1.8 C
Athens
January 26, 2022
Image default
NATIONAL BANK

Πώς έκλεισε η εθελουσία της ΕΤΕ – Οι επόμενες κινήσεις

Ύστερα από παράταση πέντε ημερών, ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, με την αποχώρηση λίγο παραπάνω των 400 εργαζομένων. Με την ολοκλήρωση του σχήματος αυτού, από την Εθνική Τράπεζα αποχώρησαν συνολικά 600 άτομα το 2021. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν αποχωρήσει άλλα 200 άτομα, ως συνέχεια ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και ενεργοποιήθηκε πάλι τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά, από το πρόγραμμα εκείνο αποχώρησαν 900 άτομα. Έτσι, εκτιμάται ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα περιοριστεί γύρω στους 7000 (από 7.822 το 2020), ενώ τα καταστήματά της θα έχουν μειωθεί σε 327 από 371 το 2020.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα εθελουσία έξοδο εντός του 2022, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2021. Αυτή είναι μια κοινή ερώτηση προς όλες τις τράπεζες, καθώς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα παρουσιάζουν υψηλότερο κόστος (σε σχέση με τα έσοδα), συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως, άλλωστε, προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΒΑ.

Πώς έκλεισε η εθελουσία της ΕΤΕ - Οι επόμενες κινήσεις

Με βάση τα επιχειρησιακά πλάνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στόχος τους είναι να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων κάτω των 6.000, κάτι που έχει ήδη πετύχει η Alpha Bank, ύστερα από την τελευταία εθελουσία που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2021. Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου, με μείωση του αριθμού των καταστημάτων στα 300 ανά τράπεζα, αλλά με επανασχεδιασμό, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα τραπεζική αντίληψη και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τον στόχο για τον αριθμό των καταστημάτων έχει πετύχει η Eurobank, η οποία ήδη προχωρά στον επανασχεδιασμό τους, αντανακλώντας τη νέα τραπεζική εξυπηρέτηση του “physical” στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Eurobank 2030.

Τα σχέδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ισολογισμούς και τις παρουσιάσεις των τραπεζών, το 2021 εκτιμάται ότι κλείνει με συνολικό αριθμό εργαζομένων γύρω στους 28.300-28.500, με στόχο να έχει μειωθεί ο αριθμός αυτός κάτω των 24.000 μέχρι τα τέλη του 2023. Αυτό οδηγεί στον υπολογισμό για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού κατά τουλάχιστον 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2023.

Στεργίου 2

Τα προγράμματα

Σημειώνεται ότι πέραν από τις εθελούσιες εξόδους, μείωση προσωπικού προέρχεται από τη φυσική αποχώρηση (συνταξιοδοτήσεις κ.ά) αλλά και από τις πωλήσεις ή αναδιαρθρώσεις δραστηριοτήτων (πχ. δραστηριότητες κόκκινων δανείων, καρτών κά). Από τις αναδιαρθρώσεις εκτιμάται έχουν περιοριστεί οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατά 2.600 την τελευταία διετία. Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες προσλαμβάνουν εξειδικευμένα στελέχη, κυρίως με γνώσεις στην ψηφιακή μετάβαση, τον τραπεζικό μετασχηματισμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι αποχωρήσεις μέχρι σήμερα που εκτιμώνται σε 5.150 εργαζόμενους από τις αρχές του 2020 προέρχονται από εθελούσιες εξόδους, με συνολικές αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 150.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν κυρίως σε εργαζόμενους καταστημάτων, διευθύνσεων δικτύου και άλλων διοικητικών υπηρεσιών και άνω των 40 ετών. Τα προγράμματα προσφέρουν συνήθως επιλογές άμεσης αποχώρησης ή μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και αρκετές προσαυξήσεις ανάλογα με την ηλικία και τα χρόνια εργασίας. Επιπλέον, προσφέρουν ασφαλιστικές καλύψεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και συνέχιση των δανείων από τις τράπεζές τους με τους ευνοϊκούς όρους ως τραπεζοϋπάλληλοι. Επίσης, παρέχονται πακέτα για εκπαίδευση.

Οι προηγούμενες

Ακριβώς πριν την ολοκλήρωση της εθελουσίας στην Εθνική, είχε προηγηθεί το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς. Ήταν το δεύτερο σχήμα οικειοθελούς αποχώρησης, ύστερα από εκείνο που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο. Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειώσει το προσωπικό τους γύρω στους 7.500 εργαζόμενους, με τον αριθμό των καταστημάτων να περιορίζεται κοντά στα 400 (από 484 το 2020), με στόχο να μειωθούν περαιτέρω.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με την αποχώρηση 600 εργαζομένων. Με το πρόγραμμα αυτό, η Alpha Bank ανανέωσε το δυναμικό των διευθύνσεων κατά 20% και ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που μείωσε τον αριθμό εργαζομένων κάτω των 6.000 και των καταστημάτων στα 310.

Τον στόχο των 300 καταστημάτων έχει πετύχει η Eurobank, με το προσωπικό να ανέρχεται πάνω από 6000 εργαζόμενους, ύστερα από το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τον Οκτώβριο του 2020 (αποχώρησαν 750 εργαζόμενοι).

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2019, λόγω επιβράδυνσης της Eυρωζώνης

banks

Εθνική Τράπεζα: Πώληση απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων

banks

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένη εμπιστοσύνη και ευνοϊκές συνθήκες καθιστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά χρεόγραφα

banks

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η πώληση ναυτιλιακών δανείων ύψους 262 εκατ. ευρώ

banks

Γκ. Χαρδούβελης: Η Εθνική Τράπεζα διεκδικεί σήμερα και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ελληνική οικονομία

banks

Πρόγραμμα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από την Εθνική Τράπεζα

banks