Δεύτερη παραίτηση μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, σειρά είχε η παραίτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τριαντόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως, «είχα υπογραμμίσει ότι η πολιτική δεν είναι ανάγκη, δεν είναι αυτοσκοπός. Υποβάλω σήμερα την παραίτηση μου από τη θέση του υφυπουργού κλιματικής κρίσης και από το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής που δημιουργήθηκε από το μηδέν με έργο μετρήσιμο».
Πρώτη συνεδρίαση μετά τα συλλαλητήρια της Παρασκευής και οι Χρήστος Τριαντόπουλος και Βασίλης Παπαγεωργίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους
Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει: «Όταν το 2019 εισήλθα στην πολιτική δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα είμαι σε αυτή τη θέση. Ότι θα είμαι στο επίκεντρο της συζήτησης μιας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες».
«Για όλα υπήρχε προφορική έγκριση του ανακριτή»
Ο πρώην, πια, υφυπουργός τόνισε από το βήμα της Βουλής είπε ότι η «αλήθεια θα λάμψει», χωρίς όμως να διαφωτίσει ιδιαίτερα για τον ακριβή ρόλο του και τις ενέργειές του στο τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «μετέβην στη Λάρισα για να συντονίσω τις ενέργειες. Ημουν στην Αλόννησο εκείνο το βράδυ αλλά και την επόμενη μέρα. Το λέω γιατί έχουν ακουστεί πολλά ψέματα για το που ήμουν τις πρώτες κρίσιμες ώρες. Συγκλονιστήκαμε από το δυστύχημα. Δεν θα καταλάβουμε ούτε στο ελάχιστον τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους. Στάθηκα με σεβασμό και ήθος. Είπα όχι στην αβάσιμη σεναριολογία. Στη Λάρισα πήγα λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Αυτή η παρουσία μου στο πεδίο χρησιμοποιείται ως ένδειξη συγκάλυψης. Συγκάλυψη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Τι να συγκαλύψουμε και ποιους; Άγνωστο. Συγκάλυψη μπροστά στις κάμερες, εκτός των άλλων. Και όμως το πόρισμα του φορέα έτσι και αλλιώς ακύρωσε το επιχείρημα περί συγκάλυψης. Δεν υπάρχει κατά το πόρισμα πολιτική εντολή για το μπάζωμα. Για όλα υπήρχε προφορική έγκριση του ανακριτή. Οι υπηρεσιακές αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν πάει το κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λάρισα. Οι χωματουργικές παρεμβάσεις και οι μεταφορές έγιναν τις ημέρες που προηγήθηκαν της παρουσίας του κλιμακίου».
Και συνέχισε: «Επικεντρώθηκα σε δύο σκέλη αλλά κυρίως τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων με πολλούς τρόπους. Στις 3 Μαρτίου επισκέφθηκα τον τόπο του δυστυχήματος στα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν εκεί.Η ενημέρωση της κοινής γνώμης ήταν το δεύτερο σκέλος της παρουσίας μου. Κανείς δεν έχει αναφέρει ότι τον παρεμπόδισα στο έργο του ή του σύστησα να παραβεί το καθήκον του. Η αντιπολίτευση όμως επιμένει ότι συγκάλυψα με δόλο. Είναι ακραία προσβλητική αυτή η κατηγορία για μένα.
Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, ούτε κρύβω κάτι. Θα αναδειχθεί η αλήθεια, αυτό το θέλω περισσότερους από όλους.Κάνετε προσπάθεια να χτυπήσετε την κυβέρνηση μέσω εμού. Η επιδίωξη της εργαλειοποίησης θα παραμείνει μάταιη. Σας ζητώ να υπερψηφίσετε την αβάσιμη και προσβλητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια θα λάμψει».
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό
Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ευθυνών του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, σε σχέση με την αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ενώ ακολουθεί η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Επέλεξα να σταθώ με σεβασμό και ήθος. Δεν τροφοδοτώ την παραφιλολογία και τη σεναριολογία. Επισκέφθηκα τη Λάρισα με κυβερνητικό κλιμάκιο λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, όπως ανακοινώθηκε», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος από τα έδρανα της Βουλής. Σχετικά με τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως «συγκάλυψη μπροστά στα μάτια εκατοντάδων υπηρεσιακών παραγόντων και αρμοδίων. Συγκάλυψη μπροστά στις κάμερες όλων των ΜΜΕ, συγκάλυψη που το ίδιο το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ πλήρως αποδήμησε».