επενδυτών έχουν μιλήσει με τον Λάιτχιζερ και οι αναλυτές της Piper Sandler αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πελάτες της εταιρείας είναι οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που πληρώνουν την Piper Sandler για τη διαχείριση των μετοχών τους και την οικονομική της έρευνα.

Ο Ρ. Λάιτχιζερ είναι σύμβουλος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικά ζητήματα, σύμφωνα με το Inside U.S Trade. Υπήρξε επίσης κύριος παράγοντας στη χάραξη και την εφαρμογή των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του και θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για μια σειρά ανώτερων θέσεων στο πιθανό υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.

Επί του παρόντος ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ είναι πρόεδρος του Κέντρου Αμερικανικού Εμπορίου στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει τη γραμμή  Τραμπ αλλά και διευθυντής της Trump Media, της εισηγμένης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον πρώην πρόεδρο.

Οι δηλώσεις του Λάιτχιζερ και οι ισχυροί δεσμοί του με τον Τραμπ υπογραμμίζουν πόσο κεντρικοί είναι οι δασμοί για την υλοποίηση του συνολικού οικονομικού οράματος του Trump.

Πολλοί οικονομολόγοι και φορολογικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια μεγάλης αύξησης των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσουν τις τιμές, θα μειώσουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ και θα πλήξουν  απασχόληση σε βασικούς κλάδους.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις έχει πολλές φορές παραπέμψει στην ανάλυση μιας προοδευτικής ομάδας που σημειώνει ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αύξηση φόρου κατά 4.000 δολάρια για τη μέση οικογένεια των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ διευκρίνισε μιλώντας στο CNBC ότι το σχέδιο του Τραμπ για την αύξηση των δασμών θα πρέπει να εξεταστεί σε συμφωνία με τα ευρύτερα σχέδιά του, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση των κανονισμών, αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου στις ΗΠΑ και απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα.

“Η Χάρις ήταν πάντα αντίθετη στους δασμούς γιατί δεν βάζει στην πρώτη θέση τους εργαζομένους. Αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ θα επαναφέρει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, θα διατηρήσει χαμηλά τον πληθωρισμό και θα αυξήσει τους πραγματικούς μισθούς μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας τους κανονισμούς και αποδεσμεύοντας την αμερικανική ενέργεια”, δήλωσε η εκπρόσωπός του στο CNBC.

Mε πληροφορίες απο CNBC

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Related Articles

Popular Categories