Προειδοποίηση Χούθι προς ΗΠΑ: “Γρήγορη και επώδυνη” η απάντηση σε περίπτωση επέμβασης – Εκρήξεις στο Ριάντ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.51

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν “γρήγορη και επώδυνη απάντηση” σε περίπτωση επέμβασης στον πόλεμο που φέρνει αντιμέτωπους τους φιλοϊρανούς μαχητές με τις υεμενίτικες δυνάμεις και τον Σαουδάραβα σύμμαχό τους.

“Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν στην επίθεση κατά της Υεμένης, δεν θα καθυστερήσουμε. Η απάντηση θα είναι γρήγορη και επώδυνη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των συμφερόντων τους στην περιοχή”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι στο Γαλλικό Πρακτορείο, από την πρωτεύουσα Σαναά, που ελέγχεται από τους Χούθι.

Προειδοποίησε επίσης τους εργαζομένους σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, καλώντας τους να “μένουν μακριά από αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι”.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χώρα θα πρέπει στο εξής να ζητούν “ειδική άδεια” για να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αεροδρόμια του βασιλείου, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης.

Το μέτρο ίσχυε ήδη για τα αεροδρόμια του Ριάντ, του Νταμάμ και της Τζέντα.

Η πρεσβεία συστήνει επίσης στους Αμερικανούς πολίτες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς να επιδείξουν “μέγιστη προσοχή”.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Ριάντ

Στο μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν απόψε στο Ριάντ, λίγη ώρα αφού οι σαουδαραβικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση, με μηνύματα που εστάλησαν στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της πρωτεύουσας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλές φορές στόχος επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.

“Η ζώνη είναι υπό απειλή εχθρικής αεροπορικής επίθεσης. Κρατείστε την ψυχραιμία σας, παραμείνετε στο εσωτερικό ή σε ασφαλή περιοχή, μακριά από πόρτες και παράθυρα”, έγραφε το μήνυμα.

Μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters έκαναν λόγο για τρεις εκρήξεις στην πόλη.

Οι αρχές ήραν τον συναγερμό έπειτα από μερικά λεπτά, ανακοινώνοντας ότι ο κίνδυνος είχε περάσει και ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι προς το Ριάντ.

Οι Χούθι δηλώνουν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Οι Χούθι ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για μια νέα επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ.  “Οι ένοπλες δυνάμεις μας κατάφεραν απόψε να στοχεύσουν το αεροδρόμιο του Βασιλιά Χαλίντ του Ριάντ με βαλλιστικό πύραυλο που πέτυχε τον στόχο του”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σάρι, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις των Χούθι έπληξαν επίσης τη Χαμίς Μουσάιτ, πόλη όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση στον νότο της Σαουδικής Αραβίας με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Δεν υπήρξε από τη Σαουδική Αραβία άμεση επιβεβαίωση της ανακοίνωσης των φιλοϊρανών Χούθι.

Η Delta Air Lines μεταθέτει για τον Μάρτιο του 2027 την πρώτη της απευθείας πτήση προς τη Σαουδική Αραβία 

Η αμερικανική εταιρία Delta Air Lines ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταθέτει για τον Μάρτιο του 2027 την πρώτη της απευθείας πτήση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 23η Οκτωβρίου λόγω των “εξελίξεων στην περιοχή”.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την επομένη της ειδοποίησης προς τους πιλότους (NOTAM) που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), με την οποία δίνεται οδηγία στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες να “προσέχουν” όταν βρίσκονται στον εναέριο χώρο της περιοχής της Τζέντα (OEJD) λόγω μιας “δυνητικά επικίνδυνης κατάστασης”.

Η FAA επισημαίνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων λόγω των “συνεχιζόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων και των παρεμβολών στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης”, που επηρεάζουν “όλα τα ύψη” πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων καθώς και των φάσεων άφιξης και αναχώρησης.

Η NOTAM αυτή ισχύει από τις 21:00 ώρα Γκρίνουιτς της Κυριακής 11 Οκτωβρίου έως τις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς της 10ης Δεκεμβρίου.

Αμερικανοί συνελήφθησαν επειδή “τραβούσαν φωτογραφίες των πρόσφατων γεγονότων”

Αμερικανοί πολίτες συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία επειδή “τράβηξαν φωτογραφίες των πρόσφατων γεγονότων” ανακοίνωσε εξάλλου η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ.

Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι συλληφθέντες, ούτε αν αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί αλλοδαποί που κατοικούν στη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης αναφέρει συλλήψεις γνωστών και συγγενών τους επειδή βιντεοσκοπούσαν τις επιθέσεις και αναρτούσαν εικόνες και πλάνα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το βασίλειο προειδοποιεί τακτικά τους κατοίκους να μην μοιράζονται μη εγκεκριμένες πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο που δείχνουν πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή τις συνέπειες από τα πλήγματα, καθώς μπορεί να υποστούν “δικαστικές κυρώσεις”, υπενθύμισε η πρεσβεία.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Βέλγιο: Νέες συμπλοκές ανάμεσα σε νέους και αστυνομικούς στις Βρυξέλλες – Τουλάχιστον 10 συλλήψεις

Τουλάχιστον 10 ανήλικοι συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από συμπλοκές που ξέσπασαν εκ νέου με την αστυνομία, στο περιθώριο συγκεντρώσεων νέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι, στη συνοικία του σιδηροδρομικού σταθμού Midi, του μεγαλύτερου στις Βρυξέλλες, ο οποίος έγινε επίσης την Παρασκευή θέατρο βανδαλισμών, μεταξύ

Εξήντα χώρες υποστηρίζουν τη διακήρυξη κατά της επιβολής διοδίων σε Στενά που χρησιμοποιούνται στη διεθνή ναυσιπλοΐα

Εξήντα χώρες υποστήριξαν σήμερα τη διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να εργαστούν για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και να αντιταχθούν στην επιβολή διοδίων στα στενά που χρησιμοποιούνται για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. "Υποστηρίζουμε τις εν εξελίξει αμυντικές και μη κλιμακωτές πολυμερείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας", αναφέρεται στη διακήρυξη την

Θεοδωρικάκος: Εορταστικό πακέτο στα σούπερ μάρκετ – Παρατείνεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε χιλιάδες κωδικούς

Στην ακρίβεια που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και στις εκλογές, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ΕΡΤnews. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε χιλιάδες κωδικούς που ισχύει έπειτα από συνάντηση της κυβέρνησης με παράγοντες της αγορές θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Κόστα: Ανοίγουν την Τρίτη νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει και επισήμως αύριο Τρίτη νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία, ένα απαραίτητο βήμα προτού η χώρα αυτή είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. "Χαιρετίζω την απόφαση που ελήφθη σήμερα από τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανοίξουν δύο νέα κεφάλαια

Πολωνία: Δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν στη Γερμανία για την πυρκαγιά σε σταθμό του Starlink – Βλέπει ρωσική εμπλοκή

Δύο Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στη Γερμανία σε σχέση με μια πυρκαγιά που σημειώθηκε σε σταθμό του δικτύου Starlink στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι. Ο υπουργός Ειδικών Υπηρεσιών της Πολωνίας, Τόμας Σιεμόνιακ, δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της ΕΕ προειδοποιούν εδώ και μήνες

Σαουδική Αραβία: Αμερικανοί συνελήφθησαν επειδή “τραβούσαν φωτογραφίες των πρόσφατων γεγονότων”

Αμερικανοί πολίτες συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία επειδή "τράβηξαν φωτογραφίες των πρόσφατων γεγονότων" ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ, το διεθνές αεροδρόμιο του οποίου δέχεται επιθέσεις από τους φιλοϊρανούς Χούθι της Υεμένης. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι συλληφθέντες, ούτε αν αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί αλλοδαποί που κατοικούν στη Σαουδική Αραβία έχουν επίσης αναφέρει συλλήψεις

Τραμπ: «Εξετάζουμε απομάκρυνση της Γκίλφοϊλ»

Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον επιβεβαίωσε δημόσια τη δυσαρέσκιά του για τα όσα έχουν καταγγελθεί για τη συμπεριφορά της, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί οριστική απόφαση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό οίκο το βράδυ της

Reuters: Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η συμφωνία για το ντίζελ θα “μαλακώσει” τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι απεσταλμένοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν την Παρασκευή σε Ουκρανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές ρωσικού ντίζελ αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να επιστρέψει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών για την έναρξη των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανέφεραν στο Reuters τρία άτομα με γνώση

Related Articles

Popular Categories