Τέσσερεις μέρες μετά τον δασμολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε κατά των εμπορικών εταίρων του ο Αμερικανός προέδρος Τραμπ, χώρες και ομάδες χωρών ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν σήμερα τα σχέδιά τους για πώς θα απαντήσουν στους δασμούς Τραμπ.
Έτσι έγινε γνωστό ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα προχωρήσουν στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενώ άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αποφύγουν το δασμολογικό πόλεμο και θα επιδιώξουν να διαπραγματευτούν νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
ΕΕ: Στοχευμένοι δασμοί ως 28 δισ. δολάρια σε αμερικανικές εισαγωγές
Εκτός από την Κίνα και τον Καναδά, που είχαν από μέρες ανακοινώσει ότι θα επιβάλλουν δασμολογικά αντίποινα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον ομάδα των μεγάλων γεωγραφικών περιφερειών που σχεδιάζουν δασμολογικά αντίποινα εντάσσονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα από τις Βρυξέλλες η ΕΕ θα επιδιώξει να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο τις επόμενες ημέρες απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας μια πρώτη σειρά στοχευμένων δασμών ύψους έως 28 δισ. δολαρίων που θα επιβληθούν στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, τα οποία θα ξεκινούν από το οδοντικό νήμα και θα φτάνουν ως τα διαμάντια.
Ο Τραμπ είχε επιβάλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 κρατών δασμούς της τάξης 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα και ανακοίνωσε πρόσθετους “αμοιβαίους” δασμούς 20% από την Τετάρτη σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι δασμοί αυτοί καλύπτουν το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικής αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ευρωπαϊκοί δασμοί σε κρέας, δημητριακά, κρασιά, ρούχα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει αύριο Δευτέρα στα κράτη μέλη έναν κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει κρέας, δημητριακά, κρασί, ξύλο και ρούχα από τις ΗΠΑ, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.
Η πρώτη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους σαρωτικούς δασμούς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μεταξύ των υπουργών Εμπορίου των κρατών μελών των 27.
Ωστόσο μεταξύ των μελών της ΕΕ, υπάρχει διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει η Ευρώπη να αντιδράσει. Η Γαλλία υποστηρίζει ένα πακέτο μέτρων που θα πηγαίνει πέρα από τους δασμούς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν πλήρως τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να “ξεκαθαρίσουν τα πράγματα”.
Αντίθετα, η Ιρλανδία, που το ένα τρίτο των εξαγωγών πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ζητήσει μια “μετρημένη” απάντηση, ενώ η Ιταλία, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, δεν συμφωνεί με την επιβολή κανενός τύπου δασμών στις ΗΠΑ κι έχει στο πλευρό, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Οι πρώτοι δασμοί της ΕΕ στις ΗΠΑ θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν εκτός από την απίθανη περίπτωση που η ειδική πλειοψηφία 15 μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ αντιταχθεί. Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο κύματα, το πρώτο στις 15 Απριλίου και το δεύτερο ένα μήνα αργότερα.
Η Βρετανία διαπραγματεύεται εμπορική συμφωνία
Αντίθετα η Βρετανία, όπως και αρκετές ασιατικές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα πως θα αποφύγουν την επιβολή δασμολογικών αντίμετρων και πως είτε σκοπεύουν να διαπραγματευτούν είτε έχουν αρχίσει ήδη τη διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλτ Τραμπ.
Μιλώντας σήμερα στο BBC ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ντάρεν Τζόουνς είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει συμφωνία με τον Τραμπ για τους δασμούς και ότι οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
“Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της βρετανικής οικονομίας και των εργαζομένων μας να υπάρξει εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας”, δήλωσε ο Ντάρεν Τζόουνς. “Ελπίζουμε να κάνουμε μια συμφωνία και θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από άλλες συγκρίσιμες χώρες ως συνέπεια της διπλωματίας μας”.
Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Η εποχή της παγκοσμιοποίησης όπως την γνωρίσαμε έχει φτάσει στο τέλος της
“Η εποχή της παγκοσμιοποίησης όπως την γνωρίσαμε έχει φτάσει στο τέλος της. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα στην παγκόσμια οικονομία”, τόνισε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει πως η εποχή των “φθηνών τηλεοράσεων και της γρήγορης μόδας” τελείωσε, απάντησε: “Ναι, τελείωσε. Η παγκοσμιοποίηση, όπως τη γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες, έφτασε στο τέλος της στον απόηχο των δασμών”.
Ινδία: Ο Μόντι θα κάνει τα χατίρια του Τραμπ
Η Ινδία δεν θα επιβάλλει επίσης ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ, παρά την επιβολή δασμών της τάξης του 26% στις εισαγωγές προϊόντων από την Ινδία στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος τις συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της μια ρήτρα του δασμολογικού διατάγματος του Τραμπ που προβλέπει ότι οι δασμοί μπορούν να ανασταλούν για τους εμπορικούς εταίρους που “λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να διορθώσουν τις μη αμοιβαίες εμπορικές ρυθμίσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση του Μόντι έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να κερδίσει τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών στα ποδήλατα υψηλής ποιότητας και το μπέρμπον, καθώς και την κατάργηση ενός φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν επηρεάσει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
Το Νέο Δελχί θεωρεί πλεονέκτημα ότι είναι ένα από τα πρώτα κράτη που ξεκίνησαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.
Ινδονησία: Δεν θα επιβάλλει δασμούς
Η Ινδονησία δεν θα επιβάλλει δασμούς αντιποίνων κατά των εμπορικών δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Ερλάνγκα Χαρτάρτο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ινδονησία θα επιδιώξει μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.
Ταϊβάν: Δεν θα επιβάλει δασμούς, θα αυξήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι η Ταϊβάν δεν θα επιβάλει ανταποδοτικούς εμπορικούς δασμούς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αντίθετα θα άρει τα εμπόδια ώστε οι εταιρείες της Ταϊβάν να αυξήσουν σταδιακά τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ. Ο Λάι έκανε τα σχόλια αυτά σε συνάντησή του με επιχειρηματικά στελέχη της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν, χώρα παραγωγός ημιαγωγών έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπόκειται σε δασμούς ύψους 32% σύμφωνα με τις δασμολογικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη.
Σύμβουλος Τραμπ: Πάνω από 50 χώρες μας προσέγγισαν για εμπορικές συμφωνίες
Πάνω από 50 χώρες προσέγγισαν τον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα εμπορικά θέματα, δήλωσε την Κυριακή ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, στο ABC News, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η παγκόσμια δασμολογική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ, ιδίως μάλιστα στο εσωτερικό των ΗΠΑ λόγω του sell off που προκάλεσε στη Wall Street.
Στην ίδια συνέντευξη ο Χάσετ αρνήθηκε ότι οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν έμμεσο μέσο πίεσης προς την κεντρική τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων.
Τέλος μιλώντας σήμερα στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου που ξεπέρασε το 9% μέσα στις δύο συνεδριάσεις μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ περί δασμών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει “κανένας λόγος” να περάσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση λόγω των δασμών.