
Οι τιμές του πετρελαίου κατακρημνίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη 9/4, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, αφού σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή οι «αντισταθμιστικοί» δασμοί του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν 104% δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, επιδεινώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας το Brent πέφτει κάτω από τα 60 δολάρια, πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει μείωση 5,49% στα 59,36 δολάρια το βαρέλι φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Όσον αφορά το Αμερικάνικο Αργό Πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) εμφανίζει μείωση 5,59% στα 56,09 δολάρια.
Το Brent και το WTI έχουν σημειώσει πτώση στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις από τότε που ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ευρύτατους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτό θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και θα πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα.
«Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές πρότειναν ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 50 δολάρια, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να επιβιώσει κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναστάτωσης», δήλωσε η Άσλεϊ Κέλτι, αναλύτρια στην Panmure Liberum.
«Βλέπουμε αυτό τον στόχο ως κάπως αυταπάτη … και απλώς θα οδηγήσει σε περιορισμό της αμερικανικής παραγωγής και θα ανοίξει την πόρτα στον ΟΠΕΚ να ανακτήσει τη θέση του ως κύριος παραγωγός», πρόσθεσε η Κέλτι.
Οι δασμοί του Τραμπ ύψους 104% για την Κίνα τέθηκαν σε εφαρμογή σήμερα Τετάρτη, προσθέτοντας 50% στους δασμούς, καθώς το Πεκίνο απέτυχε να άρει τους αντισταθμιστικούς δασμούς του στα αμερικανικά προϊόντα.
Αναμένεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν την Τετάρτη τα πρώτα αντίμετρα του μπλοκ κατά των δασμών του Τραμπ, εντάσσοντας τη Κίνα και τον Καναδά στις χώρες που ανταποδίδουν.
Το Πεκίνο ανταπαντά με δασμούς 84% στα προϊόντα των ΗΠΑ. «Η επιθετική αντίδραση της Κίνας μειώνει τις πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, προκαλώντας αυξανόμενους φόβους οικονομικής ύφεσης παγκοσμίως», δήλωσε η Γιε Λιν, αντιπρόεδρος των αγορών εμπορευμάτων πετρελαίου στην Rystad Energy.
«Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, που κυμαίνεται από 50.000 bpd έως 100.000 bpd, διατρέχει κίνδυνο εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί για περισσότερο, ωστόσο, μια ισχυρότερη τόνωση για την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης θα μπορούσε να μετριάσει τις ζημιές», είπε.
Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα, επιδείνωσε την πτώση του πετρελαίου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση θα ωθήσει την αγορά σε πλεόνασμα.
Η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι οι τιμές του Brent και του WTI θα μειωθούν στα 62 και 58 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 και στα 55 και 51 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου ESPO Blend υποχώρησε κάτω από το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για πρώτη φορά τη Δευτέρα.
Σε ένα θετικό σημάδι για τη ζήτηση, τα δεδομένα από την Αμερικανική Ένωση Πετρελαίου (API) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Απριλίου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις μιας έρευνας της Reuters για αύξηση περίπου 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών.
Τα επίσημα δεδομένα για τα αποθέματα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.
«Γκρεμίζεται» και το φυσικό αέριο με απώλειες άνω του 5%
Τις μεγάλες απώλειες στο πετρέλαιο ακολουθεί και το φυσικό αέριο, με τις δασμολογκές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ να έχουν σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές. Το μεσημέρι της Τετάρτης τα συμβόλαια αναφοράς παρουσιάζουν πτώση 40% από το ανώτατο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάιο του 2025 υποχωρούν κατά 5,447% στα 34.185 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία μετά τις απώλειες που σημείωσε προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας με άνοδο 3,08% στα 3.082,69 δολάρια η ουγγιά. Ο τελευταίος «καλπασμός» του χρυσούσε ιστορικά υψηλά έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την τελευταία φορά που η πολιτική και οικονομική αναταραχή ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ, το 1980. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς λένε ότι η φύση αυτού του ράλι – και ενδεχομένως η ικανότητά του να αντέξει – φαίνεται διαφορετική.
Από την άλλη, το ασήμι συνεχίζει το ράλι ανόδου με 2,67% στα 30,47 δολάρια η ουγγιά ενώ και ο χαλκός σημειώνει κέρδη 1,57% στα 4,2108 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο χάνει κατά 0,77% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1042 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται μειωμένο κατά 0,40% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,2815 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, σημειώνει πτώση κατά 0,50% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,862 βρετανική λίρα ανά ευρώ.