Ήταν άνοιξη του 1957, όταν μια ομάδα έξι κρατών, το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης. Την 1η Ιανουαρίου του 1958 η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) είναι γεγονός και η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης πραγματοποιείται στις 19 Μαρτίου 1958.
Λίγες εβδομάδες αργότερα και 795 χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Ρώμη, στην Ήπειρο, όπου οι προκλήσεις ήταν ανέκαθεν πολλές και οι ευκαιρίες λιγοστές, επτά πτηνοτρόφοι βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός από τους σημαντικότερες πυλώνες της ελληνικής αγροδιατροφικής βιομηχανίας.
Ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων Ιωαννίνων “Πίνδος”, που σήμερα συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, ιδρύεται με τις ευλογίες του Παγκόσμιου Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), στις 23 Μαΐου του 1958. Σκοπός του, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Κοντά επτά δεκαετίες από την ίδρυσή του, ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός από τα Ιωάννινα αποτελεί σήμερα απόδειξη ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον 21ο αιώνα.
Πέρυσι η ΑΠΣΙ Πίνδος, που αριθμεί σήμερα 500 μέλη-μετόχους και 100 συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους, παρήγαγε 50 εκατομμύρια κοτόπουλα και 350.000 κότες αναπαραγωγής. Ποσότητες που μεταφράζονται σε πωλήσεις 356,512 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,5% έναντι του 2022), EBITDA 16,73 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 7,174 εκατ. ευρώ και δανεισμό 54 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 24% έναντι του 2022.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα μεγέθη της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό.
Ανάπτυξη που συνεχίζεται και εφέτος. Η τοποθέτηση νεοσσών από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 6,7%, η παραγωγή ζωοτροφών 7%, κατά 8,8% η παραγωγή προϊόντων κρέατος κοτόπουλου, 31% των έτοιμων ψημένων προϊόντων, ενώ οι πωλήσεις καταγράφουν άνοδο 3,5%.
Παράλληλα, στους στόχους της φετινής χρονιάς, όπως ανέφερε η διοικητική ομάδα της ΑΠΣΙ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, είναι η αύξηση κατά 48% της παραγωγής και των πωλήσεων γύρου και κατά 20% των εξαγωγών που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 10% των συνολικών πωλήσεων.
Για την αύξηση της παραγωγής η Ηπειρώτικη συνεταιριστική βιομηχανία την πενταετία 2020-2024 είχε εκπονήσει και υλοποιεί επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχου ύψους είναι οι επενδύσεις που δρομολογεί για την περίοδο 2025-2030. Το πλάνο περιλαμβάνει την επέκταση του εκκολαπτηρίου στο οποίο θα επενδυθούν 10 εκατ. ευρώ και της μονάδας έτοιμων ψημένων προϊόντων όπου θα κατευθυνθούν κεφάλαια 7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων πτηνοτροφικών μονάδων, εγκαταστάσεις net metering και η μονάδα βιοαερίου 2MW για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Ήδη η βιομηχανία έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 3 MWh ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για επιπλέον 4,5 MWh, επένδυση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ.