Wednesday, February 25, 2026
14.1 C
Athens

Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα σε υψηλό επταμήνου – «Ολική επαναφορά» για το ασήμι

Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα σε υψηλό επταμήνου - «Ολική επαναφορά» για το ασήμι

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται κοντά σε υψηλά επτά μηνών την Τετάρτη 25/2, ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, καθώς η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά, ανησυχεί τους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent εμφανίζονται αυξημένα κατά 0,48% στα 70,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα αμερικανικά συμβόλαια του αργού WTI ενισχύονται κατά 0,40% στα 65,90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του Brent είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου την Παρασκευή, ενώ οι τιμές WTI στα υψηλότερα από τις 4 Αυγούστου τη Δευτέρα. Και τα δύο συμβόλαια διατηρούνται κοντά σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή προκειμένου να πιέσουν το Ιράν να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες από το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αλλά και από άλλες χώρες της σημαντικής περιοχής παραγωγής στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι η αγορά θα συνεχίσει να τιμολογεί ένα υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου και θα παραμένει ευαίσθητη σε κάθε νέα εξέλιξη», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές εμπορευμάτων της ING την Τετάρτη.

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ θα συναντηθούν με ιρανική αντιπροσωπεία για τον τρίτο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη στη Γενεύη. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε την Τρίτη ότι μια συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι «εντός εμβέλειας, αλλά μόνο αν δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία».

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι χωρίς συμφωνία θα υπάρξουν ‘πολύ σοβαρές συνέπειες’. Το κατά πόσο οι παραχωρήσεις του Ιράν θα πληρούν την κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ για ‘μηδενικό εμπλουτισμό’ παραμένει να φανεί», σχολίασε ο Tony Sycamore, αναλυτής της IG Markets.

Στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων, το Ιράν και η Κίνα επιτάχυναν τις συνομιλίες για την αγορά κινεζικών αντιαρματικών πυραύλων κρουζ, σύμφωνα με πηγές του Reuters, που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ κοντά στις ακτές του Ιράν.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι κρουζ θα ενισχύσουν τις δυνατότητες επίθεσης του Ιράν και θα απειλήσουν τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις. Ο Trump θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο με την παραδοσιακή ομιλία «State of the Union» την Τρίτη το βράδυ. Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, υπό τον όρο ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Trump θα αναφερθεί στα σχέδιά του για το Ιράν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά την υποστήριξη των τιμών λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η αγορά αντιμετωπίζει και ανησυχίες για μεγάλη αύξηση αποθεμάτων, καθώς η παγκόσμια προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το American Petroleum Institute ανακοίνωσε αργά την Τρίτη μια τεράστια αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ κατά 11,43 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου από τη U.S. Energy Information Administration αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο – Ενισχύονται τα μέταλλα

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο, σημειώνει την Τετάρτη μικρή άνοδο με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εμφανίζονται δυναμωμένα κατά 0,660% στα 31,095 δολάρια η μεγαβατώρα.

Παράλληλα, στα μέταλλα τα κέρδη επέστρεψαν. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,47% στα 5.200,56 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ενισχύεται σημαντικά κατά 3,47% στα 90,54 δολάρια η ουγγιά, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, και ο χαλκός κερδίζει 0,58% στα 6,0263 δολάρια η ουγγιά.

Όσον αφορά τις ισοτιμίες των νομισμάτων, το δολάριο εμφανίζεται οριακά αποδυναμωμένο κατά 0,03% έναντι του ευρώ στα 1,1778 δολάρια ανά ευρώ, ενώ με απώλειες 0,07% παραμένει και έναντι της βρετανικής λίρας στα 1,3506 δολάρια ανά λίρα. Με τη σειρά της, η βρετανική λίρα ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,07% έναντι του ευρώ στη 0,872 λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ασήμι #χρυσός

Hot this week

Τραπεζικές μετοχές: Από την ανάκαμψη σε «κανονική ευρωπαϊκή αποτίμηση» — Τι περιμένουν οι αναλυτές

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μια νέα φάση....

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Ο παγκόσμιος τομέας της κρουαζιέρας έχει αρχίζει να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο διαρθρωτικής, μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις με νέες τεχνολογίες σε κρουαζιερόπλοια, μείωση εκπομπών καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών και ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες Στο επίκεντρο αυτής της δυναμικής βρίσκεται η στρατηγική επέκταση της MSC Cruises, η οποία ανακοίνωσε

ΕΚΤ: Το ψηφιακό ευρώ θα κοστίσει στις τράπεζες της ΕΕ 4-6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας

Η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ (4,7–7,1 δισ. δολάρια) σε βάθος τετραετίας, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος της European Central Bank. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Piero Cipollone, ανέφερε επίσης ότι το νέο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας — το οποίο

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας – «Είχε διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη «αδύνατον»

Συγκινητικός ήταν ο επικήδειος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην κηδεία της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ. «Η Αρβελέρ έγινε μια από τις πιο αναγνωρισμένες προσωπικότητες στις Κλασικές Σπουδές διεθνώς γιατί απέδειξε ότι το Βυζάντιο βρίσκεται στην καρδιά της Δύσης» σημείωσε μεταξύ άλλων. Ολόκληρος ο επικήδειος που εκφώνησε ο Κωσταντίνος Τασούλας Η Ελένη

Ευρωπαϊκές εταιρείες: Μπούμερανγκ αντί ανακούφισης η ακύρωση των δασμών Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Από τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς μέχρι τις εταιρείες χημικών προϊόντων και ποτοποιούς στην Ευρώπη, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει μεγάλο μέρος των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχεται ως μια απρόσμενη, δυσάρεστη ανατροπή. Και μια ακόμη πιο αβέβαιη προοπτική στο εμπόριο. Σε μια απόφαση με επιρροές στην παγκόσμια οικονομία, το Ανώτατο Δικαστήριο

Τράπεζες: Φεύγουν χιλιάδες, έρχονται ειδικοί AI – Τα πακέτα εξόδου

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού, αξιοποιώντας τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ως βασικό εργαλείο για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Με αποζημιώσεις που αγγίζουν τις 260.000 ευρώ και ελκυστικά πακέτα sabbatical, οι τράπεζες ανανεώνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, επενδύοντας παράλληλα σε νέες προσλήψεις στελεχών με δεξιότητες σε τεχνητή νοημοσύνη, data analytics

Μόντι: Καθ’οδόν προς το Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στην “ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας”

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ για μια διήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών με τον σημαντικό αυτόν εταίρο στα θέματα του εμπορίου και της άμυνας, παρά τις επικρίσεις στη χώρα του. Τα τελευταία χρόνια, το Νέο Δελχί έχει σταδιακά ενισχύσει την σύμπραξή του με το Ισραήλ στους τομείς της

Η Τουρκία εξετάζει “όλα τα πιθανά μέτρα” σε περίπτωση πολέμου Ιράν-ΗΠΑ

Η Τουρκία εξετάζει όλα τα πιθανά μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του γειτονικού Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters την Τετάρτη. Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν έμμεσες διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ η Ουάσιγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή. Το

ΤτΕ: Αυξημένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 9,4% το 2025 – Στα 23,62 δισ. ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 2025, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων δευτερογενών εισοδημάτων και υπηρεσιών, ενώ βελτίωση παρουσίασε το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, το 2025, το έλλειμμα του

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »