23.7 C
Athens
June 16, 2021
Image default
COVER STORY

Πού εστιάζουν οι ξένοι στις ελληνικές τράπεζες

Τρία κρίσιμα road shows για μειώσεις κόστους και αυξήσεις κεφαλαίων

Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται τα επόμενα projects των τραπεζών τα οποία μελετώνται πολύ προσεκτικά από τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τρια road shows που διενεργούνται από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα σχέδια των τραπεζών για:
-To Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει μη χρηματοδοτήσιμη.
-Τα σχέδια των τραπεζών για περαιτέρω μείωση NPEs   αλλά και τα κεφαλαιακά τους σχέδια.
– Το κεφάλαιο των μορατορίων.

Στις 10 Ιουνίου η σειρά των χρηματοοικονομικών συνεδρίων ξεκινάει με αυτό της Goldman Sachs ενώ ακολουθεί το 10ο roadshow του Χρηματιστηρίου που γινόταν στη Νέα Υόρκη αλλά που πλέον την τελευταία διετία δεν έχει τόπο καταγωγής μιας και όλα τα συνέδρια λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά.

Το Σεπτέμβριο  και συγκεκριμένα στις 23 ακολουθεί το μεγάλο χρηματοοικονομικό road show της Bank of America Merrill Lynch που κάθε χρόνο τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τράπεζες δίνει τον τόνο στις αγορές.Η εκτίμηση των τραπεζών ήταν και παραμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους της κεφαλαιακής  χαλάρωσης δυνάμει Covid, τουλάχιστον όχι άμεσα. Επομένως κατ’ αρχήν οι τράπεζες επιθυμούν να μη δεσμεύσουν πολλά κεφάλαια στην ενίσχυση των δεικτών αφού άλλωστε τα stress tests δεν πρόκειται να τις επηρεάσουν.

Επομένως επιθυμούν να μεταθέσουν τις αυξήσεις κεφαλαίων -σστις περιπτώσεις που αυτές έχουν σχεδιαστεί- για το Σεπτέμβριο. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να θεωρείται εκείν της Alpha Bank. Μετά λοιπόν και την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναζητούν τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των NPEs προκειμένου να επιτύχει και αυτή άμεσα μονοψήφιο ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό τους ενώ τα μορατόρια βρίσκονται σε απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση και οι 4 συστημικές τράπεζες εκτιμούν πως το ποσό των δανείων που ενδέχεται να μετατραπεί σε κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες  η δέσμευση περαιτέρω κεφαλαίων στο πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα βγάλει ούτε τις τράπεζες μπροστά ούτε την οικονομία.  Το ζητούμενο είναι τα κεφάλαια να δοθούν με στόχο την ανάπτυξη και τελικώς την κερδοφορία των τραπεζών. Οπου ωστόσο χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις αυτές θα συντελεστούν. Οι ίδιοι κύκλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου κατά την τρέχουσα χρήση σε ότι αφορά την Εθνική αλλά ασφαλώς και τη Eurobank.

Και στο εξωτερικό  εξάλλου παρά την πανδημία τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών δείχνουν εξαιρετικά καλά και στην παρούσα φάση σημειώνεται ιστορικό χαμηλό σε ότι αφορά τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί.

Eπομένως οι τράπεζες ανασχεδιάζουν τις χορηγήσεις τους με τα δεδομένα του Ταμείου ανάκαμψης ενώ συνεχίζουν στη γραμμή μείωσης κόστους. Ετσι αναμένεται μέσα στη χρονιά να ακούσουμε και νέες εθελουσίες εξόδους από πιστωτικά ιδρύματα αλλά και πωλήσεις δραστηριοτήτων.

Related posts

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα Alpha και Εθνικής

banks

ΤτΕ: «Καμπανάκι» για το spread

banks

Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει – Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

banks

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

banks

JP Morgan: Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο – Οχι σε νέα κεφάλαια

banks

Μoody’s: Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εκχώρηση δανείων

banks