Ως μακροπρόθεσμος επενδυτής μέσω ιδιωτικών projects αλλά και διεκδίκησης παραχωρήσεων τοποθετείται στην αγορά της Θεσσαλονίκης η Dimand, όπως ανάφερε στη χθεσινή Prodexpo North ο επικεφαλής της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Η εταιρεία, ως γνωστόν, έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων HUB 26 στη Δυτική Θεσσαλονίκη (από την οποία έχει κάνει επίσης exit μεταβιβάζοντας τη συμμετοχή στον συνεπενδυτή Prodea Investments) ενώ διατηρεί υφιστάμενα επενδυτικά πλάνα «της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα των έργων να εκτείνεται στην προσεχή δεκαετία» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Στο πλάνο της εταιρείας είναι η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου του ΦΙΞ (απέναντι από το HUB 26), όπου σχεδιάζει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.
Το κόστος της επένδυσης έχει σε αδρές γραμμές τοποθετηθεί στα 180 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος του ακινήτου είναι 24 στρέμματα και ήδη έχει ολοκληρωθεί η πολεοδόμησή του. Η Dimand βρίσκεται τώρα στη μελετητική φάση και έχει αναθέσει την αρχιτεκτονική μελέτη στο διεθνούς φήμης studio Foster&Partners, εκτιμώντας ότι τον προσεχή Μάιο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει δημόσια το πλάνο της.
Κατά την πρόβλεψη του κ. Ανδριόπουλου, μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2025 είναι πιθανή η έκδοση οικοδομικών αδειών, ώστε στις αρχές του 2026 και «εφόσον το επιτρέπει η διαθεσιμότητα των κατασκευαστικών εταιρειών» να ξεκινήσει η κατασκευή της ανάπλασης με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλη 2027-αρχές 2028. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη έκταση θα αναπτυχθούν κατοικίες, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Η εταιρεία βολιδοσκοπεί επίσης την εξαγορά όμορων ακινήτων, όπου σε δεύτερη φάση μπορούν να ανεγερθούν νέα κτίρια γραφείων, τομέας ο οποίος αποτελεί core business της Dimand.
Στο ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ, επίσης στη Θεσσαλονίκη, που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Dimand, θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις εγκαταστάσεις σύγχρονων αποθηκών, συνολικά 120 χιλ. τ.μ. (αρχικά τα 55 χιλ. τ.μ. και στη συνέχεια τα 65 χιλ. τ.μ.).
Η επένδυση ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε φάση ωρίμασης ενώ ο κ. Ανδριόπουλος, σε σχόλιό του χθες, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων υποδομών ώστε οι επενδύσεις σε logistics να έχουν νόημα και αξία. Αναφέρθηκε τόσο στον OΛΘ και στο έργο του 6ου προβλήτα, αλλά και στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές της πόλης και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας.
Στη Θεσσαλονίκη η Dimand διαθέτει, επίσης, ακίνητα προς αξιοποίηση μέσω του Project Skyline (40 ακίνητα), με πιο εμβληματικό κτίριο γραφείων που μπορεί να αποκτήσει νέες χρήσεις και το οποίο εδράζεται πλησίον της αγοράς Μοδιάνο και των νέων ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης.
Ο κ. Ανδριόπουλος ανάφερε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερες από εκείνες στην Αθήνα, σε όλους τους υποκλάδους του developing ακινήτων, και εξέφρασε το ενδιαφέρον και για τον οικιστικό τομέα, με επενδύσεις σε διάφορους τύπους κατοικίας (προσιτή κατοικία, mainstream διαμερίσματα αλλά και πολυτελή συγκροτήματα).
Τέλος, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας για συμμετοχή στον διαγωνισμό Παραχώρησης για την ανάπλαση της ΔΕΘ (προετοιμάζεται από το Υπερταμείο), επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές όσον αφορά το εκμεταλλεύσιμο τμήμα του ακινήτου.
Ανάφερε χαρακτηριστικά πως από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι πέρα από τις υποχρεωτικές υποδομές κυριότητας της ΔΕΘ, οι χώροι γραφείων και εμπορικών αναπτύξεων που επιτρέπεται να δημιουργηθούν θα πρέπει να «πουληθούν σε τιμές Μανχάταν», ώστε να έχουν απόδοση για τον επενδυτή.