Wednesday, April 30, 2025
18 C
Athens

ΠΟΣΔΕΠ: Η διαχρονική μισθολογική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών δεν μπορεί να συνεχιστεί

«Οι σημερινές αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι σε ονομαστικές τιμές χαμηλότερες από το 2003, κατά 9%. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη κατηγορία υπαλλήλων ή λειτουργών του δημοσίου», διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Όπως υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί, συγκριτικά, το 2024 ως προς το 2003, σε ονομαστικές τιμές ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί 45%, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί 25% και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 60%.

«Οι απώλειες μόνο από την παράλειψη της πολιτείας να συμμορφωθεί ήδη από το 2014 με την απόφαση του ΣτΕ για το ελάχιστο επίπεδο των αποδοχών μας, αντιστοιχούν σε έναν ετήσιο μισθό, ενώ οι συσσωρευμένες απώλειες εξαιτίας της παράλειψης των μελών ΔΕΠ από αυξήσεις που δόθηκαν στα ειδικά μισθολόγια την περίοδο 2008-2009, ανέρχονται σε 3,5 ετήσιους μισθούς τουλάχιστον. Οι απώλειες της περιόδου αυτής έχουν αντίστοιχη σημαντική επίπτωση και στις συντάξιμες αποδοχές», σημειώνει.

Η διαχρονική μισθολογική υποβάθμιση των μελών ΔΕΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί ξεκαθαρίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ. Όπως τονίζει, ότι η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του Ν. 5045/2023 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ δεν επέφεραν την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ που ορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αποδοχών, και προφανώς δεν καλύπτουν τις πολυετείς μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ.

Οι διεκδικήσεις

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν:

  • Νέο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματος τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.
  • Επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (του 13ου και 14ου μισθού), καθώς έχουν εκλείψει οι λόγοι αναστολής τους, και ως δείγμα έμπρακτης στήριξης της πολιτείας προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τους λειτουργούς του.
  • Θη θέσπιση της σύνταξης των αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ τουλάχιστον στο 80% του τελευταίου μισθού τους, προς αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών που παρείχαν στον εργάσιμο βίο τους, ο οποίος, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι περιορισμένος λόγω των πολλών ετών που απαιτούνται για απόκτηση των αυξημένων προσόντων

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί επίσης:

  • Χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και την παροχή οικονομικών κινήτρων (π.χ. επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο) για την προσέλκυση και παραμονή νέων συναδέλφων στα περιφερειακά Ιδρύματα.
  • Επικαιροποίηση των δύο επιδομάτων (ειδικού επιδόματος έρευνας και διδασκαλίας και επιδόματος βιβλιοθήκης), καθότι σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος των καθηγητών Πανεπιστημίου.
  • Αποφορολόγηση του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, σύμφωνα με την 2306/2014 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, προς αποφυγή κατάθεσης χιλιάδων ατομικών φορολογικών προσφυγών.
  • Ριζική αναπροσαρμογή της ειδικής αμοιβής για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού έργου σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των νοσοκομείων που ανήκουν σε Πανεπιστήμια, κατ’ αναλογία των αμοιβών των υπηρετούντων στο ΕΣΥ καθηγητών.
  • Καταβολή της πλήρους μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζεται από τις αποφάσεις 4741/2014 και 1911/2022 του ΣΤΕ για το χρονικό διάστημα από τον Γενάρη του 2017 έως τον Οκτώβρη του 2022 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ ανεξαιρέτως.
  • Επέκταση στα μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των φορολογικών κινήτρων του άρθρου 5Γ του ν. 4172/2013 (Α΄167), που παρέχονται σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 5 έτη φορολογικής απουσίας, μόνο όμως για εκείνους που θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, εξαιρώντας εκείνους που θα εργαστούν σε δημόσιους φορείς.

Επιπλέον, διεκδικεί:

  • Σημαντική αύξηση του προσωπικού, όλων των κατηγοριών, στα Πανεπιστήμια με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, τακτικής και έκτακτης, των Πανεπιστημίων ώστε να αντιμετωπισθούν επαρκώς τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, να συντηρηθούν, να εκσυγχρονισθούν και να επεκταθούν οι υλικοτεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί ουσιαστικά, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, το πλέγμα παρεμβάσεων φοιτητικής μέριμνας.

Για την προώθηση των αιτημάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, διαπιστώνοντας, όπως σημειώνει, ότι το υπουργείο Οικονομικών, ούτε πριν ούτε μετά την κατάρτιση νέου μισθολογίου ΔΕΠ (ν. 5045/2023) συζήτησε τα αιτήματα που προβάλλουν, το δε υπουργείο Παιδείας δεν τα έχει υποστηρίξει έως σήμερα (σε αντίθεση με την υποστήριξη που παρέχεται σε άλλα ειδικά μισθολόγια από τα αντίστοιχα υπουργεία),

  • Καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική υποτίμησης των πανεπιστημιακών και αδιαφορίας για τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας ότι η παρελκυστική τακτική ζημιώνει οικονομικά και το δημόσιο, καθώς καταβάλλονται τελικά, με πρόσθετο τόκο, τα ποσά που αναγκάζονται να διεκδικήσουν δικαστικά τα μέλη ΔΕΠ (ιδίως στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με διαπιστωμένη αντισυνταγματικότητα, όπως για το ελάχιστο επίπεδο αμοιβών και το αφορολόγητο επίδομα).
  • Θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να συζητήσει όλα αυτά τα αιτήματα.
  • Έχει ζητήσει άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να τα θέσει.
  • Συνεχίζει τις ενέργειες για τη διάδοση και προβολή των οικονομικών αιτημάτων με συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 10 Απριλίου και καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ πανελλαδικά σε αντίστοιχες δράσεις.
  • Καλεί τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ στη λήψη αποφάσεων για δράσεις προβολής και διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων.
  • Καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 9 Απριλίου, ημέρα πανυπαλληλικής – πανεργατικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
  • Συμπαραστέκεται και στηρίζει τις δίκαιες οικονομικές διεκδικήσεις άλλων κατηγοριών εργαζομένων.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE