Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ήπια άνοδο τη Δευτέρα (30/9), με τον «μαύρο χρυσό», όμως, να είναι σε τροχιά πτώσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι ισχυρές προοπτικές για την προσφορά και τα ερωτήματα γύρω από τη ζήτηση αντισταθμίζουν τους φόβους ότι τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο και την Υεμένη θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Το μπρεντ οδεύει προς απώλειες σχεδόν 9% σε μηνιαία βάση, που θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2022. Το WTI υποχωρεί περισσότερο από 7% από τα τέλη Αυγούστου.
Τη Δευτέρα οι τιμές υποστήριζονται από την πιθανότητα το Ιράν, βασικός παραγωγός και μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, να παρασυρθεί άμεσα σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Από την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις, πραγματοποιώντας επιδρομές που έχουν σκοτώσει ηγέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στον Λίβανο και έπληξαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη.
«Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου θα ξεπεράσουν αυτή την κλιμάκωση, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη μεγάλη φυσική διακοπή του εφοδιασμού και το Ιράν δεν έχει δείξει καμία όρεξη να εισέλθει σε αυτή τη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν έδειξαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα και από τις ανακοινώσεις του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα για μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου.
Οι έμποροι αμφισβητούν εάν τα μέτρα θα ήταν αρκετά για να τονώσουν την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση της Κίνας μέχρι στιγμής φέτος.
Τα στοιχεία της Δευτέρας δεν ήταν ενθαρρυντικά για τη ζήτηση, δείχνοντας ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, οι τιμές έχουν πιεστεί από την είδηση ότι μισό εκατομμύριο βαρέλια λιβυκών εξαγωγών αργού μπορεί να επανέλθουν στην αγορά, καθώς επιλύεται μια διαφωνία με την κεντρική τράπεζα και μια αναφορά ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να σταματήσει να στοχεύει στην τιμή του πετρελαίου των 100 δολαρίων το βαρέλι καθώς ο ΟΠΕΚ+ αρχίζει να χαλαρώνει τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού από τον Δεκέμβριο.
Οι αγορές αναμένουν και την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ αργότερα για στοιχεία σχετικά με τον ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,31% στα 68,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,28% στα 71,74 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,759% στα 38,880 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ του τη Δευτέρα, αλλά εξακολουθεί να οδεύει προς το μεγαλύτερο τριμηνιαίο κέρδος σε περισσότερα από οκτώ χρόνια λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών και τη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί 14% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, το καλύτερο από τον Ιανουάριο του 2016. Έχει ανέβει σχεδόν 6% αυτόν τον μήνα, αφού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.685,42 δολαρίων την Πέμπτη, τροφοδοτούμενος από τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη μέτρων τόνωσης από την Κίνα και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,37% στα 2.658,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,80% στα 31,56 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,79% στα 4,563 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1187 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,07% στο 1,3382 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8359 βρετανική λίρα ανά ευρώ.