Ευρωπαϊκή παρέμβαση και συγκεκριμένα παρέμβαση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος ζήτησαν οι ηγέτες του EUMED9, με τους Μάριο Ντράγκι και Πέδρο Σάντσεθ να κάνουν εκτενή αναφορά στις κοινές δηλώσεις των εννέα ηγετών.

Από κοινού αντιμετώπιση

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκού νότου προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο που έχουν επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Και βέβαια ζητάμε να αντιμετωπίσουμε και από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις τελικά στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν μπορούμε να εφυσηχάζουμε

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζήτησε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον εφυσηχάζουμε, αντιθέτως οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει. […] Συζητήσαμε για τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πλέον αδύναμους στην κοινωνία».

Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις αυξήσεις στην ενέργεια και το ρεύμα ως ένα «αμιγώς ευρωπαϊκό θέμα» σημειώνοντας ότι «δεν επηρεάζει μόνο μια χώρα, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες» παίρνοντας τη σκυτάλη από τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Πρέπει ως Ευρώπη να είμαστε σε θέση να δίνουμε σαφείς απαντήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Απαιτούνται ευρωπαϊκής φύσεως συζητήσεις για θέματα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο» υπογράμμισε ο κ. Σάντσεθ και εκτίμησε ότι «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολούν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Γράψτε το σχόλιό σας