22.4 C
Athens
October 6, 2024
Image default
POLITICS

ΠΑΣΟΚ: Στη μάχη της κάλπης οι υποψήφιοι αρχηγοί – Η πρόσκληση Κασσελάκη και τα μηνύματα Ανδρουλάκη

Σε θέσεις μάχης έχουν μπει οι επτά – και βλέπουμε – υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον Χάρη Δούκα να μην έχει πείσει προς το παρόν για την ανάγκη νέας ηγεσίας στο κόμμα και, μάλιστα, από έναν άνθρωπο που εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, για να διορθώσει κακώς κείμενα και να εξαντλήσει τη θητεία του απερίστος και όχι πατώντας σε δυο «βάρκες».

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κ. Δούκας επιμένει πως έχει τεκμηριώσει τον διττό του ρόλο «και οι δημότες θα κερδίσουν».

Την ίδια στιγμή, ούτε ο Παύλος Γερουλάνος, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των υποψηφίων πίσω από τον Χάρη Δούκα, φαίνεται να έχει το απαιτούμενο «γκελ» στους ψηφορόρους του ΠΑΣΟΚ, που θα τον φέρουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Όσο για τους υπόλοιπους διεκδικητές του «πράσινου θρόνου», οι διαφορές από τους πρώτους τρεις και δη από τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι χαοτικές.

Χαμηλές «πτήσεις» για Δούκες και… μαρκήσιους

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν τον Οκτώβριο στο ΠΑΣΟΚ, η υπεροχή του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαφής, καθώς προηγείται με 17 μονάδες του Χάρη Δούκα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης της GPO για τα «Παραπολιτικά» – που όταν πραγματοποιήθηκε δεν είχαν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες των Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννη Κανελλάκη – η κατάταξη των υποψήφιων προέδρων είναι η εξής:

– Νίκος Ανδρουλάκης 39,4%

– Χάρης Δούκας 22,3%

– Παύλος Γερουλάνος 19,9%

– Μιλένα Αποστολάκη 7,9%

– Μιχάλης Κατρίνης 5%

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν και για 12 κριτήρια – χαρακτηριστικά κάθε υποψηφίου. Και εδώ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται, με κάποιες διακυμάνσεις, ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά του καταγράφονται στην πιθανότητα να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη – που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας προπορεύεται στις επτά από τις δώδεκα κατηγορίες, ενώ οριακά φαίνεται πως έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Η πρόσκληση Κασσελάκη και το μήνυμα Ανδρουλάκη

Στην πρώτη ενότητα της έρευνας, πάντως, διερευνήθηκε ο αντίκτυπος των πρόσφατων ευρωεκλογών, με το 71,8% του συνόλου να αποτιμά αρνητικά το αποτέλεσμα, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σε ποσοστό 46% ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό, έναντι 52% που πιστεύει πως, παρά τη μικρή εκλογική άνοδο, δεν επιτεύχθηκαν οι πολιτικοί στόχοι που είχαν τεθεί.

«Η άνοδός μας στις πρόσφατες ευρωεκλογές μπορεί να μην ήταν όσο μεγάλη θέλαμε, επιβεβαίωσε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σταθερά. Είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στη χώρα μας, που αύξησε τα ποσοστά του και ένα από τα ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη. Εκτός Αττικής, στην περιφέρεια, είμαστε δεύτερο κόμμα. Στο χάρτη της επικράτειας φάνηκε ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία μειώθηκε στο μισό, ενώ η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 23 μονάδες το 2019, μειώθηκε στις 2», υπογραμμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του στα «Νέα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σαν να… ήξερε τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι θα τηλεφωνήσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «όποια κι αν είναι», και θα την προσκαλέσει να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά στην επεξεργασία δύο πρωτοβουλιών της Κουμουνδούρου, για το ιδιωτικό χρέος και τα υπερκέρδη των τραπεζών, ξεκαθαρίζει ότι «η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, την οποία κι εγώ επιθυμώ, δεν σημαίνει πολιτικό ενταφιασμό του ΠΑΣΟΚ».

Στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει πως «η μετατροπή του από κόμμα σε συνιστώσα δεν είναι αποδεκτή», ενώ το δικό του σχέδιο «είναι η παράταξη να ενισχύεται και να διευρύνεται αμφίπλευρα συγχρόνως».

Related posts

Γερμανική εμμονή στον ελληνικό αποκλεισμό από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

banks

Ιωάννινα: Σε διοικητικό κέντρο θα μετατραπεί το κτίριο του πανεπιστημίου

banks1

Φαύλος κύκλος χαμηλής παραγωγικότητας, μισθών και βιοτικού επιπέδου, λέει η Γεροβασίλη

banks

Tο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle επισκέφτηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου

banks

Ερντογάν : Σχέδια κατασκευής και δεύτερου καναλιού – Πώς θα εκβιάζει Ρωσία και ΗΠΑ

banks

Κασσελάκης για ανασχηματισμό: Δεξιά Ανακύκλωση, περσινά ξινά σταφύλια

banks1