28.9 C
Athens
July 2, 2022
Image default
BUSINESS

Πώς έκανε την κρίση ευκαιρία ο Ικτίνος

Της Ελένης Μπότα

Σε νέες αγορές έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Ικτίνος, πέραν της Κίνας όπως στην Ινδία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.

Σύμφωνα με την Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου και την ενημέρωση που έδωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του λατομείου στο Βώλακα της Δράμας, στην αγορά της Κίνας, τα προβλήματα από την πανδημία συνεχίζονται, καθώς σε αυτή κατευθυνόταν μέχρι το 2020 το 60% των εξαγωγών της για να μειωθεί σταδιακά, πλέον, στο 30%.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες στα 6,56 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,16 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής. 

Ωστόσο, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να καλύψει τη μείωση των πωλήσεων στην Κίνα με άνοιγμα άλλων αγορών, προσπάθεια που έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς τον Μάιο και τον Ιούνιο έχει αρχίσει να καταγράφεται αύξηση της ζήτησης. 

Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός πως στο τελευταίο δίμηνο υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Την ίδια ώρα, αν και η παραγωγή της εταιρείας εξάγεται κατά 97% σε χώρες του εξωτερικού, εντούτοις βλέπει ανάκαμψη και της ελληνικής αγοράς, καθώς είναι σε εξέλιξη έργα με κυριότερα τα τουριστικά projects.

Η εταιρεία τρέχει τρία επενδυτικά προγράμματα, μεταξύ αυτών και 8,2 εκατ. ευρώ στο λατομείο του Βώλακα, στο οποίο έχει ξεκινήσει η επένδυση με την παραγγελία μηχανολογικού εξοπλισμού ύψους 800 χιλ. ευρώ. 

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να λάβει την άδεια επέκτασης του λατομείου κατά 100 στρέμματα προκειμένου να συνεχίσει την υπόγεια εξόρυξη. 

Η εξόρυξη μαρμάρου στον Βώλακα το 2021 άγγιξε τους 380.000 τόνους, εκ των οποίων οι 105.000 ήταν αξιόλογα εμπορεύσιμα μάρμαρα, τόνισε ο υπεύθυνος του έργου στον Βώλακα, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι υπόλοιπες ποσότητες, που αφορούσαν χαμηλής διαλογής μάρμαρα, αποθηκεύτηκαν σε περίπτωση μελλοντικής ζήτησης.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους η Ικτίνος αναμένεται να λάβει άδεια επέκτασης 200 στρεμμάτων και στο λατομείου του Νέστου. 

Αυξήσεις 12% στις τιμές 

Σε αυξήσεις έως και 12% στις τιμές των προϊόντων της προχώρησε η Ικτίνος προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. 

Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, οι αυξήσεις αυτές καλύπτουν, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το αυξημένο κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. 

Ωστόσο, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί, τόσο με το ενεργειακό κόστος, όσο και με το μεταφορικό, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα είναι και αυτό της μακροχρόνιας διαδικασίας αδειοδότησης νέων λατομείων, με το μέσο χρόνο απόκτησης άδειας εκμετάλλευσης να φτάνει τα 5 έτη, ενώ σημαντικά προσκόμματα δημιουργεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκαθαρισμένο πλαίσιο για τις χρήσεις γης.

 

Related posts

Γ. Καββαθάς: Έχουμε φτάσει στα όριά μας – Έχουμε το σκληρότερο lockdown στην ΕΕ

banks

S&P στο Capital.gr: “Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, παρά την ανατιμολόγηση της αγοράς”

banks

Ελληνική κτηματαγορά: Οι νέες προκλήσεις – Τι θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων

banks

Οι προθεσμίες για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Μαΐου και αναστολή συμβάσεων για ευπαθείς ομάδες, του Ιουνίου

banks

Intrakat: Πρόταση στη ΓΣ για μη διανομή μερίσματος για το 2021

banks

ΔΕΗ: Δεν έχουν διατεθεί δωρεάν μετοχές σε στελέχη

banks