“Ψήφο” εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επιστρέψει για τα καλά σε συνθήκες κανονικότητας, ανταγωνιζόμενες στα ίσα τις αντίστοιχες ευρωπαικές, δίνουν κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, “χτίζοντας” σταδιακά τη θέση τους σε αυτές, γεγονός που επιφέρει οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Η στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τη UniCredit, για παράδειγμα, αποδεικνύεται εξίσου επωφελής και για τις δύο πλευρές, δικαιώνοντας την επιλογή του ισχυρού άνδρα του ιταλικού Ομίλου, Andrea Orcel, να αποκτήσει – αρχικά το 8,97% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στη συνέχεια, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών 211.138.299 μετοχές και 15.000.000 μετοχές από την αγορά – στην ελληνική τράπεζα. Σήμερα, το ποσοστό της UniCredit διαμορφώνεται σε 9,6%, αποτελώντας τον έναν από τους δύο μεγαλομετόχους της Alpha Bank.
Ο έτερος είναι η Reggeborgh, με τη συμμετοχή της, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να ανέρχεται λίγο χαμηλότερα από το 10%. Κι αν πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο Ιταλός, εφόσον ευδοκιμήσει το deal με την Commerzbank ενδεχομένως να επιχειρήσει την αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η κίνηση αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τον Henry Holterman της Reggeborgh. Κι αυτό γιατί, ο Ολλανδός έχει ήδη αιτηθεί στον SSM τη λήψη του fit and proper που απαιτείται για όσους επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν ποσοστά στις τράπεζες μεταξύ 10% και 33%. “Ο σχετικός φάκελος είναι υπό έλεγχο”, σχολιάζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι όποιες εξελίξεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το Γενάρη του 2025.
Το σχετικό “πιστοποιητικό καταλληλότητας”, πάντως, έλαβε προσφάτως ο Τέλης Μυστακίδης, γεγονός που του επιτρέπει να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ABBank. Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία fit & proper από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνεπώς εγκρίθηκε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρεία, συμφερόντων του κ. Μυστακίδη, να αποκτήσει καταστατική πλειοψηφία και έλεγχο της ABBank. Πιο αναλυτικά, ο “βασιλιάς του χαλκού”, όπως είναι γνωστός, που το 2013 είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αργότερα έγινε εκ των βασικών μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, πλέον θα κατέχει το 48% της ABBank, ποσοστό που, όμως, θα ανέλθει σε περίπου 68% κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον ιδρυτή και CEO της τράπεζας, Θεόδωρο Αφθονίδη.
Όσον αφορά στον John Paulson, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό 19%, θα συνεχίσει να δίνει “ψήφο” εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ίδιος έσπευσε να θέσει εαυτόν εκτός “κούρσας” διεκδίκησης της θέσης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω… σύνθετων υποχρεώσεων, καθιστά σαφές πως οι τοποθετήσεις του θα παραμείνουν υπό το ίδιο καθεστώς.
Τέλος, ποσοστό 4,75% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου έχει φτάσει να κατέχει η Wellington Management Group, η οποία ειδικά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργή στα εγχώρια και όχι μόνο τραπεζικά δρώμενα. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η Wellington προχώρησε στις 15 Νοεμβρίου στην απόκτηση 20.992.909 μετοχών, στο πλαίσιο του placement 21,5 εκατ. μετοχών της πρώην Λαϊκής. Προηγουμένως δε, είχε συμμετάσχει σε όλα τα placements των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που σημαίνει ότι επιδίωξή της είναι να “χτίσει” σταδιακά θέσεις, αντιλαμβανόμενη τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών.