15.5 C
Athens
November 26, 2022
Image default
WORLD

Πόλεμος κατά των συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος υπόσχεται την ανάπτυξη εκατοντάδων αστυνομικών

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, υποσχέθηκε χθες Τετάρτη πως θα ενταθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις της χώρας της κεντρικής Αμερικής, συνεχίζοντας να κλιμακώνει τον λεγόμενο “πόλεμο” κατά των συμμοριών —ή “μάρας”—, τον οποίο κήρυξε πριν από οκτώ μήνες και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως έχει αμαυρωθεί από πολλές άδικες συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών με λευκό ποινικό μητρώο.

Από τον Μάρτιο, όταν ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους κήρυξε κατάσταση εξαίρεσης, έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί σχεδόν 60.000 φερόμενοι ως “μαρέρος” (“συμμορίτες”), τους οποίους ο πρόεδρος χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και επικριτές του λένε πως έχουν μπει στο συρτάρι πρακτικά όλες οι διαδικαστικές εγγυήσεις και παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αθώων.

Η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας χαρίζει μολαταύτα στον κ. Μπουκέλε δημοτικότητα ρεκόρ. Σκοπός, λέει ο ίδιος, είναι ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ να πέσει κάτω από τις δύο ημερησίως.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών σχολής αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Μπουκέλε είπε πως θα προστεθούν πάνω από 200 αστυνομικοί στα 20.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας —αστυνομικούς και στρατιωτικούς— που περιπολούν στις πόλεις κι έχουν δικαιοδοσία να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο χωρίς ένταλμα.

Ο πρόεδρος θέλει να “περικυκλωθούν οι μεγάλες πόλεις” και “να βγάλουμε απ’ αυτές τους τρομοκράτες που κρύβονται στις κοινότητες χωρίς να τους δώσουμε την παραμικρή πιθανότητα να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του προέδρου καταγράφονται μετά την υποστήριξη που εξασφάλισε στο Κογκρέσο για να παραταθεί εκ νέου η κατάσταση εξαίρεσης — το μέτρο έχει ήδη ανανεωθεί οκτώ φορές. Το μέτρο προβλέπει αναστολή του δικαιώματος της συνάθροισης, τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομική υπεράσπιση, την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κ.ά..

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, ο “πόλεμος κατά των συμμοριών” μείωσε δραματικά τις δολοφονίες που αποδίδονται στις μάρας: μέχρι στιγμής, τις 200 ημέρες της χρονιάς δεν καταγράφηκε καμιά.

Πέρυσι, εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ που αποκάλυπταν πως η μείωση των ανθρωποκτονιών εν μέρει οφειλόταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με φυλακισμένους ηγέτες των μάρας. Το Σαν Σαλβαδόρ το διέψευσε.

Ο κ. Μπουκέλε και μέλη της κυβέρνησής του απορρίπτουν εξάλλου τις επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών για τις συλλήψεις αθώων, για τις συνθήκες κράτησης και για τους θανάτους στις φυλακές.

Οι αρχές οικοδομούν γιγαντιαία φυλακή 40.000 θέσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

ΣΦΕΕ: Ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης – αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή

banks

Έρευνα: Πόσο κοντά στην ΕΕ αισθάνονται οι νέοι Ευρωπαίοι;

banks

Σήμερα η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαμάχη Κομισιόν-Πολωνίας

banks

Ιράν: Απειλεί ότι μπορεί να βυθίσει αμερικανικά πολεμικά πλοία με ‘μυστικά όπλα’

banks

Χιλή: Μικρό αεροπλάνο έπεσε σε σπίτι

banks

11,7 εκατ. ευρώ για την πρόληψη της βίας κατά των νέων και των γυναικών

banks