Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έθεσε περαιτέρω αιτήματα για αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 της γαλλικής κυβέρνησης, αφότου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ απέσυρε τα σχέδια για αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, σε μια βασική παραχώρηση προς την αντιπολίτευση.
“Άκουσα τους πάντες, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους, τις προτεραιότητές τους”, είπε ο κ. Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παρίσι την Πέμπτη σχετικά με το μέλλον των μικρών και μεσαίων εταιρειών καθώς ανακοίνωσε το μέτρο.
Απαντώντας μέσω ανάρτησης στο X, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, Τζορντάν Μπαρντέλα, έκανε λόγο για “μια νίκη” και διατύπωσε νέες απαιτήσεις.
“Δεν μπορούμε να σταματήσουμε μόνο εκεί”, είπε. “Παραμένουν κι άλλες κόκκινες γραμμές”.
Κάλεσε τον Μπαρνιέ να εγκαταλείψει τα σχέδια μείωσης του ποσού κρατικής κάλυψης των φαρμάκων των ασφαλισμένων, να προχωρήσει σε μορατόριουμ σε τυχόν νέους ή υψηλότερους φόρους και να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό από την 1η Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων μέτρων.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ στηρίζεται στο τρικομματικό κεντρώο στρατόπεδο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Αναγέννηση, Δημοκρατικό Κίνημα, Ορίζοντες), καθώς και στο κλασικό κόμμα της γαλλικής γκωλικής Δεξιάς, “Ρεπουμπλικανοί”, από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να βρίσκεται στην εξουσία, έχει μέχρι στιγμής στηριχτεί στο γεγονός ότι η ακροδεξιά της Λεπέν δεν ψηφίζει τις προτάσεις μομφής που καταθέτουν εναντίον της τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.
Στην περίπτωση που Λεπέν και Αριστερά ψηφίσουν από κοινού μια πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέα.
Ο Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές παρά μόνο εάν περάσει ένας χρόνος από την τελευταία τέτοια του κίνηση, τον Ιούνιο του 2024.