28.9 C
Athens
July 2, 2022
Image default
WORLD

Πάουελ: “Ακλόνητα δεσμευμένη” η Fed να μειώσει τον πληθωρισμό

Η Federal Reserve είναι “ακλόνητα δεσμευμένη” να μειώσει τον πληθωρισμό μετά το ράλι που σημείωσε σε υψηλό 40 ετών και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αναλάβει άμεση δράση για να το επιτύχουν, ανέφερε σήμερα ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο Κογκρέσο.

“Είναι κρίσιμο, να μειώσουμε τον πληθωρισμό προκειμένου να έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας προς όφελος όλων των πολιτών”, ανέφερε ο επικεφαλής της κέντρικης τράπεζας στο πλαίσιο της ακρόασης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. 

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της Fed, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο δείκτης για τις τιμές χωρίς τα τρόφιμα και το ενεργειακό κόστος, δύο κατηγορίες που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές, μπορεί να κορυφώθηκε ή και να υποχώρησε κάπως τον τελευταίο μήνα, ανέφερε ο Πάουελ. 

Ο Πάουελ καταθέτει στην Επιτροπή της Γερουσίας μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 1994. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πάουελ σημείωσε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι “να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισχυρή αγορά εργασίας”. Ο κεντρικός τραπεζίτης, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ξεκαθάρισε πάντως ότι “αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο είναι ότι πολλοί παράγοντες που δεν ελέγχουμε, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσουμε αν αυτό είναι δυνατό ή όχι”. 

Στην κατάθεση του σήμερα στην Επιτροπή της Γερουσίας, ο Πάουελ επανέλαβε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της “αν και ο ρυθμός των αλλαγών αυτών [των αυξήσεων] θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών”, όπως επισήμανε.

“Ο πληθωρισμός προφανώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τα τελευταία χρόνια και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέες εκπλήξεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δείξουν ευελιξία στην αντίδραση τους στα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών.

Αν και ο Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή τώρα, και μπορεί να αντέξει τη συσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση.

“Είναι σίγουρα μια πιθανότητα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed. “Δεν είναι επ’ ουδενί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα, και ειλικρινά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών σε όλο τον κόσμο κατέστησαν πιο δύσκολο να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, που είναι πληθωρισμός 2% και παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας.”

Ο Πάουελ τόνισε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι πιστέυει πως η οικονομία είναι σε καλή θέση για να διαχειριστεί τα υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, τόνισε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα βοηθήσουν πολύ στη μείωση του αυξανόμενου κόστους τροφίμων και βενζίνης.

Related posts

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία – Ένα κρούσμα και στην Ιταλία

banks

Μαυροβούνιο-Σερβία: Πολεμικό σκηνικό κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου.

banks

Ντεμπούτο της Daimler Truck στο γερμανικό χρηματιστήριο

banks

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Θέλουμε να ακούσουμε από τον Ζελένσκι τι θέλει από τη Βρετανία και τους συμμάχους

banks

Washington Post: Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer για να τις δωρίσουν σε όλον τον κόσμο

banks

Το Σαν Μαρίνο δελεάζει τους τουρίστες με εμβόλια κατά του κορονοϊού

banks