
Οι τιμές του αργού Brent υποχωρούν κατά περίπου 2 δολάρια την Παρασκευή (20/6), μετά την αναβολή της απόφασης των ΗΠΑ για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αντίθετα, το WTI καταγράφει κέρδη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Αύγουστο, σημειώνουν πτώση 2,23% στα 77,09 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό συμβόλαιο αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούλιο, σημειώνει άνοδο 0,72% στα 75,68 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 3% την Πέμπτη (19/6), καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε πυρηνικούς στόχους στο Ιράν και το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, αφού χτύπησε ένα ισραηλινό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης από καμία από τις δύο πλευρές.
«Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν εν μέσω φόβων για αυξημένη εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της The Price Futures Group.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των μελών ΟΠΕΚ, με παραγωγή περίπου 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα. Επιπλέον, περίπου 18 έως 21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μεταφέρονται μέσω του Στενού του Ορμούζ κατά μήκος της νότιας ακτής του Ιράν και υπάρχει ευρεία ανησυχία ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εμπορικές ροές, πλήττοντας τις προμήθειες.
«Η «προθεσμία δύο εβδομάδων» είναι μια τακτική που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες σημαντικές αποφάσεις. Συχνά, αυτές οι προθεσμίες λήγουν χωρίς να έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού πετρελαίου να παραμείνει υψηλή και ενδεχομένως να ενισχυθεί από τα πρόσφατα κέρδη», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής της IG.
Στο «κόκκινο» πετρέλαιο και εμπορεύματα
Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Παρασκευής, το φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Ιούνιο να παρουσιάζονται αποδυναμωμένο κατά 1,893% στα 40.840 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,05% στα 3.372,22 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κινείται πτωτικά κατά 2,18% στα 36,120 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,53% και βρίσκεται στα 4,8275 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο χάνει 0,23% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1524 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται αποδυναμωμένο κατά 0,273% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3491 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, υποχωρεί κατά 0,06% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8542 βρετανική λίρα ανά ευρώ.