11.8 C
Athens
March 2, 2024
Image default
POLITICS

Πρεμιέρα στις ευρωεκλογές για την επιστολική ψήφο – Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως καθιερώνεται εντός και εκτός Ελλάδος η επιστολική ψήφος. Ανέφερε δε πως το μέτρο θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Νίκη Κεραμέως περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. «Ισχύει για Έλληνες πολίτες που μένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, χωρίς κανέναν περιορισμό. Θα ανοίξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού ψηφιστεί ο νόμος. Ο κάθε πολίτης που θέλει να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου», είπε αρχικά

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Στην συνέχεια, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «Για να το δηλώσετε αυτό θα χρειαστεί ταυτοπροσωπία, μέσω κωδικών Taxis, θα έρθει μήνυμα επαλήθευσης στο κινητό για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι είστε εσείς που δηλώνετε.

Κάνω τη δήλωση, λέω ότι θέλω να ψηφίσω με επιστολική ψήφο, θα μου έρθει ο φάκελος, ο οποίος περιέχει 5 ξεχωριστά πράγματα: το έντυπο των οδηγιών για τους εκλογείς, το ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, βάζεις «τικ» στο κόμμα και μετά διαλέγω τον υποψήφιο που θέλω. Υπάρχει χαρτί με όλα τα ονόματα των υποψηφίων ανά κόμμα. επιλέγω το αντίστοιχο κόμμα και μετά βάζω τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο. Μπορώ να βάλω μέχρι 4 σταυρούς»,

«Το ψηφοδέλτιο μπαίνει μόνο του μέσα στον ειδικό φάκελο με γνήσιο, είναι ανώνυμο και μετά κλείνει. Συμπληρώνω ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση ότι ήμουν μόνος μου όταν έκανα τη διαδικασία, κ.ο.κ. όλα αυτά μαζί τα βάζω στον φάκελο επιστροφής στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Αυτό πρέπει να φτάσει μέχρι και την προηγουμένη των εκλογών, δηλαδή Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17.00», συνέχισε η κ. Κεραμέως.

Ανοίγει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο

Αυτά περιέχει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου

Τι ισχύει την Κυριακή των εκλογών

Ως προς την ημέρα των εκλογών, η υπουργός ανέφερε: «Κυριακή πρωί ανοίγει ο φάκελος, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα με έχει σβήσει από τους καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων και διαχωρίζεται ο φάκελος. Η ψήφος μου, ο φάκελος μπαίνει στην κάλπη σαν να ψήφιζα στο φυσικό εκλογικό κέντρο. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Ο φάκελος θα πάει με κούριερ, δεν μπορεί να τον πάει κανείς μόνος του. Τα πακέτα επιστολών θα σταλούν περίπου 20 μέρες πριν τις εκλογές και θα είναι στην ευθύνη του εκλογέα να το στείλει εγκαίρως. Η αποστολή των φακέλων θα γίνει πρώτα στο εξωτερικό. Το πακέτο θα παραδοθεί στον ίδιο που θέλει να ψηφίσει διά επιστολικής ψήφου, με την προαναφερθείσα διαδικασία».

«Λύσαμε τα πρακτικά εμπόδια για την ψήφο»

Ακόμη, η κ. Κεραμέως τόνισε πως, «Αυτό αλλάζει το τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες και για αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας. μέχρι τώρα για τους απόδημους υπήρχαν πολλοί νομικοί περιορισμοί. Αυτά καταργήθηκαν όλα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι πρέπει να λύσουμε κάποια εμπόδια, για παράδειγμα οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι και το κάναμε αφού εργαστήκαμε μεθοδικά. Λύσαμε τα πρακτικά εμπόδια για την ψήφο».

«Αν αργήσει κάποιος σάκος, ή οτιδήποτε φτάσει μετά το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν, γι΄αυτό θα σταλούν νωρίτερα τα πακέτα. Ήμασταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν το κάναμε. Είναι ένα μέτρο εξόχως κοινωνικό», κατέληξε η υπουργός Εσωτερικών.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Τα έχουμε ήδη ακούσει πολλές φορές – Πυρά Αυγέρη για τα «ξαναζεσταμένα» μέτρα οπαδικής βίας

banks

Γεωργιάδης : Άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα – Σκέψεις για κατάργηση περιορισμών στο λιανεμπόριο

banks

«Θερμό» επεισόδιο Κασσελάκη με πρόεδρο ΚΕΘΕΑ – «Δεν σας αναγνωρίζω, μπορείτε να αποχωρήσετε»

banks

ΚΝΕ για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση έχει πιεστεί, να δυναμώσει ο αγώνας

banks

Δημοπράτηση του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Εμπορίου στη Σιάτιστα»

banks

ΚΚΕ για ανασχηματισμό: Μόνος στόχος η επιτάχυνση της αντιλαϊκής «μεταρρυθμιστής» ατζέντας της ΝΔ

banks1