35.4 C
Athens
August 3, 2021
Image default
PIRAEUS BANK

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς – Τι είναι αυτό που ξεχωρίζουν, τι εκτιμούν για τη μετοχή

Στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα Πειραιώς σε ότι αφορά το επιχειρηματικό της σχέδιο, αναφέρονται οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου που ανακοίνωσε η τράπεζα αλλά και τις εκτιμήσεις και δηλώσεις της διοίκησης, τονίζοντας ότι αναμένεται να συνεχιστεί η υλοποίησή του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις νέες εκταμιεύσεις δάνειων που έχει ήδη προχωρήσει η τράπεζα αλλά και στους στόχους για το 2021-2024.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia Research, Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, όπως σημειώνει η Axia και έτσι δίνει σύσταση buy για την μετοχή της συστημικής τράπεζά με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ, βλέποντας ουσιαστικά ράλι της τάξης του 40% σχεδόν σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο ταμπλό του Χ.Α.

Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου επηρεάστηκαν από εφάπαξ παράγοντες, όπως τα ύψους 0,4 δισ. ευρώ κέρδη συναλλαγών και το ήμισυ του κόστους που σχετίζεται με τιτλοποιήσεις Vega / Phoenix ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Κοιτώντας πέρα από τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, η Axia χαιρετίζει το επίπεδο των νέων εκταμιεύσεων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη μείωση του επιπέδου των επαναλαμβανόμενων δαπανών και το υποκείμενο κόστος κινδύνου ύψους 137 μονάδων βάσης που υποστηρίζει τη διαχείριση των ροών NPE. Κατά την άποψή της,  το συμπέρασμα των αποτελεσμάτων της Πειραιώς για το α’ τρίμηνο του έτους είναι ότι μετά από ένα έντονο και δύσκολο τέλος του 2020 και ξεκίνημα του 2021, ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συνεχίσει να υλοποιεί το επιχειρηματικό του σχέδιο.

Pro-forma για την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ολοκλήρωση των Vega / Phoenix, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου της Πειραιώς ανέρχεται στο 16,5%, όπως αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι το επίπεδο κεφαλαίου εκτιμάται σε περίπου 16% μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης NPEs του 2021 και των αρχών του 2022. Με βάση τις εκτιμήσεις της  για το 2023, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται με P/ ΤBV στο 0,33x για προβλεπόμενο RoTE στο 9 %.

Σε ότι αφορά τη ζωή μετά την ΑΜΚ, η Axia επισημαίνει ότι όπως αναμενόταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 αλλά και τα επόμενα τρίμηνα, οι  οικονομικές καταστάσεις θα φέρουν μια σειρά έκτακτων παραγόντων καθώς προχωρά η εκτέλεση του στρατηγικού σχεδίου. Σε αυτό το τρίμηνο τα έκτακτα αφορούν τα κέρδη από συναλλαγές (0,4 δις. ευρώ) αλλά και ύψους 0,8 δισ. ευρώ πιστωτικές απομειώσεις που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις Vega / Phoenix

Τέλος, όπως αναφέρει η Axia,  κοιτάζοντας πέραν των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων του ισολογισμού, βλέπει τρία πολύ φωτεινά σημεία για την Πειραιώς και αυτά αφορούν τον δανεισμό, τα έξοδα και το κόστος κινδύνου.

Ειδικότερα, η Πειραιώς κατάφερε να χορηγήσει 2,1 δισ. ευρώ δάνεια στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 ενώ η διοίκηση εκτιμά ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος των 5,7 δισ. ευρώ για το σύνολο 2021. Για τα επόμενα χρόνια, τα σχέδια αφορούν νέες εκταμιεύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2022 και άνω των 13 δισ. ευρώ για το 2023 και το 2024. Αυτό ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ νέου δανεισμού το 2021-24. Εάν επιτευχθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον, η Axia εκτιμά ότι η τράπεζα είναι πιθανό να υπερβεί την αύξηση στα καθαρά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2021-24 σύμφωνα με το τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο.

Παράλληλα, η Πειραιώς ανέφερε επαναλαμβανόμενα έξοδα 218 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, τα οποία είναι 13% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και 4% χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 7% χαμηλότερο από το επιτόκιο του 2020, ενώ το υποκείμενο κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στα 132 εκατ. ευρώ. Αν και παραμένει χαμηλότερο από τον βραχυπρόθεσμος στόχος των 0,4 δισ. ευρώ το έτος, δεν είναι ανησυχητικό προς το παρόν, όπως σημειώνει η Axia. Όπως επισημαίνει, ο όμιλος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις εισροές NPEs με οργανικά και ανόργανα μέτρα το τρίμηνο, μειώνοντας το απόθεμα NPE κατά 0,3 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2021, οι εισροές NPE ύψους 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να αντισταθμιστούν από οργανικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και από πωλήσεις 18 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η JP Morgan στέκεται ιδιαίτερα στα νέα δάνεια της Πειραιώς. Όπως σημειώνει, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στα 2,1 δισ. ευρώ, η διοίκηση είναι πεπεισμένη ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ για το 2021 καθώς ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα. Ο στόχος εκταμίευσης ακαθάριστων δανείων της τράπεζας για την περίοδο 2021-2024 είναι σαφώς φιλόδοξος και αυτό κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας αποτελεί τον κύριο κίνδυνο του σχεδίου. Ωστόσο, η ορατή βελτίωση στο μακροοικονομικό σκηνικό σε συνδυασμό με την αναμενόμενη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προσφέρει άνεση πως είναι πιθανό ο στόχος αυτός να επιτευχθεί

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, η εστίαση στρέφεται τώρα στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου Sunrise. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι σημαντική, τόσο σε ότι αφορά τη μείωση των NPEs όσο και στη βελτίωση της προ προβλέψεων λειτουργική κερδοφορίας. Όσον αφορά τη μείωση των NPEs, η τράπεζα στοχεύει στην ολοκλήρωση των συναλλαγών Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ στο τρέχον τρίμηνο, ενώ το Sunrise 1 των 7 δισ. ευρώ βρίσκεται τώρα στο στάδιο της δεσμευτικής προσφοράς, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η διοίκηση σημείωσε ότι παρακολουθεί επίσης ‘ότι προχωρά γρήγορα το Sunrise 2 των 4 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ, προσφέροντας χώρο για μια θετική έκπληξη.

Αν και η JP Morgan δεν αξιολογεί την μετοχή της Πειραιώς και δεν δίνει κάποια τιμή-στόχο επισημαίνει πως διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο  0,39x και με RoTE 4,3% /7,8% για το 2023-2024.

Η NBG Securities αναφέρει τέλος ότι μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για να συμπεριλάβει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν και τις νέες μετοχές που εκδόθηκαν, καθώς και τα σχόλια και τις εκτιμήσεις της διοίκησης. Πιστεύει ότι οι ενέργειες εκκαθάρισης του ισολογισμού και αύξησης κεφαλαίου θα εκτελεστούν όπως έχει προγραμματιστεί και θα οδηγήσουν την Πειραιώς σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022 και σε 10% RoTE μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, η νέα τιμή-στόχος που δίνει (1,50 ευρώ) είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή μετοχής, ενώ συνεχίζει να τηρεί ουδέτερη στάση.  Ο λόγος είναι ότι εκτιμά πως τα οφέλη από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το υπόλοιπο του σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίου και η προγραμματισμένη μείωση των NPEs έχουν ήδη αποτιμηθεί στην τιμή της μετοχής που επί του παρόντος διαπραγματεύεται με premium 32% στην τιμή της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Related posts

Τρ. Πειραιώς: Σημαντικός ο ρόλος του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Δάνεια €200 εκατ. στον αγροτικό τομέα

banks

Η Τράπεζα Πειραιώς σε διεθνή πρωτοβουλία χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα

banks

Τι ισχύει για προσωπικό και πελάτες της νέας εταιρίας Τρ. Πειραιώς – Intrum για τη διαχείριση των NPLs

banks

Ξεκινάει την τιτλοποίηση η τράπεζα Πειραιώς – Ανοίγει το VDR για το χαρτοφυλάκιο Phoenix

banks

Πρωταγωνιστεί στο Green Banking η Τράπεζα Πειραιώς

banks